Supărare la BNR după ce ANI „a deconspirat” unde își țin banii Mugur Isărescu și adjuncții săi

Publicat: 20/01/2013, 22:25
Actualizat: 06/08/2015, 23:22

Românii pot vedea unde își țin banii executivii BNR, în frunte cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, printr-o simplă căutare pe site-ul Agenției Naționale de Integritate(ANI).

ANI a publicat recent declarațiile de avere ale conducerii Băncii Naționale a României (BNR) fără ca formularele completate să mai fie blurate în dreptul rubricii în care se menționează băncile unde conducerea BNR își păstrează economiile, așa cum se proceda la afișarea pe site-ul BNR a precedentelor declarații de avere.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a mărturisit pentru gândul că decizia ANI a luat prin surprindere conducerea băncii centrale și că, pentru populație, dezvăluirea instituțiilor de credit unde își țin banii executivii BNR „poate să inducă tentații care să denatureze concurența în sistemul bancar”

„ANI ne-a surprins cu o premieră: afișarea băncilor în care își depun economiile executivii din BNR, în vârf cu guvernatorul. Desigur, pentru averea guvernatorului, căci despre declarația de avere este vorba, nu are nici o relevanță unde își plasează banii economisiți. Dar pentru public acest fapt poate să inducă tentații care să denatureze concurența în sistemul bancar”, a declarat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Cele trei instituții de credit din România alese de Mugur Isărescu sunt Citibank, BCR și ING N.V. Amsterdam.

Sursa: Declarația de avere a lui Mugur Isărescu (datată iunie 2012) / / ANI (integritate.eu )

Vasilescu a adăugat că, la urma urmei, „noi avem un sistem bancar solid, sunt 41 de bănci în România și toate sunt sigure, iar depozitele sunt garantate până la 100.000 de euro/bancă și persoană”.

La cele trei bănci, Mugur Isărescu are în total nouă conturi sau echivalent (inclusiv card) și șase depozite bancare.

Sursa: Declarația de avere a lui Mugur Isărescu (datată iunie 2011) / / Banca Nationala a Romaniei (bnro.ro)

Două noi depozite în lei

În perioada 2011-2012, Mugur Isărescu și-a deschis la BCR un depozit a cărui valoare este de 577.233 de lei și unul la ING N.V. Amsterdam, de 103.301 lei creat în acest an, după cum reiese din declarația sa de avere.

În total, economiile lui Mugur Isărescu la cele trei bănci menționate, potrivit celei mai recente declarații de avere, sunt: 728.981 lei, 14.792 euro și 14.987 dolari.

Costin Isărescu nu mai este „în întreținerea familiei”

Pe de altă parte, în declarația sa de avere Guvernatorul BNR nu și-a mai trecut autoturismul marca BMW, cu an de fabricație 2005, explicând că acesta „aparține fiului Costin Isărescu care nemaifiind în întreținerea familiei nu mai figurează în declarația de avere”. Guvernatorul BNR și-a păstrat autoturismul marca Eagle, an de fabricație 1993 și barca cu motor marca Delta, an de fabricație 2004.

Bijuterii mai valoroase

Pe de altă parte, colecția de „bijuterii diverse” a guvernatorului a crescut prin noi achiziții în perioada 2011-2012, astfel că valoarea celor dobândite în perioada 1990-2012 a urcat la 51.480 de euro, de la 46.800 de euro în precedenta declarația de avere, din iunie 2011. Mai mult, Mugur Isărescu a apreciat că valoarea bijuteriilor dobândite în perioada 1976-1989 a urcat la 7.930 euro, cu 9% mai mult față de valoarea pe care o aveau anul precedent.

Și colecția sa numismatică s-a mai înnoit în 2011, astfel că valoarea ei a urcat de la 34.440 euro în declarația de avere depusă anul trecut, la 37.880 euro.

Împrumut pentru Măr SRL

Valoarea totală la zi a împrumutului acordat în nume personal de Mugur Isărescu către firma Măr SRL, deținută împreună cu familia sa, a crescut cu 72% față de datele din declarația anterioară, ajungând la 59.422 de lei.

Guvernatorul BNR nu are datorii, conform declarației sale de avere.

Veniturile din salarii

Venitul anual încasat de Mugur Isărescu pentru funcția de guvernator BNR este blurat, la fel ca și în anterioarele sale declarații de avere.

Ca președinte de secție la Academia Română, Isărescu a primit 29.700 de lei, cu 0,1% mai puțin decât anul anterior. Pentru activitatea sa didactică la Academia de Studii Economice, Isărescu a obținut 13.102 lei, cu 18 % mai puțin decât în anul anterior.

Elena Isărescu, soția guvernatorului BNR, a încasat 5.940 de lei de la Casa Locală de Pensii din București. Ea a mai avut și venituri de 1.500 de lei din activități agricole, mai puțin cu 25% față de anul anterior.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, își ține economiile la Bancpost și BRD

Nici în declarația de avere a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, postată pe site-ul ANI, nu mai este blurată rubrica cu băncile unde își acesta își ține economiile. În declarațiile de avere precedente, de pe site-ul BNR, la această rubrică apărea mențiunea „instituții de credit din România”.

Bogdan Olteanu are în total cinci conturi curente și patru depozite bancare deschise la două bănci: Bancpost și BRD.

În 2012, Olteanu și-a deschis două depozite la Bancopost, unul de 53.725 euro și unul de 450.000 de lei. În total Olteanu are economii de circa 980.000 de lei și 105.000 de euro.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a optat pentru a-și ține economiile în mai multe bănci: UniCredit Țiriac Bank, ING Bank N.V.Amsterdam, Bancpost, BCR și Barclays Bank.

Sursa: Declaratie avere Cristian Popa ( datată iunie 2012) // ANI (integritate.eu)

El are șapte conturi curente și două depozite. În total Popa are economii de: 96.700 de lei, circa 5.000 de euro, 10.900 de dolari și 78 de lire sterline (la Barclays Bank).

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, în prezent ministru al Finanțelor, are economiile la BCR, după cum reiese din declarația sa de avere de pe site-ul Ministerului Finanțelor. El are în total 2,33 milioane de lei – din care 2,2 milioane lei sunt titluri de stat – și 200.000 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii