UE intenționează să anunțe o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. Parlamentul European, poziție diferită

UE intenționează să anunțe o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. Parlamentul European, poziție diferită
Publicat: 14/09/2020, 23:06
Actualizat: 21/09/2020, 14:06

UE dorește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și va promova o cotă mai mare de energie regenerabilă, ca parte a unui plan ambițios de realizare a emisiilor nete zero până la mijlocul secolului. Noul obiectiv stabilit urmează a fi anunțat de președintele Comisiei miercuri în timpul primului său discurs despre starea Uniunii.

Obiectivul actual al Uniunii Europene este reducerea acestora cu 40% în următorii zece ani.

Pe coridoarele din Bruxelles sunt zvonuri potrivit cărora Comisia va anunța o reducere a emisiilor ajungand la  55%, față de obiectivul actual de 40% până în 2030, dar nu se dovedește a fi o măsura populară pe tot spectrul politic, transmite Euronews.

Fiecare instituție are propria poziție cu privire la noua lege climatică

Raportorul Comisiei de Mediu al Parlamentului European, europarlamentarul francez Pascal Canfin, dorește să meargă mai departe și să vadă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% față de nivelurile atinse în 1990.

El susține că 40% nu este suficient și nu este în conformitate cu Acordul climatic de la Paris și nu este suficient pentru a face față consecințelor actuale ale schimbărilor climatice.

„Acesta este motivul pentru care am ridicat acest obiectiv la cel putin 60% ca parte a votului Comisiei de Mediu”, adaugă el.

Dar această ambiție nu este împărtășită de toată lumea din Parlamentul European. Grupul conservatorilor, ECR, consideră că un astfel de obiectiv ar putea submina locurile de muncă, investițiile și inovația.

Socialiștii, verzii și partidele de stânga fac presiuni pentru reducerea emisiilor cu 65%, spunând că aceasta este singura țintă care este în concordanță cu știința și obiectivul de încălzire de 2 ° C al Acordului de la Paris.

Liberalii vor apăra o reducere de 60%, în timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE), cel mai mare grup politic din Parlament, pare gata să renunțe la poziția sa tradițional conservatoare cu privire la politica climatică pentru a sprijini o țintă de 55%.

Legea privind clima este punctul central al luptelor politice, datorită faptului că se află în centrul Acordului Verde European.

Acesta va defini obiectivele climatice ale Uniunii pentru deceniile viitoare.

Odată publicat, documentul va fi transmis spre discuție și aprobare de către Parlamentul European și Consiliul de Miniștri al UE, reprezentând cele 27 de state membre ale UE.

În Consiliu, se așteaptă ca rezistența să vină în principal din țările din estul UE, ale căror economii sunt încă în mare măsură dependente de industriile poluante și se tem de consecințele sociale și economice ale tranziției verzi.

Noile obiective climatice trebuie să fie „realiste” și să ia în considerare „costurile sociale, de mediu și economice reale pentru noi toți”, au avertizat miniștrii mediului din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia într-o scrisoare adresată Comisiei în iulie.

Informatia potrivit căruia Comisia dorește să reducă în continuare emisiile este o dovadă că dorește să își mențină ambițiile de mediu pe drumul cel bun.

Obiectivul climatic pentru 2030 este elementul central al Acordului Verde al Comisiei, care își propune să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, reducând în același timp nivelul de poluare la zero.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun