Un corporatist de 29 de ani și-a făcut o afacere de un milion de euro în timp ce muncea nouă ore pe zi pentru o multinațională

Un corporatist de 29 de ani și-a făcut o afacere de un milion de euro în timp ce muncea nouă ore pe zi pentru o multinațională
Publicat: 11/12/2014, 10:36
Actualizat: 31/08/2015, 15:23

Sorana Baciu a fost director de strategie pentru OMV Petrom în ultimii șapte ani, însă de aproximativ patru luni a decis să lase poziția de top deținută în cadrul celei mai valoroase companii din România pentru a își deschide propriul business – Acgenio, o firmă de consultanță de business, axată în principal pe afacerile mici și mijlocii. Decizia Soranei Baciu este reprezentativă pentru generația de manageri aflați la maturitate, după mai bine de un deceniu de carieră la cel mai înalt nivel, care aleg să pornească pe cont propriu fără să mai lucreze pentru un angajator într-un mediu clar reglementat și cu program fix. În pielea Soranei Baciu s-au aflat în ultimii ani sute sau mii de manageri, deveniți peste noapte antreprenori în domenii conexe celor în care au lucrat. În paralel, în aceleași multinaționale, s-a dezvoltat o serie de angajați cu preocupări antreprenoriale, deciși să își pună pe picioare un business fără să renunțe la job. Sunt antreprenorii care au ales să își păstreze în paralel slujba cu program fix.

Unul dintre ei este Laurian Șandru, 29 de ani, un tânăr cu un program ceva mai diferit față de alții de vârsta lui. De la 9 la 6 își petrece timpul într-una din clădirile de birouri din Piața Operei din București, ca business analyst la ING. După șase seara, vinde scaune, saltele și echipamente de securitate. Și vinde de un milion de euro. A mers încă de la început cu ambele joburi, de angajat și de antreprenor, și și-a organizat programul astfel încât să își separe clar viețile. Spune că muncește opt ore pe zi la corporație și câte două ore la propriile afaceri, unde a și delegat angajați care să se ocupe de gestionarea stocurilor și de alte aspecte administrative. „Îmi place viața de multinațională. Asta de fapt m-a făcut să mă dezvolt atât de bine și e și motivul pentru care m-am simțit pregătit în 2010 să încep pe cont propriu. Din multinațională am învățat ce înseamnă un business mare. Nu mi-am tratat jobul ca un simplu angajat care trebuie să facă ceva îngrădit de niște reguli. Am încercat să înțeleg cum funcționează businessul cu totul”, spune antreprenorul. În poziția deținută în prezent, Șandru răspunde de impactul tehnologiei în business, respectiv înțelegerea afacerii și transpunerea acesteia în IT – „adică exact ce fac eu și în afacerile mele”.

Expertscaune.ro și expertsaltele.ro îi aduc venituri anuale de 800.000 de euro, cu o marjă a profitului net de 2-3%, iar în segmentul de saltele vândute online spune că afacerea sa este lider de piață. Vânzarea de mobilă este o afacere de familie, a tatălui său, care a funcționat doar în București, într-un magazin fizic, ajuns în perioada de vârf la 200.000 de euro. După ce intrat pe mâna fiului, afacerea a crescut de patru ori. Din toamna anului 2014, Șandru a deschis un alt business, tot online, prin care vinde sisteme de supraveghere mai ales pentru clienți casnici – „aveam un prieten cu o afacere de import și distribuție de asemenea echipamente și am decis să-l mutăm online” – cu care vrea să obțină un rulaj de măcar 2-300.000 de euro până la finele anului. Antreprenorul spune că afacerile sale nu ar crește mai rapid dacă ar renunța definitiv la corporație pentru că „de acolo îmi trag puterea, acolo învăț business adevărat”. Din multinaționale a învățat să structureze o afacere în departamente și cu responsabili pentru fiecare sector, să aibă un mod de raportare simplu și eficient, să își controleze apetitul de risc și să aibă așteptări realiste.

Citește în continuare pe Business Magazin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA