Valul scumpirilor de la 1 aprilie. Cheltuielile unei familii vor crește, în medie, cu 50 de lei

Valul scumpirilor de la 1 aprilie. Cheltuielile unei familii vor crește, în medie, cu 50 de lei
Publicat: 01/04/2014, 11:24
Actualizat: 21/03/2019, 23:08

Astfel, de marți, șoferii vor plăti cu 40-41 bani mai mult pe litrul de benzină sau motorină, iar fumătorii vor scoate din buzunar cu până la 50 de bani în plus pentru fiecare pachet de țigări cumpărat. Prețul la energia electrică va crește 1%, iar la gaze cu 2%. Toate aceste scumpiri apar pe fondul mai multor măsuri luate de Guvern, fie pentru a respecta acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI), fie pentru a se alinia la o serie de directive europene sau doar pentru a aduce mai mulți bani în vistieria statului.

Scumpirea carburanților va aduce cu sine și o majorare a prețurilor la alimente, mai mult sau mai puțin semnificativă, cauzată de creșterea costurilor de transport ale acestora.

Estimarea gândul a fost realizată luând în considerare un preț mediu de 6 lei pe litrul de carburant, un preț mediu de 14 lei pentru un pachet de țigări, o factură medie de 140 de lei la gaze și una de 80 de lei la curent. Au fost luate în calcul trei plinuri de benzină făcute de o familie care deține un autoturism la fiecare două luni și faptul că unul dintre membrii acesteia fumează un pachet de țigări pe zi.

Surpriza de la pompe de 1 aprilie

Șoferii care vor opri la benzinării marți pentru a face plinul vor cumpăra benzină și motorină mai scumpe. Majorarea prețurilor, de 40 – 41 de bani pe litru, este cauzată de intrarea în vigoare de marți a accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litrul de carburant.

Acciza la benzina cu plumb va fi majorată de la 547 euro/tonă la 637,9 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 de litri. Acciza la benzina fără plumb va urca de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorină va fi ridicată de la 391 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.

Astfel, dacă luni românii plătesc pentru un plin de 50 de litri de benzină 290 de lei, spre exemplu la un preț de 5,8 lei pe litru, mâine aceștia vor scoate din buzunar cu 20 de lei în plus, deci 310 lei. Totodată, un plin de motorină care astăzi costă 300 de lei, la un preț de 6 lei pe litru, va putea fi făcut mâine 320 de lei.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a precizat luni, în cazul emisiunii ZF Live, că statul ar fi urmat să încaseze în jur de 2 miliarde de lei din acciza suplimentară pe carburant, însă veniturile la buget vor fi cu 353 de milioane de lei mai mici pe fondul returnării a 4 eurocenți din 7, transportatorilor.

Înainte de decizia Guvernului de a returna o parte din bani transportatorilor, Banca Națională a României a estimat un impact de 0,5% a noilor accize asupra inflației. „Calculele noastre ne duc la o evaluare a impactului cam de 0,5% din prețurile combustibililor, din curs și impactul accizei suplimentare de 7 eurocenți”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru a fost o măsură negociată cu reprezentanții FMI și face parte din angajamentele pe care România și le-a asumat pentru a putea beneficia de acordul preventiv de finanțare cu partenerul extern.

Introducerea sa a fost amânată timp de trei luni, după ce Traian Băsescu a declarat că va respinge Legea bugetului pe 2014 în cazul în care Executivul nu renunță la această măsură. Președintele a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că i-a trimis o scrisoare premierului în care îl „roagă” să renunța la introducerea accizei de 7 eurocenți la carburanți pentru că aceasta este „o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populației”.

„Fac mențiunea că insistența mea cu privire la neintroducerea accizei este legată de analiza pe care am făcut-o bugetului pe anul 2014 și apreciez că această nouă acciză nu este necesară având în vedere că România s-a aliniat la standardele UE privind impozitarea combustibililor folosiți în transport conform Directivei 2003/96. Această nouă creștere de acciză la combustibil este doar o metodă a Guvernului Ponta de a strânge bani de la populație și firme în vederea satisfacerii nevoilor electorale ale baronilor locali”, a explicat Băsescu.

Țigări cu 30 – 50 de bani mai scumpe

Fumătorii vor cumpăra de marți din magazine pachete de țigări la prețuri cu 30 – 50 de bani mai mari, după ce acciza totală pe țigarete va crește de la 81,78 euro/1.000 țigarete la 84,37 euro/1.000 țigarete.

Acciza la țigarete are o componentă fixă (respectiv 56,71 euro/1.000 țigarete) și o componentă „ad valorem”, de 19%, procent aplicat la prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.

Nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 țigarete, față de 56,71 euro/1.000 de țigarete în prezent. Acciza ad valorem va scădea ușor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de țigarete, față de 79 euro/1.000 de țigarete în momentul de față.

Facturi mai mari la gaze și la curent

Gazele naturale se vor scumpi, de la 1 aprilie, cu 2% pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru cei industriali. Prețul producției interne va crește de la 50,6 lei/MWh la 51,8 lei/MWh pentru populație, respectiv de la 72 lei/MWh la 89,4 lei/MWh, pentru companii, potrivit calendarului de liberalizare a prețurilor la energie.

Până la finele acestui an se vor mai opera alte două scumpiri, în iulie și în octombrie, în urma cărora consumatorii casnici vor plăti cu 6% în plus pentru gazele naturale, iar cei industriali cu 9%. Astfel, la sfârșitul lui 2014, piața gazelor naturale va fi liberalizată pentru companii, urmând ca populația să se alinieze pieței libere până în 2018.

Facturile la curent se vor majora și ele cu 1% ca urmare a măsurilor menite să sprijine producția de energie regenerabilă. Furnizării de energie electrică vor fi nevoiți să achiziționeze o cantitate aproape dublă de certificate verzi aferente curentului livrat n 2013.

„Impactul creșterii cotei de certificate verzi va fi probabil de 5-6 lei pe componenta de energie regenerabilă din facturi”, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Vestea bună a lunii aprilie

Singura verste bună a lunii viitoare vine din partea operatorilor telecom. Aceștia vor practiva tarife de interconectare mai mici începând cu 1 aprilie, respectiv de 3,07 eurocenți/minut la 0,96 eurocenți/minut în cazul telefoniei mobile și de la 0,67 la 0,14 eurocenți/minut pentru telefonia fixă.

Tarifele de interconectare sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienților în afara rețelei la care sunt abonați sau au cartelă prepaid. Acest preț se regăsește în tariful perceput clientului care inițiază apelul, potrivit Mediafax.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat deciziile prin care sunt stabilite noile tarife maxime pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor în urma avizului favorabil primit din partea Comisiei Europene.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ministrul Educaţiei, mesaj clar despre TESTAREA elevilor! Ce se va întâmpla în şcoli
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Surpriză! Cine l-a ajutat pe Liviu Dragnea să își facă un nou partid politic: ”Îl...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei