VEȘTI. De ce nu riscăm recesiunea tehnică. „Eliminăm dintr-o dată toate acele scenarii apocaliptice”, (Cîțu)

VEȘTI. De ce nu riscăm recesiunea tehnică. „Eliminăm dintr-o dată toate acele scenarii apocaliptice”, (Cîțu)
VEȘTI. Florin Citu crede că nu vom avea două trimestre de scădere economică în acest an
Publicat: 16/05/2020, 08:30

Probabilitatea intrării României în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de contracţie economică) este redusă semnificativ, ca urmare a creșterii economice înregistrată de țara noastră în primele trei luni ale anului în curs.

Potrivit precizărilor ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în primul trimestru al anului 2020 s-a reușit eliminarea tuturor acelor „scenarii apocaliptice” propagate de adversarii politici din PSD, dar și de analiști „care nu sunt la fel de profesioniști” sau nu dețin „aceeași informație”.

„Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu această creştere economică din primul trimestru”.

„Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca în acest an să nu avem recesiune tehnică. Recesiunea tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracţie economică.

„Faptul că avem în primul trimestru această creştere economică reduce foarte mult şansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru că România se finanţează de pe pieţele internaţionale, de pe pieţele interne şi avem nevoie de credibilitate”, a declarat Florin Cîţu, într-o intervenție la Digi24.

De ce nu vom avea recesiune tehnică

Potrivit precizărilor oficialului guvernamental, luna trecută, încasările la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei faţă de anul trecut.

Asta în condițiile în care, mai spune Cîțu, în 2019 era o perioadă de creştere economică, iar în prezent ţara se confruntă cu cea mai mare criză.

Ministrul de resort a mai adăugat că firmele private din România au răspuns foarte bine la stimulii injectaţi în economie.

„Am returnat în economie prin rambursări de TVA 6 miliarde de lei în două luni. Am decontat concedii medicale în medie de 400 de milioane de lei în martie şi aprilie”.

„Până am venit noi la guvernare erau şi de 50 de milioane de lei.

„Am dat banii companiilor înapoi, banii lor de drept, iar companiile au răspuns, au plătit la rândul lor alte facturi şi acei bani s-au întors către buget”, a explicat ministrul de Finanțe.

Aprilie 2020 va avea „un impact asupra PIB”

În cadrul aceleiași emisiuni televizate, în contextul evoluţiei economice din trimestrul doi, Florin Cîțu a explicat că luna aprilie a fost o lună totală de stare de urgenţă şi va avea un impact asupra PIB.

De asemenea, a adăugat șeful Finanțelor Publice, începând din a doua parte a lunii mai şi în luna iunie sunt şanse ca ceea ce s-a pierdut în aprilie să fie recuperat.

„Avem toate şansele să continuăm în partea doua a lunii mai şi iunie să recuperăm ce s-a pierdut în aprilie. Depinde foarte mult de noi, de politica fiscală, să continuăm o politică fiscală relaxată şi în acelaşi timp tandemul politică fiscală – politică monetară să fie la fel”.

„Relaxarea politicii monetare a ajutat foarte mult. Cred în continuare că şi politica monetară va contribui prin relaxare în continuare a condiţiilor, există loc poate şi la RMO (n.r. – rezerve minime obligatorii), dar şi la dobânzi, o relaxare care alături de relaxarea politicii fiscale este combinaţia perfectă.

„Este lecţia crizei din 2008 pe care am învăţat-o, să injectăm lichiditate în sistem atunci când este nevoie. Toate companiile au nevoie de lichiditate. Acest lucru se face prin tot felul de instrumente.

„Avem IMM Invest, urmează şi fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari şi vor urma şi alte produse”, a precizat Florin Cîţu.

Împrumuturile pentru IMM-uri sunt pregătite

Tot la Digi24, Cîțu a declarat că o bancă participantă în programul de sprijin pentru IMM-uri are deja aprobate 1.000 de dosare şi va mai dura câteva zile până când firmele vor merge să ia împrumuturile.

„Să comparăm cu celelalte proiecte implementate în România în ultimii trei ani de zile, când doi trei ani la rând stăteau companiile respective şi nu primeau banii de la stat. Aici vorbim de câteva zile”.

„Start-up Nation, un program implementat de socialişti în ultimii ani. Când am venit la guvernare, în noiembrie, erau în buget 50 milioane de lei pentru Start-up Nation, iar facturile pentru 2017, 2018 şi 2019 erau de aproape un miliard 500 de milioane de lei.

„A trebuit să punem bani în buget, la rectificarea bugetară, a crescut deficitul bugetar, dar trebuia să plătim acele facturi. Oamenii luaseră împrumuturi de la bănci ca să-şi finanţeze afacerea pe promisiunea că o să fie plătiţi de la stat. Noi nu facem aşa.

„A durat câteva zile şi companiile veţi vedea că îşi primesc banii. Eu spun că este un program de succes şi dacă merge la fel de bine pe cât ne aşteptam că merge suntem pregătiţi să creştem plafonul mai sus de 15 miliarde de lei ca tot mai multe companii din România să aibă acces la acest produs”, a conchis Cîțu pe această temă.

„Cel mai semnificativ avans al economiei”

Produsul Intern Brut (PIB) al țării s-a majorat în primul trimestru din acest an cu 0,3% faţă de trimestrul precedent şi cu 2,4%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor INS disponibile vineri, 15 mai 2020.

Astfel, România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, se precizează în estimarea preliminară publicată în aceeași zi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare și cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activități IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, pentru finanțările garantate de stat sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiară la data de 31 decembrie 2019, dar care s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.

Sursă foto: Mediafax foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață