GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!

GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
GÂNDUL LIVE. Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: Eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector, „o mineriadă” la adresa dezvoltării orașului!
Publicat: 23/02/2021, 12:34
Actualizat: 23/02/2021, 13:48

Ștefan Dumitrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector de către Nicușor Dan ar echivala cu o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului. Specialistul spune că urbanismul nu se poate face pe bucățele, ci printr-o gândire coerentă și unitară.

Discutăm de o propunere. Sunt arhitect-șef în București de aproape 23 de ani și jumătate. 21 de ani am petrecut ca arhitect-șef al Primăriei Sector 3, încă din 1997. Am avut și funcția de arhitect-șef al Capitalei, vreme de doi ani și jumătate. Documentația PUG a fost aprobată acum 21 de ani, elaborată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism, în trei ani și jumătate – 1996-2000.

„Documentația PUG, valabilă 10 ani”

Evident că, potrivit legii, această documentație PUG are o valabilitate de 10 ani. A fost prelungită de două ori, prin hotărâri de consiliu municipal și hotărâri ale guvernului.

Evident că nu este un motor în baza căruia să se continue dezvoltarea Bucureștiului. Urmare a acestor prelungiri și reaprobări ale aceleași documentații, am ajuns în 2020 ca să avem sute, mii de PUZ-uri zonale, de excepții. Acest lucru ar trebui să înceteze, deoarece urbanism NU se poate face pe bucățele.

Toate administrațiile din București, în ultimii șase ani, au proiectat, pe bugete proprii, documentații care să acopere sectoarele municipiului București. Toate au fost coordonate de către direcția de urbanism, pentru a nu fi șase felii de pizza separate, ci să fie parte, un ajutor pentru reîntocmirea PUG.

„O propunere aberantă, care ne întoarce în 2000”

Văd că se bate moneda pe propunerea primarului general… Da. Sunt două aspecte: 1. cel cu spațiile verzi, care se amplifică, cresc, de aceea există bilanțul de mediu. 2. acea densificare exagerată a Bucureștiului. 8.000 de locuitori pe km2, de două ori și jumătate mai puțin decât Parisul.

Eliminarea lor prin această propunere aberantă, printr-un artificiu, care duce la, chipurile, la revenirea la nivelul de reglementare din 2000, adică acum 21 de ani, este o „mineriadă” la adresa dezvoltării Bucureștiului.

Primarul a comunicat că, din cauza situației financiare precare, nu va fi alocat niciun leu pentru continuarea documentației PUG. Cred că scopul acestei mișcări politice este de fapt și de drept radierea cu rindeaua a tot ce există reglementare, bună, rea, nimeni nu zice că este perfectă… Nu există documentație perfectă.

„Urbanismul, o știință a negocierii”

Urbaniștii au planșeta orizontală, nu verticală, este o știință a negocierii. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu orașul, un organism viu, este o dinamică a acestor reglementări, în limita stabilită de lege.

Deja îmi este deosebit de ciudat când discutăm de strategia de dezvoltare a unui oraș-capitală. Decizia este din păcate luată cu forță, radicalism, demn de o cauză mai bună, dar trebuie să luăm poziție… Iau poziție permanent, pentru că este inadmisibil, este o „mineriadă” împotriva legii în București, împotriva reglementărilor, lucru care deja a făcut foarte mult rău, întregului mediu investițional, care se uită spre București.

„Investitorii străini mi-au zis că este un cutremur la București…”

Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai unor companii foarte serioase, nu trei lulele, trei surcele, care îmi comunică că în piața occidentală de investiții este un cutremur la București, care va duce în mod cert, indiferent de ce se întâmplă vineri, la o reticență a investiției în Capitala României. Acest lucru este o mineriadă!”, a declarat Ștefan Dumitrașcu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația