GÂNDUL GREEN. Dan-Cătălin Vatamanu, președintele Agenției Fondului de Mediu: „România este pe locul doi în lume la calitatea solului”

Redactor:
Radu Cristian
GÂNDUL GREEN. Dan-Cătălin Vatamanu, președintele Agenției Fondului de Mediu: „România este pe locul doi în lume la calitatea solului”
GÂNDUL GREEN. Dan-Cătălin Vatamanu, președintele Agenției Fondului de Mediu: „România este pe locul doi in lume la calitatea solului / Sursă Foto: Gândul Green, Captură

Invitatul ultimei ediții a GÂNDUL GREEN a fost Dan-Cătălin Vatamanu, președintele Agenției Fondului de Mediu (AFM), care a prezentat strategiile din domeniul mediului pe care le are România pentru următorii ani, accentul fiind pus pe mobilitatea electrică, împăduriri, respectiv agricultură eficientă.

Dan-Cătălin Vatamanu, noul președinte al Agenției Fondului de Mediu

Dan Cătălin Vatamanu, de profesie inginer IT, a fost învestit în funcție la dată de 3 septembrie 2020. Potrivit spuselor sale, își dorește să digitalizeze instituția pe care o conduce, având în plan mai multe strategii.

„Am găsit o instituție îmbătrânită, dar cu oameni care promit foarte multe. Totuși, cu pași mici, reușim să ne creăm o viziune și să reparăm lucrurile care nu au stat foarte bine. Este foarte important să oferim stabilitate”, a spus Dan-Cătălin Vatamanu la GÂNDUL GREEN.

Strategiile pe care le are în plan AFM

 „Când vorbim despre strategii, acestea trebuie elaborate pe termen scurt, mediu și lung.  De exemplu, în ceea ce privește panourile fotovoltaice, AFM a avut un prejudiciu de imagine important. Am găsit un program cu multe probleme și a trebuit să luăm multe măsuri îndrăznețe pentru a le rezolva.  Până acest moment, am plătit primele 7 sisteme fotovoltaice, care au costat 140.000 de Ron. Mai avem, de asemenea, încă 41 de cereri a 195 de sisteme, în diferite faze de implementare. Am dovedit că se poate și am dovedit că există o soluție. Anul viitor va există un program mult mai bun de implementare a fotovoltaicelor”, a precizat Vatamanu.

Digitalizarea programului „Rabla pentru electrocasnice”

„Digitalizarea programelor la nivelul statului trebuie să devină normalitate. Programul „Rabla pentru electrocasnice” a fost digitalizat. Oamenii trebuie să se înscrie în aplicație pe stite-ul AFM, unde primesc un voucher cu care merg la comerciant, de unde își pot achiziționa 9 categorii de produse. Este un protocol foarte simplu”, a detaliat președintele AFM, pentru GÂNDUL GREEN.

Despre împăduriri și defrișările necontrolate

„Nu aș vedea AFM fără o strategie de împăduriri. Cea mai eficientă metodă de stopare a creșterii emisiilor de carbon este legată de impaduririle în masă. Vrem să dezvoltăm o strategie de împădurire alături de oamenii care se pricep la asta. Tot sudul Olteniei arată foarte prost în ceea ce privește procentul de împădurire, ajungându-se chiar la deșertificare. Trebuie să stopăm acest fenomen prin împădurire. Cu cât preântâmpinăm fenomenul acesta de deșertificare masivă, cu atât ne va fi mai ușor, iar pădurea se va dezvoltă mai repede și mai bine. Dorim să implementăm și centurile verzi, în jurul orașelor. Ca țară, avem un mare avantaj. Avem un potențial la care foarte puțini oameni s-au gândit. România este pe locul doi în lume la calitatea solului. Din păcate nu am exploatat acest avantaj”, a mai afirmat Dan-Cătălin Vatamanu.

Despre electromobilitate

„Ne gândim să facem un studiu complex pe electromobilitate, care a plecat de la o discuție în care ne întrebăm cum putem face România să devină prietenoasă pentru mașinile electrice. Au existat trei linii mari de discuții. În primul rând trebuie creată infrastructura necesară pentru mașinile electrice. În al doilea rând este vorba despre locațiile în care se pot face aceste stații. Ne dorim să punem la punct o aplicație complexă, care va fi specializată și se va concentra pe optimizarea drumurilor din România. Aplicația va arată exact unde sunt stațiile de încărcare, prezentând toate detaliile legate de aceste stații. Această aplicație va oferi și predictibilitate utilizatorilor. Este important să venim cu programe mulate pe problemele care sunt în piață. Primul program pe care l-am generat că instituție a fost instalarea unor stații de încărcare a mașinilor în orașele reședință de județ. ”, a spus președintele AFM despre planul de dezvoltare a electromobilității din România.

Reciclarea bateriilor de la automobilele electrice

„Pe acest segment, noi putem ocupa o poziție foarte bună. În statele dezvoltate, mașinile au ajuns la mai mulți ani, fiind în stadiul în care să își schimbe bateriile. Pe acest principiu, dacă nu pierdem startul, România poate deveni un centru regional de reciclare a bateriilor electrice”, a mai spus Dan-Cătălin Vatamanu.

Programul Rabla PLUS

„Vrem să dezvoltăm Rabla Plus. Este un trend european important. Ne gândim la strategii noi pentru mașini cu hidrogen, electrice, hibrid, etc… Anul viitor nu vom avea bani mai puțini la Rabla Plus. Nu cred că va rămâne nicio cerere pentru un automobil electric sau hibrid care să nu fie subvenționată de AFM”, a conchis președintele AFM, Dan-Cătălin Vatamanu.

 

 

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide