GÂNDUL LIVE. România a încălcat drepturile persoanelor transgender / Avocatul Adrian Cuculis: Decizia CEDO este de o mare importanță / Mirela Secan, mamă de copil transgender: Regret că nu mi-am acceptat copilul mai devreme

Redactor:
Alisa Ioana
GÂNDUL LIVE. România a încălcat drepturile persoanelor transgender / Avocatul Adrian Cuculis: Decizia CEDO este de o mare importanță / Mirela Secan, mamă de copil transgender: Regret că nu mi-am acceptat copilul mai devreme
GÂNDUL LIVE. România a încălcat drepturile persoanelor transgender / Avocatul Adrian Cuculis: Decizia CEDO este de o mare importanță / Mirela Secan, mamă de copil transgender: Regret că nu mi-am acceptat copilul mai devreme

România e sancționată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că transgenderii din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate.

Totodată, CEDO consideră că realizarea schimbării de sex ca pas obligatoriu înainte de modificarea prenumelui, sexului și primei cifre din CNP în acte încalcă viața privată. Doi bărbați transgender care au dat statul în judecată pentru că au fost obligați să treacă prin intervenții chirurgicale ca să-și schimbe genul în acte au primit o compensație morală de 15.000 de euro.

Atât avocatul Adrian Cuculis, cât și Mirela Secan, mamă de copil transgender, au vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Avocatul Adrian Cuculis este de părere că „decizia este de o mare importanță. Din nefericire, sunt multe persoane care au încercat să își schimbe măcar cifra 1 din fața CNP-ului sau să își schimbe pur și simplu numele.

Această decizie dată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pune bazele a unei noi legislații pe care o așteptă cu mare interes. În plus, decizia este în concordanță cu ce spune și Curtea de Justiție a UE, prin care s-a arătat că nu poți să interzici libera de circulație a persoanele prin considerentul acesta al persoanleor pentru că un cuplu ar vrea să se căsătorească în România, țară care interzice căsătoria persoanelor de acelaș sex.

Fondul problemei este schimbarea numelui si a actelor de stare civilă. Persoanele care au încercat acest lucru nu au avut o viață ușoară, nu e simplu să te judeci în România. La CEDO poți ajunge după ce te-ai judecat în instanță și consideri că ești vătămat într-un drept constituțional fundamental.”

Cum poți afla daca ești transgender

„La nivel de societate nu se înțelege foarte clar cum un bărbat, născut bărbat, se simte ca o femeie. Totul pleacă de la cromozomi, de cum s-au format și cum se identifică în ani buni. E un proces foarte amplu și dificil pentru persoanele respective să realizeze că s-au născut în corpul nepotrivit. E un lucru care în România a ajuns să fie cumva pus pe hârtie ca și diagnostic, în urma unor analize făcute de specialiști. Alex, fiul meu transgender, a trecut prin această procedură, a făcut tot felul de teste cu specialșiti din diferite domenii, care i-au analizat atât modul de a gândi, cât și modul de a lua decizii. Sunt niște teste internaționale, în urma cărora un psihiatru poate să spună dacă persoana respectivă are ca și diagnostic transgenderismul”, a spus Mirela Secan, mamă de copil transgender.

Mirela Secan: Regret că nu mi-am acceptat copilul mai devreme

„Cei mai mulți dintre noi nu știu că suntem heterosexuali, d-apăi să mai accepte și o persoană transgender. În momentul în care le-am explicat oamenilor cu care am interacționat a fost foarte dificil.

Anul trecut, când am spus public că sunt mamă a unui copil transgenger, oamenii m-au acuzat că am spus-o cu prea multă relaxare. Regret că nu mi-am acceptat copilul mai devreme.

Am făcut un pas în privința deciziei CEDO, în sensul în care eu m-am interesat la momentul respectiv ce pot face astfel încât copilul meu să poată pleca cu un prenume cu care să nu îi fie rușine, cu care să se identifice”, a mai spus ea.

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Cristi Borcea dă moda! Fostul acționar de la Dinamo, apariție cool la birou! Dinamovistul nu...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Florin Cîţu, atac VEHEMENT: „Nu-mi explic cum s-a ajuns să ai 20.000 de locuri libere...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide