ZIUA MUNCII. Cea mai populară meserie din România: peste 230.000 de români o practică. Top 25 meserii după numărul de angajați și ce salarii se câștigă

Publicat: 01/05/2014, 11:59
Actualizat: 20/03/2019, 17:41

Campania ZIUA MUNCII v-a prezentat ieri cât de dependenți de stat sunt românii, câți bugetari există în România și câți angajați la companii private. Campania continuă azi cu cele mai râvnite locuri de muncă din România. Acestea sunt din învățământul secundar general și din sectoarele de retail și de construcții, dacă ne raportăm la datele privind numărul de salariați existenți la nivel național, obținute și centralizate de gândul de la Inspecția Muncii.

În afară de locurile de muncă din învățământ, în topul meseriilor găsim, destul de previzibil, și alte domenii unde salariile sunt plătite din bani publici. Statul poate fi considerat astfel un angajator important, având în vedere că în jur de 30% din forța de muncă din rândul celor mai căutate 25 de domenii este plătită de la bugetul de stat.

Mai multe despre raportul dintre bugetari și angajații din mediul privat puteți citi în materialul publicat marți în cadrul campaniei ZIUA MUNCII.

FOTO: Raul Stef/Mediafax Foto

În România există 230.389 de profesori în învățământul secundar general și 170.776 de medici și asistente care activează în domeniul asistenței spitalicești, în creștere cu circa 2% față de 2012.

Lor li se adaugă 111.458 de funcționari publici din administrația generală, cu 7,7% mai mulți decât în 2012, 70.632 de profesori care lucrează în școli cu profil tehnic sau profesional, în creștere cu 6,9%, și 54.260 de profesori universitari, cu 1,7% mai puțini decât numărul înregistrat în urmă cu doi ani.

ZIUA MUNCII. Top 25 cele mai râvnite meserii din România

Dacă pe primul loc al topului celor mai dorite 25 de meserii la nivel național, după numărul de angajați, se găsesc profesorii din învățământul secundar general (230.389 de salariați în 2013), pe al doilea loc al clasamentului îi regăsim pe românii care lucrează ca vânzători.

În total, 229.147 de persoane lucrau la finele anului trecut în comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu 9.913 mai multe decât în anul precedent, conform datelor Inspecției Muncii centralizate de gândul.

FOTO: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto

Un angajat care lucrează în acest domeniu câștigă lunar un salariu mediu net de 1.485 de lei, cu aproape 9% mai mic decât câștigul mediu net înregistrat la nivel național de 1.626 de lei, ne arată cele mai recente date furnizate de către reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS).

A treia poziție în clasament este ocupată de românii care execută lucrări de construcție pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale. În total, 176.754 de persoane au o astfel de ocupație în țara noastră. Numărul lor este însă în scădere față de anul 2012 când aproape 183.000 de români aveau această profesie.

FOTO: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto

O explicație pentru numărul în scădere al salariaților din domeniul contrucțiilor poate fi considerată criza care a lovit greu acest sector al economiei. Din lipsa banilor, lucrările de construcție ale unor ansamblurilor rezidențiale au fost, spre exemplu, sistate.

Salariul mediu net câștigat de un lucrător din construcții ajungea, în primele luni ale anului 2014, la 1.213 lei și era cu 25,4% mai mic decât salariul mediu net înregistrat la nivel național.

Pe următoarele locuri ale topului celor mai râvnite profesii din România se află cea de medic și cea de bodyguard. Capitala s-a și transformat în ultimul an în „orașul bodyguarzilor”, numărul persoanelor care au activități de protecție și gardă devansându-l pe cel al angajaților din comerțul cu amănuntul și devenind domeniul cu cei mai mulți salariați. În totalul de 137.409 persoane care au această profesie, aproape 68.000 o desfășoară în București.

ZIUA MUNCII. Meseriile râvnite și bine plătite din țară

Printre cele mai bănoase profesii pe care le regăsim în topul meseriilor cu cei mai mulți salariați de la nivel național se numără cele din domeniile de intermedieri monetare, telecomunicații, inginerie și consultanță pentru afaceri.

Angajații care au astfel de ocupații câștigă un salariu mediu net cuprins între 2.497 de lei și 3.690 de lei, cu peste 54% mai mare decât salariul mediu net înregistrat la nivel național.

La polul opus, se află românii care lucrează în restaurante și câștigă un salariu mediu net lunar de doar 957 de lei, cu 41% mai mic decât media națională de 1.626 de lei.

ZIUA MUNCII. Care sunt domeniile cu cele mai bune evoluții ale numărului de angajați

În rândul meseriilor care și-au adjudecat cel mai mare număr de salariați cu acte în regulă, cea mai bună evoluție, respectiv o creștere de peste 31% a numărului de angajați, s-a consemnat la companiile care se ocupă cu furnizarea de „zilieri”.

Astfel, numărul de salariați care desfășoară activități de contractare pe baze temporare a personalului a crescut de la 30.059 în 2012, la 39.405 la finele anului trecut.

Pe locul doi în topul celor mai bune evoluții s-au clasat profesorii, cu o creștere a numărului de angajați de circa 21%, ei fiind urmați de agricultorii care se ocupă de cultivarea cerealelor. În rândul celor din urmă s-a înregistrat un avans de 12,1%, de la 39.041 de salariați în urmă cu doi ani, la 43.774 de salariați în 2013.

La polul opus, consemnând scăderi ale numărului de angajați, se află domenii precum:

– construcții (-3,3%),

– telecomunicații (-2,3%),

– tăierea lemnului (-2%),

– învățământul superior universitar (-1,7),

– intermedieri monetare (-1,2%).

ZIUA MUNCII. Ce salarii câștigă noii angajați din economie

La o analiză a salariilor medii de care se bucură noii angajați pe care i-a câștigat România în ultimul an, iese în evidență faptul că domeniile care au atras cei mai mulți salariați sunt prost plătite. Mai mult, economia a pierdut numeroase locuri de muncă în care salariile sunt de două ori mai mari decât media națională.

Astfel, în 2013, numărul „bancherilor”, mai exact al persoanelor care au activități de intermedieri monetare (caen 6419), a scăzut cu 1,2%, salariul mediu net la nivelul acestui domeniu fiind de circa 3.690 de lei în februarie, mai mult decât dublu față de salariul mediu net de la nivel național, de 1.626 de lei, potrivit datelor INS.

Similar, în telecomunicații, numărul de angajați a scăzut cu două procente, salariile medii nete ale celor din această industrie fiind cu 75% mai ridicate decât media națională, respectiv 2.851 de lei pe lună.

Pe de altă parte, persoanele care desfășoară activități de contractare pe baze temporare a personalului, respectiv angajații care se ocupă de găsirea de „zilieri”, au salarii de circa 1.166 de lei, cu 28% mai mici decât media națională, domeniul consemnând cea mai bună evoluție în ceea ce privește numărul de salariați atrași în 2013.

NOTĂ:

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice și se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. În realizarea topului național s-au luat în considerare doar codurile CAEN sub care au fost înregistrate cele mai multe persoane.

Campania ZIUA MUNCII continuă cu prezentarea FENOMENULUI BUCUREȘTI, orașul bodyguarzilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom