Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje: „Colectarea separată, un proces SIMPLU”

Publicat: 20/07/2022, 10:00

Mesajul esențial al celei de-a doua etape din cadrul campaniei “Un’ Doi Trei”, inițiată de Asociația OIREP Ambalaje, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost că a colecta separat este un proces simplu, care nu presupune un efort extraordinar.

“În etapa a doua, am intărit acest mesaj esențial de a arunca acolo unde trebuie în momentul în care decizi să te debarasezi de ambalajul pe care l-ai folosit, dar dintr-o altă abordare. Am încercat să insistăm cât mai mult pe un atribut firesc al acestui proces, și anume că el este foarte simplu. A face colectare separată nu presupune un efort extraordinar, ci pur și simplu doar atenție la momentul în care pui ambalajul în pubela corespunzătoare. Sunt foarte multe activități pe care le facem toți, dacă nu zilnic, aproape zilnic, pe care am ajuns să le considerăm simple; au devenit, practic, un gest reflex doar pentru că le-am făcut de foarte multe ori. În a doua fază a campaniei am făcut comparație cu genul acesta de activități pe care fiecare le desfășurăm în fiecare moment al vieții noastre și am dat ca exemplu, de pildă, pregătirea cartofilor prăjiți, care presupune un număr de pași mult mai mare decât cei trei. În momentul în care îți dorești să consumi cartofi prăjiți, trebuie să-i cumperi, trebuie să-i cureți, trebuie să pui uleiul la încălzit, să ai grijă să nu se ardă și așa mai departe. Tot un material de succes prin impactul pe care l-a avut la nivel de cetățeni a fost comparația cu parcarea mașinii: trebuie să cauți loc de parcare, să te asiguri în oglinzi. Astfel, în urma acestor videoclipuri oamenii chiar au început să realizeze că practic colectarea separată, pe care de multe ori în mod incorect mulți o considerăm un proces complicat, de fapt poate să devină un gest reflex, ceea ce noi ne dorim”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, la “Gândul Green”.

Asociația OIREP Ambalaje cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a demarat campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri. Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.