Voucherele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane de euro pe an

Voucherele de vacanță vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane de euro pe an
Publicat: 04/06/2014, 17:48
Actualizat: 30/01/2019, 21:12

Federația Patronatelor din Turismul Românesc consideră că sistemul voucherelor de vacanță va fi operațional, cel mai devreme, la sfârșitul sezonului estival.

Legea voucherelor de vacanță a fost adoptată marți în Parlamentul României. Potrivit proiectului, instituțiile publice, regiile autonome, societățile reglementate la care statul este acționar unic sau majoritar, societățile și companiile naționale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță. Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Ministerul Turismului și utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.

Românii, încurajați să își petreacă vacanța în țară

„Legea voucherelor de vacanță a fost susținută de către agențiile de turism de mai bine de cinci ani. Desi fusese adoptată ca Ordonanță de Guvern în 2009, impactul ei a fost foarte mic, deoarece bugetarilor li s-a tăiat acest drept din cauza crizei. Ordonanța a funcționat temporar, oricum, până la adoptarea în formă finală a legii organice. Conceptul voucherelor de vacanță va încuraja angajații structurilor de stat și private să opteze pentru petrecerea concediilor în România”, a declarat Adrian Voican, director general Bibi Touring.

La sfârșitul anului 2013, în România erau 5,1 milioane de angajați, dintre care 1,18 milioane bugetari. Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă, potrivit calculelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aproimativ 5,7 miliarde euro).

Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

Însă, în realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii și agențiile de turism se vor obișnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieței reprezentate de bugetari, respectiv 400 de milioane de euro, susțin reprezentanții federației.

„Prin utilizarea voucherelor de vacanță se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în, cel mai pesimist scenariu. Ținând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată și publicată în Monitorul Oficial și că nu au apărut normele de aplicare, considerăm că actul normativ va fi operațional, în cel mai fericit caz, la sfârșitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului”, a declarat într-un comunicat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Un alt minus al proiectului de lege este, potrivit federației, menținerea limitării comisionului agențiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În același timp, turiștii vor apela direct la unitățile de cazare și vor achiziționa servicii la nivelul tarifelor de recepție, adica cu 30-40% mai scump.

„Sunt, bineînțeles, și foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primește un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanță vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanță în sistemul bugetar reprezintă un mare câștig pentru toată lumea”, a precizat Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc a fost unul dintre susținătorii introducerii tichetelor de vacanță și a participat la negocieri încă din anul 2002.

Pe de altă parte, Alin Burcea, prim-vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), consideră că voucherele de vacanță pentru angajații companiilor de stat vor avea un efect moderat, urmând să aducă un surplus de aproximativ 250.000 de turiști, dar dacă ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de patru-cinci ori mai mare.

Instituțiile pot acorda angajaților vouchere de vacanță de maximum 6 salarii minime brute

Camera Deputaților a decis, marți, ca instituțiile publice, regiile autonome, societățile și companiile naționale să poată acorda angajaților vouchere de vacanță în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unități de turism autorizate.

Deputații au adoptat cu 215 voturi „pentru”, 7 „împotrivă” și 100 abțineri un proiect de lege în acest sens care modifică o ordonanță din 2009.

Aceste vouchere de vacanță se vor emite numai online și vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziționate prin intermediul voucherelor se va face în unitățile turistice autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenții nu va putea depăși 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.

Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanță nu va mai primi prime de vacanță sau bilete de odihnă.
Ministrul pentru IMM și Turism, Florin Jianu, a declarat că au fost înlocuite tichetele de vacanță cu vouchere de vacanță care sunt moderne și se emit numai în regim electronic, fără costuri suplimentare și fără intermediari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei