Tendințe de creștere semnificativă pentru piața rezidențială din Transilvania. Sunt cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii

Redactor:
Nelu Dorobantu
Tendințe de creștere semnificativă pentru piața rezidențială din Transilvania. Sunt cele mai bune momente ale sale din ultimele trei decenii
Cluj-Napoca, Sibiu şi Oradea au înregistrat în primele şapte luni din 2020, faţă de perioada similară din 2019, recorduri absolute în ceea ce priveşte livrările de locuinţe noi, în ciuda celor două luni de restricții de circulație / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Cluj-Napoca, Sibiu şi Oradea au înregistrat recorduri absolute în ceea ce priveşte livrările de locuinţe noi, în primele şapte luni din 2020, faţă de perioada similară din 2019, în ciuda celor două luni de restricții de circulație.

Practic, susțin specialiștii în consultanță imobiliară ai SVN România, citați de Agerpres, cele mai mari trei piețe rezidențiale regionale din Transilvania au trecut prin cele mai bune momente ale lor din ultimii 30 de ani.

Vorbim mai exact de o majorare a numărului de tranzacţii şi preţuri de pe piața rezidențială care înregistrează o evoluţie pozitivă faţă de perioada similară din 2019. Doar în cazul prețurilor, în Cluj, acestea sunt cu 10 la sută mai mari, în prezent.

Cluj-Napoca, susțin experții în consultanță imobiliară, a rămas cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu excepţia regiunii Bucureşti – Ilfov. De altfel, 7.557 de locuinţe au fost finalizate în 2019 în oraş şi în împrejurimi, în creştere cu 6% comparativ cu anul anterior, stabilindu-se astfel un nou record. Mai bine de 55% dintre acestea au fost finalizate în proiecte rezidenţiale amplasate în aria administrativă a oraşului.

Piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca a rezistat relativ bine şocului produs de criza sanitară prin care trecem”.

„Oraşul continuă să se dezvolte macroeconomic, iar proiectele realizate temeinic, cu un plan de business bine pus la punct, înregistrează în continuare rezultate satisfăcătoare, deşi există, desigur, şi proiecte cu rezultate slabe.

„Cererea a revenit la niveluri similare cu cele înregistrate anul trecut, iar preţurile sunt, în medie, cu aproape 10% mai mari faţă de acum un an”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner în cadrul sursei citate anterior.

Piețele rezidențiale din Cluj și Sibiu au cunoscut majorări semnificative

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), numărul de tranzacţii cu imobile încheiate în Cluj, în primele şapte luni din 2020, a crescut cu 25,5% comparativ cu primele şapte luni din 2019. Și asta chiar dacă au existat două luni de restricţii de circulaţie din timpul perioadei stării de urgenţă.

Sibiu, a doua mare piaţă rezidenţială din Transilvania şi a cincea la nivel naţional, cu livrări total de locuinţe în ultimii 13 ani mai mari comparativ cu cele înregistrate în Iaşi sau Braşov, a înregistrat de asemenea noi recorduri.

Mai exact, calculele companiei amintită mai sus arată că aproape 2.700 de locuinţe au fost predate anul trecut în oraş şi împrejurimi, cu 18,2% mai multe comparativ cu anul anterior.

Ca o particularitate, Sibiul este singura piaţă rezidenţială regională semnificativă, în care numărul de unităţi locative livrate în oraş este depăşit constant de cel din suburbii, Şelimbăr şi Cisnădie, acestea două atrăgând, fiecare în parte, livrarea anuală a aproximativ 1.000 de noi locuinţe.

Numărul de tranzacţii încheiate în primele şapte luni din 2020 în Sibiu a fost cu 24,5% mai mare faţă de rezultatul înregistrat în perioada similară din 2019, potrivit datelor ANCPI. În acest context, gradele de absorbţie ale locuinţelor nou dezvoltate în oraş şi împrejurimi s-a menţinut la un nivel satisfăcător, temeinicia proiectelor fiind principalul factor de diferenţiere a rezultatelor înregistrate.

În Oradea, numărul de locuințe s-a dublat de la an la an

Aceiași specialiști în imobiliare spun că evoluţia cea mai semnificativă a fost înregistrată de către Oradea, unde nivelul de locuinţe livrate în 2019 s-a dublat practic comparativ cu anul anterior, până la 2.161 de locuinţe potrivit calculelor SVN Romania.

Situația survine într-un context în care Oradea cunoaşte deja de câţiva ani o dezvoltare economică semnificativă, atât pe segmentul industrial, cât şi pe cel turistic, intrările de capital din partea localnicilor emigraţi fiind de asemenea ridicate.

Astfel, primele şapte luni din 2020 au adus o reducere cu 5,7% a numărului de tranzacţii încheiate în Bihor comparativ cu perioada similară din 2019.

Alba Iulia şi Târgu Mureş reprezintă singurele oraşe din Transilvania în care sunt livrate anual între 500 şi 1.000 de noi locuinţe. Alba Iulia a înregistrat cea mai puternică dezvoltare din acest punct de vedere, cu o creştere de 85% a numărului de noi locuinţe predate în 2019, stabilindu-se astfel un nou record local.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Lux și opulență! Unde e cazată Simona Halep în Australia: resortul e fabulos! Cât costă...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Pensii 2021. Se schimbă tot: milioane de pensionari trebuie să afle
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide