Lansare de carte | ”Războiul din Ucraina”, un autentic jurnal de război

Lansare de carte | ”Războiul din Ucraina”, un autentic jurnal de război
Publicat: 06/05/2022, 14:30
Actualizat: 06/05/2022, 14:31

Cartea ”Războiul din Ucraina” este o colecție de articole și comentarii ale unora dintre cei mai prestigioși jurnaliști din România. Volumul prezintă elemente de noutate și mai puțin știute despre conflictul militar actual.

Pentru a descifra cauzele și mai ales efectele derivate din demersul Rusiei de a invada Ucraina – țara unde locuiesc aproape jumătate de milion de români -, asupra cursului lumii în general – și a României în particular – analiștii “Clubului de gândire Gold” și-au propus să ofere o analiză “la cald” asupra tragicelor evenimente din Ucraina, un autentic “jurnal de război”.

Volumul a fost lansat oficial joi – 5 mai – printr-un eveniment care a avut la Clubul Diplomatic din București, acolo unde fiecare autor a vorbit invitaților și a răspuns la întrebările acestora.

În “Războiul din Ucraina” – 336 pagini – pot fi descoperite analize obiective ale unora dintre cei mai respectați jurnaliști și analiști din România – Sorin Roșca Stănescu, Cozmin Gușă, Marius Ghilezan, Iosefina Pascal, Andrei Gușă, H.D. Hartmann, Adrian Severin, Petru Romoșan -, informații netrunchiate referitoare la invazia rusă și situația de fapt din Ucraina – interzise în presa main-stream – , cernute de aceeași analiști, cât și reacțiile subiective, pe alocuri emoționale, ale unor patrioți români, revoltați împotriva atrocităților care se petrec peste graniță, a lipsei de acțiuni coerente ale țărilor vestice în scopul aplanării conflictului, respectiv pentru a reinstaura pacea mondială.

”Structurată pe zile, ca un veridic jurnal de război”

Iosefina Pascal, unul dintre autorii acestui volum, spune că această carte este dovada elocventă că ”democrația este vie”, dar, în același timp, se transformă și într-un semnal de alarmă.

”De la lecții de istorie și de drept internațional până la previziuni economice și sociologice și, nu în ultimul rând, o notă de pamflet amar, autorii acestei cărți și-au propus să vindece societatea măcinată de propaganda urii”, precizează Iosefina Pascal.

Cartea Războiul din Ucraina este dovada scriptică a faptului că democrația este vie, dar reprezintă și un semnal de alarmă tras cu privire la pericolul intrării în «Epoca Post-Adevăr». Structurată pe zile, ca un veridic jurnal de război, cartea Războiul din Ucraina va așterne în fața ochilor dumneavoastră interpretări diferite ale întâmplărilor aflate și acum în desfășurare.

Mai mult decât atât, Războiul din Ucraina este o «carte documentar» prin intermediul căreia cititorul va parcurge toate etapele premergătoare războiului la care asistăm astăzi și va primi răspunsuri multiple la întrebările cu privire la urmările resimțite atât de România, cât și de întregul Occident, din cauza relațiilor explosive dintre Rusia și lumea civilizată.

De la lecții de istorie și de drept internațional până la previziuni economice și sociologice și, nu în ultimul rând, o notă de pamflet amar, autorii acestei cărți și-au propus să vindece societatea măcinată de «propaganda urii» și să unească poporul dezbinat în față evenimentelor istorice copleșitoare. Cartea Războiul din Ucraina reușește să promoveze ceea ce mass-media, precum și părțile beligerante au uitat sau trunchiat cu bună știință în aceste momente de inflexiune istorică: «Dreptul la opinie și liberă informare»”, spune Iosefina Pascal, unul dintre autorii acestui prim volum apărut la editura RAO.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult