Un nou impozit pentru hotelierii din România. Cine va plăti cei mai mulți bani

Un nou impozit pentru hotelierii din România. Cine va plăti cei mai mulți bani
Publicat: 16/06/2013, 12:40
Actualizat: 30/01/2019, 14:27

Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins între 42 și 200 euro pe an pentru structurile din București, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral și 19-82 euro pentru stațiunile montane, reiese din formulele de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanțelor, informează Mediafax.

Guvernul intenționează să modifice prin lege modul de taxare a hotelurilor și pensiunilor și să introducă un impozit care va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Se urmărește astfel lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit și care, potrivit autorităților, fac evaziune fiscală.

Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat în urma discuțiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentanții patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de bază a impozitului, care este de 50 de euro pe cameră pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele și 200 de euro în cazul unităților de cinci stele. Impozitul se calculează înmulțind trei indicatori: valoarea de bază, coeficienții de sezonalitate și cei de zonă.

Coeficienții de sezonalitate au fost stabiliți la 0,8 în București, municipii și orașe, 0,5 în zona rurală și stațiunile montane, și 0,4 în hotelurile și pensiunile de pe litoral și din Delta Dunării. Coeficientul de zonă este cuprins între 1,02 și 1,25 în București, 0,96-1,14 în municipii, 0,98-1,03 în orașe, stațiuni de pe litoral și montane și 0,8 în Delta Dunării.

Astfel, proprietarii hotelurilor de trei stele din Capitală vor plăti 75 de euro pe cameră pe an dacă acestea sunt amplasate central (zona A), 72 de euro dacă sunt într-o zonă semicentrală (zona B), 66 de euro pentru un cartier mai îndepărtat de centru (zona C) și 63 de euro pentru periferie (zona D). Un hotel de 1-2 stele din București, din zonă ultracentrală (zona A), ar urma să plătească un impozit pe cameră de 50 de euro, pentru zona B va plăti 48 de euro, 44 de euro pentru zona C și 42 de euro pentru zona D.

La patru stele, unitățile de cazare din București vor fi taxate cu 125 de euro pe cameră în zona A, 120 de euro în zona B, 110 euro în zona C și 105 euro în zona D. Cea mai mare taxă va fi achitată de un hotel de cinci stele din zona A (200 de euro), iar pentru celelalte zone impozitul pe cameră va fi de 192, 176, respectiv 168 de euro.

Hotelurile clasificate la 1-2 stele din municipii vor plăti 45,6 euro pe cameră pe an, dacă sunt amplasate în zona A, 43,6 euro în zona B, 40 de euro în zona C și 38,4 euro în zona D.

Impozitul la trei stele va fi de 68,4 euro, 65,4 euro, 60 de euro, respectiv 57,5 euro, în funcție de zonă, iar la patru stele va ajunge la valorile 114 euro, 109 euro, 100 de euro și 96 de euro. Un hotel de cinci stele dintr-un municipiu va plăti, în funcție de zonă, un impozit de 182,4 euro, 174,4 euro, 160 de euro și 153,6 euro.

Pentru orașe, sumele sunt cu câțiva euro mai mici decât în cazul municipiilor pentru hotelurile de 1-2 stele și ajung la diferențe de aproape 20 de euro la unitățile de cinci stele.

Pentru stațiunile montane, hotelurile de 1-2 stele vor achita, în funcție de zonă, un impozit pe cameră de 20,6 euro, respectiv 19,6 euro. Dacă se află în una dintre zonele A sau B, hotelurile de trei stele vor fi taxate cu 30,9 euro, iar în zonele C și D cu 29,4 euro. Pentru patru stele impozitul va fi de 51,5 euro, respectiv 49 de euro, în funcție de zonă, iar la cinci stele taxa pe cameră este cuprinsă între 82,4 euro și 78,4 euro.

În Delta Dunării un hotel va fi impozitat cu 12,8 euro pe cameră pe an dacă are 1-2 stele, 19,2 euro dacă are trei stele, 32 de euro la patru stele și 51,2 euro la cinci stele.

Pentru unitățile de pe litoral, impozitul pentru 1-2 stele se va ridica la 16,5 euro dacă se află în zona A sau B și la 15,7 euro dacă este amplasat în zonele C și D. Pentru trei stele taxa este, în funcție de zonă, 24,7 euro sau 23,5 euro, pentru patru stele ajunge la 41,2 euro, respectiv 39,2 euro, iar cele câteva hoteluri de cinci stele vor plăti o taxă pe cameră de 65,9 euro, respectiv 62,7 euro.

Pensiunile din stațiunile montane și din zonele rurale vor plăti în jur de 16 euro pe cameră la 1-2 stele, 24 de euro la trei stele, 40 de euro la patru stele și 64 de euro la cinci stele. Pentru Delta Dunării și Litoral, o taxa pe cameră pentru o pensiune de 1-2 stele va fi de aproape 13 euro, 19 euro pentru trei stele, 32 de euro pentru patru stele și 51 de euro pentru cinci stele.

„Dacă se aplică formula agreată de FPTR, presiunea fiscală a contribuabililor de bună credință, care au plătit și până acum taxe și impozite, va scădea cu până la 60%. Cei care nu au plătit și nu plătesc impozite vor simți, în schimb, o povară fiscală. Dacă propunerile FPTR nu vor fi agreate, vom lupta pentru introducerea lor, pentru că nu vom fi niciodată de acord ca noua modalitate de impozitare să ducă la creșterea contribuțiilor fiscale pe care le plătesc contribuabilii corecți”, a declarat agenției Mediafax Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentară și firmele care plăteau corect până în prezent vor achita mai puțin, iar cele care nu plăteau deloc vor fi taxate, potrivit Ministerului Economiei. În prezent, hotelurile și pensiunile care au cifră de afaceri sub 65.000 de euro plătesc un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Dacă depășesc acest volum, nu mai sunt impozitate pe cifra de afaceri, ci cu 16% pe profit.

Ministrul delegat pentru IMM și Turism, Maria Grapini, a afirmat de mai multe ori că anumiți hotelieri declară pierderi tocmai pentru a nu fi impozitați. „Efectele scontate ale introducerii acestei noi modalități de impozitare, care va înlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, sunt cele de implementare a unei etici în afaceri, care va conduce și la o conformare voluntară de plată a taxelor și impozitelor, mărindu-se și baza de colectare (cei care plăteau corect până acum, vor plăti mai puțin, iar cei care nu plăteau deloc, prin noua modalitate de impozitare vor plăti)”, a arătat ministerul.

În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Ion Țiriac, planuri de zile mari în Germania. Investiţia ar fi una uriaşă
GALERIE FOTO Klaus Iohannis, prins fără mască la Congresul PNL. Preşedintele României, în 2020: „În...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
George Simion: „Diana Șoșoacă ar putea candida la prezidențiale”
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
BOMBĂ! Țara care acordă a 13-a pensie bătrânilor săi. ”Guvernul trebuie să ajute în acest...
CONSTANȚA intră în SCENARIUL ROȘU începând de LUNI: CREȘTE ALARMANT INCIDENȚA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
TRECEREA LA ORA DE IARNĂ. Schimbările așteptate de decenii
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...