Un român conduce una din cele mai mari companii aeriene din lume. Cum a ajuns la un salariu de UN MILION DE EURO PE AN

Un român conduce una din cele mai mari companii aeriene din lume. Cum a ajuns la un salariu de UN MILION DE EURO PE AN
Publicat: 07/06/2015, 17:19

„Inspirat de vasta cultură și curiozitate a părinților, am avut o sete de a învăța și o curiozitate de a explora lumea, calități excelente pentru liderul unei companii aeriene”. Așa își argumentează un român numirea sa în funcția de CEO al uneia dintre cele mai mari companii aeriene din lume.

Acum are un salariu anual de circa un milion de euro, la care se adaugă bonusurile și conduce o firmă ce efectuează nu mai puțin de 1.000 de zboruri pe zi.

Cum a reușit românul Călin Rovinescu să conducă una dintre cele mai mari companii din lume

Călin Rovinescu are 60 de ani și a plecat din România în urmă cu peste jumătate de secol. Acum este președintele și CEO-ul Air Canada, cea mai mare companie aeriană din țara care l-a adoptat.

Rovinescu a emigrat în 1961, dar spune că își amintește cu drag de copilăria petrecută în Capitală. „Am ajuns în Canada la vârsta de cinci ani, alături de familia mea. Încă păstrez amintiri plăcute legate de anii copilăriei, petrecuți la București”, a povestit el pentru gândul. De atunci, el s-a întors o singură dată în țără, într-o delegație a guvernului canadian, din anul 1996.

Rovinescu a început să lucreze la Air Canada ca avocat, în 1987, în momentul în care statul canadian a decis să privatizeze compania, pe fondul nevoii atragerii unor surse adiționale de capital care să susțină modernizarea și extinderea flotei aeriene.

Zece ani mai târziu, Rovinescu făcea parte din echipa care a apărat compania de o preluare forțată. Eforturile sale au fost răsplătite și s-a alăturat, la scurt timp după, echipei executive. Noua funcție îl făcea responsabil de managementul loialității, de operatorii regionali ai companiei, precum și de mentenanță, reparații și revizii. „În paralel mai dețineam și alte funcție corporatiste și mă ocupam, printre altele, de dezvoltarea și strategia companiei”, își amintește Rovinescu.

În perioada 2003-2004, când Air Canada a trecut printr-un proces de restructurare, Rovinescu a fost însărcinat cu supravegherea operațiunilor. „Cercul a fost închis de numirea mea drept CEO, în 2009″, spune Rovinescu. Acum are un salariu anual de 1,4 milioane de dolari canadieni pe an (în jur de un milion de euro), la care se adaugă bonusurile.

Întrebat ce îl recomandă pentru funcția de CEO, Rovinescu este de părere că mereu a fost un om curios și hotărât să ducă lucrurile până la capăt. „Inspirat de vasta cultură și curiozitate a părinților, am avut o sete de a învăța și o curiozitate de a explora lumea, calități excelente pentru liderul unei companii aeriene”, a argumentat el.

Cu o flotă de zece ori mai mare decât cea a companiei Tarom, cele 260 de aeronave Air Canada operează, în medie, circa 1.470 de zboruri pe zi. Rețeaua companiei este concentrată în jurul a trei mari aeroporturi, Toronto, Montreal și Vancouver, de unde se poate zbura către 59 de orașe din Canada, 59 de destinații din Statele Unite, precum și 60 de orașe din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Australia, Caraibe, Mexic și America de Sud.

Călin Rovinescu și-a stabilit patru priorități care, în opinia sa, vor ajuta la transformarea companiei aeriene într-un „campion global”.

În primul rând, pentru a deveni cât mai competitiv cu putință în ceea ce privește prețurile, trebuie să îți pui finanțele în ordine, apreciază Rovinescu. „Ca la orice structură, începi cu fundația”, a declarat el.

Apoi, trebuie să lucrezi la angajamentele pe care ți le-ai luat față de clienți. Aici, Rovinescu mizează pe serviciile premium. „Serviciile și dotările de la bordul aeronavelor noastre sunt doar unul dintre motivele pentru care Air Canada a fost numit, doi ani la rând, cea mai bună companie aeriană internațională din America de Nord, în cadrul prestigioaselor premii Skytrax World Airline”, a explicat el.

A treia mare provocare definită de Rovinescu este cultura companiei, felul în care este ea percepută de clienți, dar și modul în care relaționează cu publicul larg.

Al patrulea element al transformării presupune specularea poziției georgrafice de care se bucură Canada. „Poziția geografică a Canadei o plasează la intersecția rutelor de trafic internațional”, a explicat CEO-ul companiei. „Pentru a crea un hub global ai nevoie de servicii, o rețea și un o poziție geografică avantajoasă”, a conchis Rovinescu.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Ce interdicții și măsuri se aplică dacă incidența cazurilor Covid 19 crește peste 3 la...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: HOȚI ALERGAȚI și PERSOANE LEȘINATE! Video
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...