Statul atrage, în premieră, câteva zeci de milioane de lei de la asigurătorii străini pentru suplimentarea Fondului de Garantare a Asiguraților

Statul atrage, în premieră, câteva zeci de milioane de lei de la asigurătorii străini pentru suplimentarea Fondului de Garantare a Asiguraților
Publicat: 22/05/2023, 18:15

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), din care se fac plăți pentru clienții sau păgubiții acestora în cazul unui faliment, urmează să fie suplimentat cu sume plătite de societățile de asigurări care sunt înregistrate în alte țări ale Uniunii Europene și care operează în Românie prin sucursale, conform unei legi intrate în vigoare recent, după scoaterea de pe piață a societății Euroins. Este vorba de mai multe zeci de milioane de lei, în 2023, conform unei analize a specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au publicat pe baza datelor disponibile și a proiecțiilor până la finalul anului, apărută în publicația online studiifinanciare.ro.

Legea nr. 112/2023, intrată în vigoare în urmă cu zece zile, în 12 mai, modifică și completează Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor cu prevederi care obligă și asigurătorii care dețin doar sucursale în România să contribuie la FGA. Aceste obligații vin după ce o nouă societate rămâne fără autorizație de funcționare – a patra în ultimii opt ani – ceea ce majorează plățile pe care trebuie să le facă Fondul, dar și în contextul unei creșteri susținute a cotei deținute de acestei categorii de companii, cu precădere după ieșirea anterioară de pe piață, cea a City Insurance, din septembrie 2021.

Creștere consistentă a cotei de piață

Conform raportului anual al ASF privind piața asigurărilor în 2022, societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2022 în baza dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 15 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,9 miliarde de lei (10,4% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 58% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Per total,  în anul 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România (FoE) au subscris prime brute în valoare de aproximativ 18,4 miliarde lei, în creștere cu 19% față de anul precedent.

Mai detaliat, la 31 decembrie 2022, activau pe piața asigurărilor 15 sucursale, dintre care 12 au practicat activitate de asigurări generale („AG”) și 3 au practicat activitate de asigurări de viață („AV”).

Sucursalele au cumulat prime brute subscrise în valoare de 1,9 miliarde lei în anul 2022, în creștere cu aproximativ 58% față de 2021:

  • primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) au fost de 1,19 miliarde lei, în creștere față de anul 2021 cu aproximativ 107%; dinamica pozitivă a fost susținută în principal de valoarea subscrierilor unei sucursale pe segmentul RCA;
  • primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) au fost de 719 milioane lei, în creștere față de anul anterior cu circa 13%.

Ce prevede legea

Conform Legii 112/2023 privind aprobarea OUG 102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, sucursalele societăților de asigurări din străinătate venite în România în baza pașaportului european vor fi obligate să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru activitatea din România, în cazul în care nu sunt deja parte dintr-o schemă de garantare dintr-o altă țară.

Ca efect, clienții respectivelor societăți, ca și terții păgubiți de asigurați ai acestor entități vor fi despăgubiți de FGA, în caz de faliment. Până acum, doar societățile reglementate și supravegheate din România erau obligate să cotizeze la FGA și, prin urmare, doar clienții și păgubiții acestora beneficiau de acoperire în caz de faliment.

Legea a intrat în vigoare în 12 mai, cu cinci zile înainte ca Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) să inițieze plățile pentru creditorii de asigurări ai Euroins România, la împlininirea termenului legal de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al deciziei de retragere a autoritzației de funcționare de către Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF).

Astfel, în 17 mai, FGA a aprobat, o primă tranșă de 1004 cereri de plată – Restituiri primă-Anexa 9, pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, urmând ca plățile efective să fie efectuate în cursul zilei de joi, 18 mai. Primele plăți însumează 658.562 de lei.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, în 16 martie, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Cererea ASF pentru declararea falimentului Euroins are termen de judecată pe 26 mai.

Conform Legii 213/2015, forma modificată prin OUG 102/2021, aprobată prin legea 112/2023, citate de studiifinanciare.ro:

(1) Sunt obligaţi să contribuie la Fond, în condiţiile prezentei legi, următorii asigurători:

  1. a) asigurătorii autorizaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară, inclusiv pentru activitatea sucursalelor acestora care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene;
  2. b) asigurătorii europeni, pentru activitatea de asigurare desfăşurată pe teritoriul României prin intermediul sucursalelor stabilite în România, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(2) Asigurătorii europeni contribuie la Fond doar pentru acea parte a activităţii sucursalelor pentru care scheme de garantare din statele membre de origine ale acestora nu protejează creditorii de asigurări în caz de lichidare bazată pe insolvenţă.

Astfel, noile reglementări se vor traduce într-un aduce un plus de venituri pentru FGA, într-o perioadă de vârf pentru plăți, adică în contextul Euroins și al vechilor falimente. FGA a achitat despăgubiri în valoare de aproximativ 188,67 de milioane lei doar în primele trei luni ale anului curent, deci înainte de începerea plăților pentru clienții și păgubiții acestora,  conform celor mai recente statistici publicate. Fondul gestionează cereri de plată pentru mai multe societăți aflate în faliment: Astra SA, Carpatica Asig SA, Forte SA, Certasig SA, City Insurance SA, Euroins SA.

Același act normativ prevede, de altfel, că firmele de asigurare vor vira o contribuție specială, în cazul în care FGA trece printr-o perioadă mai încărcată. Această contribuție specială va funcționa ca un fel de împrumut pe care asigurătorii îl acordă fondului până este depășită perioada dificilă, pentru că noua legislație prevede că sumele vor fi restituite, potrivit sursei citate.

Cât va încasa FGA în plus?

Conform sursei citate, după creșterea din 2022, cu 58% față de 2021, activitatea sucursalelor a continuat cu siguranță să crească în prima parte a acestui an,, având în vedere că două dintre aceste entități devin prezențe notabile pe piața RCA. Ca structură, în 2022, asigurările de generale au adus aproape 1,2 miliarde, în timp ce asigurările de viață au contribuit cu peste 700 de miliarde de lei.

În cadrul asigurărilor generale, RCA ocupă de departe cea mai mare pondere, cu peste 34%, urmată de asigurările agricole, despre care Studii Financiare scria recent, și asigurările de incendiu și calamități naturale.

Pe segmentul RCA, arată sursa citată, rezultatele din 2022 reflectă, practic, activitatea Axeria Iard, sucursală a unei societăți franceze omonime care avea deja o cotă de piață de 5-6% la finalul anului trecut. Cota societății a continuat să crească în acest an firma, ajungând, potrivit estimărilor noastre, la peste 700.000 de polițe RCA în portofoliu. Tot de anul acesta a început să emită mai substanțial și HD Insurance, sucursală a unui asigurător din Cipru care vinde în România doar RCA.

Pe segmentul asigurărilor de viață, principalii emitenți sunt Metropolitan Life (societate de top la nivelul întregii piețe), Aegon și Cardiff Assurance.

Astfel, conform estimărilor Studii Financiare, bazate pe datele din 2022, până la finalul acestui an (legea privind contribuția a intrat în vigoare pe 12 mai) sucursalele vor mai vinde de cel puțin 950 de milioane de lei în zona de asigurări generale și în jur de 450 de milioane de lei pe asigurări de viață.

Dacă s-ar aplica doar cotele percepute acum – 4% pentru asigurări generale și 0,4% pentru asigurările de viață – ar rezulta un plus de circa 40 de milioane de lei pentru FGA. Totuși, specialiștii citați estimează că este de așteptat ca autoritățile să aplice în curând și o cotă specială, având în vedere noul context legislativ, precum și cele 100.000 de cereri de despăgubire deja primite în procedura de la Euroins.

Presupunând că această cotă va fi apropiată de nivelul contribuțiilor normale, ar rezulta că din asigurări generale, venitul suplimnetar generat pentru FGA va fi de circa 70 de milioane de lei, în timp ce din asigurări de viață ar rezulta încă 15-18 milioane de lei. Astfel, suma estimată să ajungă în plus în conturile FGA este de cel puțin 85-90 de milioane de lei, potrivit publicației studiifinanciare.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?