Toate economiile din UE vor înregistra creșteri în 2015. Pe ce loc se va situa România în clasamentul avansului PIB-ului

Redactor:
Anca Dumitrescu
Toate economiile din UE vor înregistra creșteri în 2015. Pe ce loc se va situa România în clasamentul avansului PIB-ului
Creșterea salariilor reale și energia ieftină vor susține cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obținute de Financial Times.

Creșterea salariilor reale și energia ieftină vor susține cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obținute de Financial Times.

Poland, Romania și alte țări din centrul și estul Europei, care au traversat criza din 2008 mai bine decât statele occidentale, vor continuă să înregistreze performanțe superioare acestora, în următorii doi ani. Astfel, statele răsăritene vor consemna creșteri ale PIB de peste 2,4% în 2015, datorită cererii de consum, a revenirii treptate a investițiilor și a continuării creșterii exporturilor.

Pentru zona euro, Banca Mondială anticipează o creștere economică de 1,5% în 2015 și de 1,8% în 2016. Pe ansamblul Uniunii Europene, instituția financiară se așteaptă la un avans de 1,8% în acest an și la 2% în 2016.

În pofida perspectivelor relativ pozitive, Banca Mondială avertizează în privința divergenței politicilor monetare din Statele Unite și Europa, care amplifică volatilitatea pieței financiare. Instituția semnalează și presiunile asupra finanțelor publice generate de inflația scăzută, creșterea economică modestă și temerile legate de impactul crizelor din Grecia și Ucraina.

Theo Thomas, co-autor al raportului BM, cere țărilor să continue reformarea legislației muncii, înlăturarea barierelor comerciale și investițiile în calificarea forței de muncă, pentru protejarea redresării.

Polonia, a șasea mare economie din UE, dar care nu este încă membră a zonei euro, va continuă să înregistreze creștere economică peste cea de la nivelul UE, susținută de exporturi, ca și în cazul altor țări din regiune.

„Exporturile au fost principalul motor de creștere în multe țări din Europa Centrală și de Est, precum Polonia, Bulgaria și România”, a spus Mamta Murthi, director la BM pentru Europa Centrală și regiunea baltică.

Cu toate acestea, pe fondul scăderii investițiilor străine directe, în urma crizei, este nevoie ca statele să se concentreze pe îmbunătățirea mediului de afaceri, calificarea forței de muncă, încurajarea inovațiilor, investiții în infrastructură și reducerea barierelor legislative, a adăugat Murthi.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
E gratis de la Digi pentru toți românii: cum profiți de oferta momentului
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide