GÂNDUL FINANCIAR. Ce șanse au tinerii pe piața muncii. Andra Pintican, Undelucram.ro: Nu toți vor să fie plătiți, mulți vor doar oportunitatea de practică

GÂNDUL FINANCIAR. Ce șanse au tinerii pe piața muncii. Andra Pintican, Undelucram.ro: Nu toți vor să fie plătiți, mulți vor doar oportunitatea de practică
Andra Pintican, director marketing Undelucram.ro
Publicat: 11/05/2021, 21:38

Tinerii sunt dispuși să facă rabat la salariu pentru a câștiga experința necesară pentru a se angaja, a explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, reprezentanta comunității Undelucram.ro, care a derulat un sondaj privind oportunitățile disponibile juniorilor pe piața muncii. Lipsa experienței practice din școală ar putea fi compensată prin implicarea companiilor în specializarea lor.

Anul 2020 nu a fost unul favorabil pentru tinerii care au vrut să debuteze pe piața muncii, arată rezultatele unui studiu derulat de comunitatea online Undelucrăm.ro. Dincolo de pandemie și de restricțiile aferente, juniorii spun că angajatorii vor forță de muncă proaspătă, dar îi refuză din cauza lipsei de experiență, a explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, Andra Pintican, director marketing Undelucram.ro.

„Tinerii din comunitate ne-au comunicat discrepanțele de pe piața muncii: sunt declarații că se vrea forță de muncă proaspătă, se vor tineri ambițioși, dar în momentul în care aplică, sunt respinși întocmai pe motiv că nu au experință”, explică Andra Pintican, director marketing Undelucram.ro, comunitatea care a derulat recent un sondaj dedicat acestui segment.

Cel mai mulți dintre participanții la sondaj– cu o pondere de 78% – spun că nu au găsit oportunități de internship, practică, angajare, ucenicie, orice le-ar putea oferi o șansă de a câștiga experinență și a o trece în CV. „Nefericirea nu e numai a lor: avem o forță de muncă proaspătă, care așteaptă să fie specializată în câmpul muncii, dar nu găsește oportunitatea, nu găsește ușa pe care să intre și să înceapă să activeze”, spune Andra Pintican.

Mai mult, nu toți tinerii vor să fie plătiți, arată datele sondajului, ci mulți dintre ei își doresc doar oportunitatea de practică. „Și finanțele sunt importante, dar par dispuși să facă rabat și la asta, doar, doar să obțină o intrare”, a detaliat directorul de marketing al comunității Undelucram.ro.

Alexandra Cernian, UPB: „Domeniul IT este unul răsfățat pe piața muncii”

Pentru ca tinerii – studenții sau proaspăt absolvenți – să aibă șanse mai mari de reușită pe piața muncii, sistemul de învățământ ar trebui să pună accent pe practică, profesorii a trebui să își adapteze metodologia de predare la cerințele actuale de digitalizare și ar trebui să existe o relație apropiată între școală și companii, consideră Sorina Faier, expert recrutare top management, Elite Searchers.

„Companiile trebuie să fie și mai deschise către studenți, să le ofere internshipuri, pentru că și acea mică experiență de trei luni în practică va conta după absolvire și își vor găsi un job mult mai ușor”, a explicat Sorina Faier, la GÂNDUL FINANCIAR.

Un caz fericit pe piața muncii este al studenților din domeniul IT, care au șansa de a participa la internshipuri oferite de companii interate să atragă specialiști, în contextul deficitului de forță de muncă. „Domeniul IT este unul răsfățat pe piața muncii și probabil absolvenții noștri se confruntă cu mai puține dintre problemele evidențiate în studiu”, admite Alexandra Cernian, lector universitar al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din București.

Studenții instituției pot participa la intershipuri între anul III și anul IV de studii oferite de companii, descoperă ce li se potrivește cel mai bine pentru o viitoare carieră și foarte mulți dintre ei ajung ulterior angajați ai respectivelor companii, a detaliat și Alexandra Cernian, în intervenția din emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

„Nu putem noi să le impunem companiilor, mai ales după o criză, după o pandemie, să finanțeze, dar ar putea să își aloce un buget pentru asta, pentru că până la urmă resursa umană este cea mai importantă într-o companie și pregătirea lor și ei îți vor aduce succesul și rezultatele pe care le dorești. Cu cât îi pregătești mai din timp, cu atât mai din timp îți vor putea livra rezultatele pe care le dorești tu”, a conchis Sorina Faier.

„E cazul ca mediu academic și de business să facă parteneriate. Evident că în perioada asta e foarte greu să scoți bani din buzunar, când abia ții compania și angajații existenți, dar mă gândesc și la soluții non-financiare, de exemplu timp pentru mentorat din partea managerilor”, a sugerat Andra Pintican.

În funcție de domeniu, studenții care își găsesc un loc de muncă pot primi în mână salarii cuprinse între 1.600 și 2.750 de lei, în sectorul producției, și între 2.800 și 4.700 lei, în IT, potrivit estimărilor resprezentanților Undelucram.ro.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
ULTIMA ORĂ! Simona Halep și Toni Iuruc s-au CĂSĂTORIT în secret! Campioana noastră a strălucit...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
SUA a început războiul! Trei oameni decedați până acum, de cand Afganistanul este sub bombardament
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu Edu.ro 2021: Când se anunţă rezultatele pentru repartizarea computerizată pe licee şi...
Informația momentului despre PFIZER! Acum nu mai este niciun dubiu. Ce trebuie să știe cei...
EXPLOZIV. Harry nu este fiul prințului Charles. Informații BOMBĂ din interiorul Casei Regale
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...