Un român are un depozit de 1.000 de lei la bancă. Ce surpriză va avea peste un an

Un român are un depozit de 1.000 de lei la bancă. Ce surpriză va avea peste un an
Publicat: 22/04/2016, 09:03
Actualizat: 05/07/2016, 20:02

Finzoom.ro a analizat dobânda anuală efectivă (DAE) pentru depozite și conturi de economii la 23 dintre băncile care activează în România și doar la cinci dintre acestea cetățeanul care economisește se alege și cu vreun câștig chiar dacă oficialii bancari afirmă că în România nu există dobânzi negative la depozite. Astfel, conform datelor furnizate există bănci la care deponentul poate pierde la un depozit de 1.000 de lei, pe un an de zile chiar și peste 50 de lei.

DAE include, pe lângă dobânda anuală, și impozitul de 16% reținut pentru dobândă, dar și unele dintre comisioanele percepute de banci.

Un alt paradox scos la iveală de autorii analizei este că nu bancile care au cele mai mari dobânzi nominale au și cea mai bună DAE, adică cel mai mare câștig real pentru deponent. Astfel la TBI Bank și Idea Bank, care au dobânzile nominale cele mai ridicate, respectiv 2,15% pe an, câștigurile reale sunt negative. La scadență, după trecere a 12 luni, deponentul pierde în aceste cazuri peste 18 lei.

Această situație este posibilă din cauza comisioanelor bancare care duc la o scadere drastică a câștigului din dobândă la care se aduagă și impozitul de 16%. Cele mai nocive sunt comisioane sunt cel de deschidere de cont, cel de administrare, cel de închidere sau de retragere numerar la scadență de la ghișeu. Acest ultim comision crește și mai mult dacă suma depusă este retrasă înainte de termen și se pierde și dobânda. Comisionul de retragere a banilor la scadență de la ghișeu este folosit de 8 dintre cele mai mari banci din România, cel mai mare fiind cel al BCR care se ridică la 1%, dar minim15 lei.

Dobânda medie la depozitele în lei este acum de 0,93%. Cea mai mare, pentru un depozit de 1000 de lei, este dobânda de 2,15% de la Idea Bank și TBI Bank, iar cea mai mică de doar 0,65% este oferită de UniCredit Bank și Alpha Bank. În acest moment, cel mai mare câștig obținut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este de 16,08 lei.

Potrivit analizei citate deponenții câștigă la orice bancă dacă depun, pe un an de zile, sume mai marei de 7mii de lei sau 10 mii de euro ori 11 mii de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase