GÂNDUL LIVE. Cum încearcă bucureștenii să facă față lipsei de apă caldă și căldură. Unii dintre locuitorii Capitalei nu mai sunt de acord să plătească pentru aceste servicii și vor chiar să meargă în instanță | VIDEO

Publicat: 15/12/2020, 18:20

Mii de imobile din București nu sunt nici acum alimentate cu energie termică și apă caldă ca urmare a multiplelor avarii din rețeaua ELCEN și Termoenergetica.

Din această cauză, mulți bucureșteni sunt nevoiți să găsească soluții alternative pentru a-și încălzi locuințele și pentru a-și putea asigura igiena.

Bucureștenii sunt nevoiți să folosească aeroterme, calorifere electrice sau convectoare pentru a-și încălzi locuințele și să își încălzească apă la aragaz pentru a se putea spăla.

În Capitală, energia termică este produsă de ELCEN. Sunt patru mari centrale, două dintre acestea construite în 1964, respectiv 1966. Distribuția este realizată însă de Termoenergetica, companie aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Conductele sunt vechi și deteriorate. Gabriela Firea a lăsat în urma ei dezastrul, acuză guvernanții și actuala administrație.

„Bucureștenii trebuie să știe că totul pleacă de la rețeaua primară a municipiului București. Ca să faceți un termen de comparație, în urmă cu patru ani, pierderile în rețeaua primară erau de 800 de tone pe oră. Astăzi, după patru ani de mandat al fostului primar, pierderile sunt de 2.500 de tone pe oră”, a declarat recent Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Și actualul primar general, Nicușor Dan, dă vina pe fosta administrație a Capitalei.

„Ce trebuia să facă administrația în această vară și nu a facut și de aia suntem aici era, prin echipele pe care le are, să înlocuiască de ordinul a 100 de metri de conductă cu conductă nouă. Și asta s-ar fi simțit. Din păcate nu putem să facem asta azi”, a spus Nicușor Dan.

Administratorul special al ELCEN: În ultimii ani s-au făcut doar cârpeli

Claudiu Creţu, administrator special al ELCEN Bucureşti, companie care furnizează agentul termic pentru Capitală, a vorbit într-un interviu acordat GÂNDUL LIVE despre principala problemă a sistemului termic din Capitală: lipsa de finanțare din ultimii 30 de ani. Acesta spune că echipamentele sunt vechi și îmbătrânite, iar clasa politică din ultimii 30 de ani a ignorat complet acest sistem vital pentru Capitală.

„Efectele se văd azi, cauzele sunt lipsa de finanțare din ultimii 30 de ani. Lipsa de finanțare a acestui sistem vital pentru buna funcționare a Capitalei. S-a atras atenția de foarte multe ori că nu investește îndeajuns, nu se fac modernizări, atât în partea de producție la ELCEN, cât și pe partea de distribuție, transport, rețea, puncte termice. Realitatea estă că avem un sistem învechit în care s-a investit mult prea puțin. Am spus de nenumărate ori, noi cei de la ELCEN, că din patru centrale pe care le operăm, una singură este modernă, pusă în funcțiune din 2009. Celelalte trei centrale sunt din 1964, 1966, 1980. Sunt echipamente învechite și îmbătrânite. Rețeaua de termoficare pe fiecare an ce trece, pierderile au crescut, în ultimii ani au explodat și sunt la limita de averie. Toate instalațiile abia mai rezistă. Resursa umană, foarte mulți au ieșit la pensie, oameni care cu făcut toate eforturile încearcă să țină acest sistem. Cauza este lipsa de finanțare pentru că au fost făcute investiții serioase în coloana vertebrală a acestui oraș. Aceste lucruri pot fi rezolvate în timp și este neapărată nevoie de aceste investiții. Avem nevoie de un sistem modern”, spune Claudiu Crețu într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE.

El a subliniat că ELCEN aflându-se în isolvență nu a putut accesa banii europeni și nu a avut finanțare pentru proiecte.

Autoritățile încearcă acum să găsească soluții. ELCEN va închiria capacităţi modulare de producţie a energiei termice, pe care le va monta în diverse zone ale Capitalei, pentru a suplini pierderile uriaşe din reţeaua de termoficare. A fost semnat și un contract pe fonduri europene, astfel încât în anii viitori să se poată reabilita cea mai mare parte a rețelei. Bucureștenii nu trebuie să își facă speranțe prea mari pentru această iarnă.

Unii bucureșteni sunt nemulțumiți că sunt nevoiți să plătească pentru servicii de care nu beneficiază

Bucureștenii se plâng și de faptul că, deși caloriferele sunt reci, factura de la furnizor vine ca și cum acestea ar fi calde.

„Am început să vorbesc cu prieteni de-ai mei, care au studii în domeniu, sunt avocați și să ne sfătuim să găsim o soluție. Cu Protecția Consumatorului, cu cine va mai fi nevoie, să refuzăm plata acestor facturi. O să fie foarte complicat pentru că am înțeles că legal este aproape imposibil să te judeci cu asemenea somități de tipul S.A.-urilor înființate de doamna Firea sau mai știu eu cu cine. Dar trebuie să găsim o soluție. Nu putem și refuz sub toate formele să platesc orice pierdere a lor”, spune o locuitoare a Capitalei.

Și cum hazul de necaz e încă în  firea bucureștenilor, actorul Mihai Bendeac s-a plâns și el de problemă într-o manieră diferită.

Bendeac face haz de necaz în cadrul unui videoclip postat pe o rețea socială de faptul că nici el nu are căldură în casă.

În plină iarnă și pandemie, mii de imobile din Capitală, majoritatea blocuri, nu au deloc apă caldă sau căldură ori agentul termic nu este livrat la parametri, astfel că apa caldă și caloriferele sunt mai tot timpul reci.

Avocatul Adrian Cuculis: Asociația de proprietari are mai departe obligația să se judece în numele proprietarilor cu orice fel de instituție

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre soluțiile pe care le-ar putea avea, din punct de vedere legal, bucureștenii care se confruntă cu lipsa apei calde și a căldurii în apartamente.

El spune că un proces cu RADET sau ELCEN ar fi dificil, dar menționează că bucureștenii ar putea acționa în instanță asociațiile de proprietari, deoarece acestea sunt cele care le cer cetățenilor bani pentru servicii de care nu beneficiază.

„Pe partea cealaltă, tu trimiți apă rece în calorifere, nu au apă caldă cu care să se spele și le ceri și facturi probabil crescute în perioada asta. Așa nu se poate și sigur că Protecția Consumatorului ar putea să aibă un cuvânt de spus, dar ce să vezi, cu cine să te judeci? Că dacă te judeci cu ELCEN, ELCEN o să spună că obligația de distribuire a agentului termic se duce către Termoenergetica, iar Termoenergetica spune că ELCEN trebuie să producă apa caldă. Nu te judeci nici cu Termoenergetica, nu te judeci nici cu ELCEN, pentru că oricum ar fi o luptă cu morile de vânt, te judeci cu cine? Cu asociația de proprietari, pentru că ea îți spune la final de lună că trebuie să plătești nu știu ce sumă după ce citește acele contoare din subsolul blocului și de acolo se împarte corespunzător cât ai de plată. Și asociația de proprietari are mai departe obligația să se judece în numele proprietarilor cu orice fel de instituție. Nu aș omite nici primăria sau consiliul local care a contractat serviciile respective, acolo ar trebui văzute contractele, cum sunt semnate, puse la dispoziția publicului, pentru ca cei care se consideră vătămați în drepturile lor, familiile care au copii mici sau bătrânii care au nevoie efectiv de mai mult de 16 grade în casă să solicite despăgubiri de natură morală, pentru că se încadrează după oricare normă să primească acele despăgubiri. Primăria este cea care trebuie să se asigure că lucrurile funcționează, iar dacă apar disfuncționalități de genul acesta, să despăgubească corespunzător”, a adăugat Cuculis la GÂNDUL LIVE.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în ceea ce privește lipsa apei calde și căldurii din București.

Anunțul a fost făcut de instituție marți, prin intermediul unui comunicat de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice