SUCEAVA. Sucevenii își găsesc ușor locuri de muncă, dar primesc salarii cu doar un leu mai mari decât angajații plătiți cel mai prost din România

Redactor:
Corina Vârlan
Suceava ocupă locul 32 în clasamentul realizat de gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România. Locuitorii acestei regiuni sunt unii dintre românii care trăiesc cel mai mult, nu întâmpină probleme în găsirea unui loc de muncă, dar sunt plătiți cu al doilea cel mai mic salariu mediu net din țară

Suceava ocupă locul 32 în clasamentul realizat de gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România.

Sucevenii se numără printre românii care trăiesc cel mai mult, ei nu întâmpină probleme semnificative în găsirea unui loc de muncă, dar sunt plătiți de angajatori cu al doilea cel mai mic salariu mediu net din țară. Se estimează, de asemenea, că pe parcursul acestui an contribuția lor la economia locală va fi una foarte scăzută, cu 43% mai puțin decât media națională.

Locuitorii din Suceava se află pe locul cinci la nivel național în ceea ce privește durata medie de viață –  de 74,3 ani. Ei sunt devansați în clasament de locuitorii din  București, si din judetele  Vâlcea, Cluj și Brașov. Totodată, sucevenii trăiesc, în medie, cu un an și jumătate mai puțin decât bucureștenii – românii în rândul cărora se înregistrează cea mai ridicată speranță de viață din țară (75,7 ani).

Angajații companiilor prezente pe piața din Suceava sunt unii dintre cei mai prost plătiți din România. Aceștia câștigau la finele anului trecut un salariu mediu net de 1.065 de lei, cu doar un leu in plus comprativ cu mai mare decât cesalariaților din județul Harghita – ultimii în top la acest capitol. Totodată, salariul mediu net obținut de către angajații suceveni era cu 474 de lei sub media națională și cu 1088 de lei mai mic decât cel al bucureștenilor.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Chiar dacă sunt plătiți prost, sucevenii nu întâmpină dificultăți majore în găsirea unui loc de muncă, având în vedere că la finalul anului trecut rata șomajului din această regiune era de 5,67%, față de 10,48% cât se înregistra la aceeași dată în județul cu cea mai ridicată rată a șomajului din România – Vâlcea.

Una dintre cele mai importante companii la nivel local este Egger România. Firma este specializată în prelucrarea lemnului și a avut, în 2011, o cifră de afaceri de 591 milioane de lei, un profit net de 9 milioane de lei și 421 de angajați, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

În ceea ce privește contribuția locuitorilor județului Suceava la economia locală (PIB pe cap de locuitor), se estimează că în 2013 aceasta va ajunge la 3.843 de euro, a șasea cea mai redusă din România, după cea a românilor din județele Vaslui, Botoșani, Neamț, Teleorman și Mehedinți. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, contribuția sucevenilor la economia locală va fi cu aproape 3.000 de euro sub media națională estimată, de 6.826 de euro.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide