GÂNDUL FINANCIAR. Pilonul III, vehicul de investiție pentru o pensie mai bună. Care sunt principalele beneficii

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL FINANCIAR. Pilonul III, vehicul de investiție pentru o pensie mai bună. Care sunt principalele beneficii
Andreea Pipernea, CEO NN România, și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, invitații emisiunii GÂNDUL FINANCIAR

Peste jumătate de milion de români au aderat la un fond de pensii private facultative, Pilonul III, gândit pentru a da posibilitatea participanților să obțină venituri suplimentare, pe lângă pensia de stat, Pilonul I și pensia privată obligatorie, Pilonul II. În cei peste 13 ani de funcționare, sistemul s-a maturizat și investițiile pe care le fac administratorii fonduriilor de pensii facultative sunt strict reglementate, au explicat, la GÂNDUL FINANCIAR, Andreea Pipernea, CEO NN România, și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management.

Banii pe care îi va avea un român la vârsta pensionării depind de contribuțiile la sistemul public de pensiii, Pilonul I, și sistemul pensiilor obligatorii administrate privat, Pilonul II. Pentru a putea avea resurse financiare suplimentare, el se poate înscrie în sistemul de pensii facultative, Pilonul III.

Andreea Pipernea, CEO NN România, și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, au detaliat la GÂNDUL FINANCIAR modul de funcționare a Pilonului III și avantajele pentru cei care pot și vor să își asigure un fond suplimentar de siguranță după vârsta de 60 de ani.

„O bază tot mai mică de contribuabili va trebui să susțină o bază tot mai mare de pensionari”

Începând cu iunie 2007, în sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoană care câştigă venituri dintr-o activitate profesională impozitată – precum salariaţii, persoanele care lucrează pe cont propriu sau care obţin venituri din alte activități, având posibilitatea că contribuie cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Contribuțiile sunt investite de administratorii de fonduri, iar vârsta la care primește banii nu depinde de vârsta standard a pensionării.

„Pilonul III este facultativ, a fost gândit în completarea primilor doi piloni de pensii. Ceea ce putem lua prin Pilonul I are anumite limitări, și printre limitările cele mai importante și care au o tendință destul de accelerată în zilele noastre sunt tendințele demografice – scăderea demografică și emigrația, în cazul României, ceea ce înseamnă că o bază tot mai mică de contribuabili va trebui să susțină o bază tot mai mare de pensionari în viitor. Pilonul II este cu acumulare, sunt în conturi private, dar dacă ne gândim la procentul care se duce în acest moment către aceste conturi, acesta este de 3,75% din salariul brut. E un procent destul de mare, dar nu cât să îți asigure o pensie suficient de mare”, a explicat Andreea Pipernea, CEO NN România, în cadrul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

La Pilonul III pot contribui atât angajații, cât și angajatorii. „Ceea ce face statul pentru a motiva aceste contribuții este faptul că a atașat deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an, atât ca angajat, cât și pentru angajator”, a explicat Andreea Pipernea. Sistemul este foarte solid, bine capitalizat și deja au început să se facă plăți a adăugat invitata emisiunii GÂNDUL FINANCIAR.

„Banii pot fi retrași de la împlinirea vârstei de 60 de ani cu condiția să fi fost făcute 90 de contribuții lunare, invaliditate cu pirderea capacității de muncă sau deces, caz în care banii le revin moștenitorilor. Plata se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat pe cinci ani, caz în care sumele lunare de până la 2.000 de lei nu sunt taxate”, a detaliat CEO NN România.

Pe scurt, principalele avantaje: deductibilitate la intrare, lipsă de taxare la câștiguri și posibilitatea de a nu fi taxat la pensia lunară, a punctat Andreea Pipernea

„Este foarte important ca oamenii să știe că au de ales”

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, susține aderararea la pensia facultativă citând studii care arată că, în general, avem o tendință de a ne subestima nevoile viitoare.

„Este foarte important ca oamenii să știe că au de ales. Dacă nu știu că au de ales și se bazează doar pe Pilonul I și pe Pilonul II, atunci nu își iau destinul în mână”, a spus și Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, subliniind că investițiile pe care le pot face administratorii fondurilor de pensii facultative sunt strict reglementate.

Urmăriți integral emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, transmisă pe de Gandul.ro și pe contul de Facebook al emisiunii:

La Pilonul III au aderat 527.000 de români

La sfârșitul anului 2020, activele fondurilor de pensii private – Pilon II și Pilon III – se ridicau la 78,07 miliarde de lei, conform raportului anuaal al ASF.

Din totalul activele fondurilor de pensii facultative (Pilon III) erau de 2,93 miliarde lei la finalul anului 2020, în creștere cu 17% față de 2019. În România funcționează zece fonduri de pensii facultative (Pilon III), administrate de 8 societăți de administrare a fondurilor de pensii private

O creștere, de 5%, a fost înregistrată în 2020 și în ceea ce privește participanții, al căror număr a ajuns la 527.000.

Contribuția medie la finalul anului trecut a fost de 160 lei/participant, iar totatul contribuțiilor brute virate la Pilonul III în 2020 a fost de 370 milioane lei, o creștere de 8% față de anul anterior.

Valoarea medie pe care un participant o are în cont în Pilonul III era de 5.549 lei la finalul anului trecut.

Plățile făcute din Pilonul III pe parcursul anului trecut s-au ridicat la 77 milioane lei pentru 8.543 participanți și beneficiari, conform datelor ASF.

Citește și..
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOCANT! Au trecut patru ani de când Denisa Răducu a murit, insa părinții ei FAC...
Povestea fabuloasă a cerșetoarei românce Monica Csengeri care a ajuns acum triplă campioană a Europei...
Gabriela Firea, atac furibund, după scandalul de la Spitalul Foişor! Ce vrea acum fostul edil
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
VIDEO. „Pregătiți de luptă”. Noi imagini cu trupe și convoaie militare la granița Ucrainei
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Monica Pop, propunere BOMBĂ pentru Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătății nu ar accepta, niciodată
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
ULTIMA ORĂ: Lovitură dură pentru şoferi. Lipsa acestui document îi va lăsa fără zeci de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Marca de telefoane care dispare de pe piaţă. A fost foarte populară în România
Inchide