Țara în care este cel mai ușor să-ți deschizi o afacere. Ce loc ocupă România

Țara în care este cel mai ușor să-ți deschizi o afacere. Ce loc ocupă România
Publicat: 27/10/2016, 16:08
Actualizat: 19/08/2017, 10:07
Anul acesta, Noua Zeelandă a ieșit pe primul loc, devansând-o pe Singapore care a opținut această distincție anul trecut, scrie Fortune.
Motivul principal invocat pentru această alegere este relaxarea fiscală, dar și ușurința cu care se înființează o companie, văzut de unii ca fiind un aspect alarmant prin intermediul căruia s-ar putea spăla mai ușor banii. În trecut, o rețea de firme din Noua Zeelandă a păcălit mai mulți investitori chinezi reușit să le fure milioane de dolari în urma unei scheme piramidale numită „EuroFX”, potrivit Reuters.
De asemenea, mai multe firme din Noua Zeelandă au fost implicate în scandalul Panama Papers, scrie Business Magazin.
„Vrei o jurisdicție care are o reputație bună și care nu pune prea multe întrebări atunci când îți înființezi o companie aici”, a spus Jason Sharman, expert în spălarea de bani și co-autor al cății Global Shell Games.
Podiumul este încheiat de Singapore și Danemarca, urmat de Hong Kong și China.
România, pe de altă parte, ocupă poziția 36 în clasament, cu un punctaj total de 74,26 puncte, după Kazahstan. Astfel România devansează țări precum Bulgaria (39), Ungaria,(41), Italia(50) sau Turcia (69), dar se situează în urma unor țări precum Polonia, (24), Cehia (27), Slovenia (30), Slovacia (33) sau Kazahstan (35).
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase