Energia regenerabilă și industria combustibililor fosili: ”De la net zero înapoi de unde am plecat?”

Energia regenerabilă și industria combustibililor fosili: ”De la net zero înapoi de unde am plecat?”
Energia regenerabilă și industria combustibililor fosili
Publicat: 03/06/2021, 11:30
Actualizat: 06/06/2021, 10:39

Industria combustibililor fosili funcționează, în prezent, într-un context politic, economic, ecologic și geologic dinamic. Companiile de combustibili fosili se află sub presiune: rezervele de petrol sunt în scădere, iar obiectivele de decarbonizare sunt din ce în ce mai ambițioase. Pentru a depăși această problemă, companiile mari de petrol și gaze și-au extins activitățile în sectorul energiilor regenerabile. 

Dar, pe de altă parte, ele nu au încetat să exploateze combustibilii fosili, bazându-se în schimb pe tehnologiile de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS). Aceste tehnologii sunt doar o metodă de reciclare a carbonului, mai degrabă decât una de reducere.

Pe lângă noile industrii, companiile de combustibili fosili finanțează și proiecte de educație, arte și cultură. Unele dintre aceste proiecte își propun să convingă oamenii de importanța petrolului în viața noastră de zi cu zi și să descrie decarbonizarea ca fiind imposibilă fără industria combustibililor fosili.

În special în țările dezvoltate, industria se confruntă cu două probleme principale:

  1. Discuții și contestații legate de diminuarea rezervelor de petrol.
  2. Obiectivele decarbonizării și recunoașterea accelerată a impactului pe care arderea combustibililor fosili o au asupra schimbărilor climatice.

De exemplu, UE-27 și Marea Britanie au introdus politici de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) la zero până în 2050. Acest lucru a condus la o remodelare a politicilor, a modelelor de consum și a căutării (și investițiilor în) surse alternative de energie.

Drept răspuns, companiile de combustibili fosili recurg la diverse alternative. Companiile se aventurează în industria regenerabilă, însă, în același timp, caută noi puțuri de petrol în țări în curs de dezvoltare (de exemplu, țări de-a lungul coastelor Africii de Vest și de Est, Brazilia etc.), continuând și explorarea unor surse neconvenționale (nisipuri de gudron, foraje în marea adâncă sau în zona arctică, fracking și extracția gazelor de șist, etc.).

Cum își extind companiile cu combustibili fosili portofoliile?

Vedem companii de combustibili fosili transformându-și operațiunile din petrol și gaze în sectorul energetic mai larg, în special în producția de energie regenerabilă. Principalele companii petroliere (precum Shell, Total și BP) activează în prezent atât în proiectele tradiționale de petrol, cât și în proiecte emergente de energie cu emisii reduse de carbon. Aceste companii investesc în energie eoliană și solară, în tehnologii de captare, utilizare și stocare a carbonului (CCUS), precum și în hidrogen.

Un exemplu îl reprezintă investițiile regenerabile emergente ale BP, inclusiv deținerea parțială a Lightsource BP – cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa. Un alt exemplu este compania norvegiană Statoil, redenumită Equinor (în 2007), care este implicată în investiții în energie eoliană și solară în cadrul proiectelor petroliere tradiționale, notează dr. Lorena Axinte și dr. William Otchere-Darko pentru Infoclima.

Companiile de combustibili fosili își propun, de asemenea, să utilizeze metanul din câmpurile petroliere pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS), precum și pentru proiecte de energie cu hidrogen. În loc să ardă metan în atmosferă în timpul producției de petrol, tehnologiile CCUS sunt folosite pentru captarea și stocarea carbonului, pentru recuperarea îmbunătățită a petrolului, combustibili sintetici, producția de alimente și băuturi, etc.

Cu toate acestea, CCUS este, în cel mai bun caz, o tehnologie cu emisii reduse de carbon (nicidecum 0), iar folosirea sa la scară largă este nedovedită. Totuși, industria și guvernele o etichetează uneori în mod convenabil ca o tehnologie net zero. 

  • Alte tehnologii de decarbonizare includ producerea diferitelor variante de hidrogen din surse de energie existente.
  • Companiile de combustibili fosili nu sunt singurele care manifestă interes pentru aceste domenii. De exemplu, guvernul britanic intenționează să construiască așa numitele „Superlocuri industriale” – patru clustere industriale (estimate la 1 miliard de lire sterline în total) pentru ca diferite companii să producă surse regenerabile, CCUS și hidrogen.

Sursele și tehnologiile alternative de energie ar putea deveni omniprezente

În primul rând, pe măsură ce apar economiile de scară și costul producției scade, sursele și tehnologiile alternative de energie ar putea deveni omniprezente, în special în nordul global. Alte minerale, cum ar fi litiul, sunt în prezent exploatate intens pentru vehicule electrice și foarte solicitate în țări precum Norvegia.

  • Între 2011-2020, UE și-a extins lista de materii prime critice pentru a include minerale precum litiu pentru viitoarea piață a vehiculelor electrice (minerale care vor fi potențial importate din țări precum Guineea și Chile).
  • În plus, în economiile emergente precum China și India, petrolul și cărbunele vor fi, probabil, părți semnificative ale viitorului lor mix energetic.

Am putea vedea, de asemenea, companiile petroliere din UE și Marea Britanie îmbrățișând proiecte net zero acasă, intensificând în același timp producția de petrol în străinătate (chiar și în „țările europene non-UE-27”), în timp ce își reciclează veniturile prin instituțiile financiare ale băncilor lor de origine. Acest lucru ridică problemele viitoarelor urme corporative globale și legătura cu țările de origine „decarbonizate”.

Ce se poate face la nivel individual și de comunitate?

Un domeniu cheie de urmărit este modul în care aceste companii de combustibili fosili continuă să funcționeze în regiuni cu politici de decarbonizare mai puțin robuste (de multe ori, țări în curs de dezvoltare), și ce fac țările lor de origine pentru a le sprijini. De exemplu, țările cu politici de decarbonizare nu ar trebui să subvenționeze și să acorde credite de export pentru industriile lor de combustibili fosili în străinătate.

Anul trecut, Marea Britanie a decis să nu mai ofere un astfel de sprijin financiar companiilor sale petroliere din străinătate, cu unele lacune: proiectele petroliere care sprijină îmbunătățirea sănătății și siguranței, dezafectarea sau acțiunile umanitare ar putea primi în continuare sprijin financiar sau promoțional.

Astfel, fiecare dintre noi ar putea pune presiuni asupra guvernelor naționale pentru ca activitățile companiilor de combustibili fosili să nu mai fie sprijinite prin impozite. Presiunea la scări superioare, cum ar fi UE, poate ajuta, de asemenea. Strategia „decarbonizării în țară, dar poluării în străinătate” pentru companiile de combustibili fosili trebuie abordată și poate fi reglementată prin „Mecanismul de tranziție justă” al UE.

Rolul finanțării și costul proceselor de capital

Un al doilea domeniu este rolul finanțării și costul proceselor de capital (împrumut) în finanțarea proiectelor din industria combustibililor fosili. Aici, punerea presiunii asupra acționarilor instituțiilor financiare, modificarea pe criterii etice (și nu neapărat financiare) a preferințelor bancare și a investițiilor personale ar putea slăbi baza financiară a acestor companii de combustibili fosili.

Din păcate, acesta este doar începutul. De mulți ani, companiile mari de petrol și gaze au făcut lobby pentru a-și proteja și extinde operațiunile cu combustibili fosili, blocând efectiv acțiunile climatice și politicile de decarbonizare. Confruntându-se cu diverse probleme, industria combustibililor fosili încearcă acum să-și diversifice portofoliul, capturând noi piețe în industria regenerabilelor. Angajamentul lor față de acțiunile climatice este adesea ascuns sub retorică, deoarece continuă să investească și să valorifice combustibilii fosili.

La final de mai 2021, însă, Olanda a cerut companiei petroliere Shell să își reducă emisiile de carbon cu 45% față de 2019. Verdictul dat de tribunal spune că Shell este responsabilă pentru propriile sale emisii de CO2 și cele ale furnizorilor săi. Deși decizia se aplică numai în Olanda, aceasta ar putea avea efecte largi, la scară globală, și pentru toată industria combustibililor fosili.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cum va fi condusă Andreea pe ultimul drum! Decizie emoționantă luată de familia tinerei ucise...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Încă un membru al Familiei Regale a fost diagnosticat cu cancer, după Regele Charles și...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cătălin Botezatu, prins în fapt. Pe cine a înșelat
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Probleme pentru Cybertruck? Sunetul bizar produs de camionetă în noi imagini