Cerșetoare din România, în război cu autoritățile din Elveția. Este incredibil ce a decis CEDO!

Cerșetoare din România, în război cu autoritățile din Elveția. Este incredibil ce a decis CEDO!
Cerșetoare din România, în război cu autoritățile din Elveția. Este incredibil ce a decis CEDO! Sursa FOTO: https://pixy.org
Publicat: 19/01/2021, 13:40
Actualizat: 19/01/2021, 13:41

Amendată pentru că cerșea pe un drum public din Geneva, o femeie din România a ajuns să își ceară dreptatea în fața Curții Europeană pentru Drepturile Omului. Iar CEDO a pronunțat marți, 19 ianuarie, verdictul în acest caz cu adevărat uluitor.

Astfel, Elveția a fost condamnată pentru că a aplicat o amendă prea mare femeii din România care cerşea mila trecătorilor pe străzile Genevei!

CEDO: „Avea dreptul să-și asigure nevoile prin cerșetorie”

„CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în lupta împotriva criminalităţii organizate, nici asupra scopului ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine. Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg. Prin urmare, CEDO a decis că Elveţia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, articol ce protejează respectarea vieţii private şi familiale. Autoritățile helvete trebuie acum să-i achite reclamantei suma de 922 de euro reprezentând daune morale!

Evenimentele s-au derulat în ianuarie 2014. O româncă analfabetă, de etnie romă, născută în 1992, a fost condamnată atunci la 500 de franci elveţieni amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Pentru că nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, ea a fost ulterior plasată în detenţie provizorie deoarece nu a putut plăti amenda.