Premiile Revistei Regal Literar 2022 | S-a dat startul nominalizărilor: ”Fără inspirație, în mod real, nu poate exista nici evoluție, nici virtute, dar nici artă autentică”

Premiile Revistei Regal Literar 2022 | S-a dat startul nominalizărilor: ”Fără inspirație, în mod real, nu poate exista nici evoluție, nici virtute, dar nici artă autentică”
Publicat: 13/05/2022, 10:45

Regal Literar este o revistă de cultură, literatură și opinie care se adresează în special cititorilor de literatură contemporană. Fondată în iulie 2020, revista numără peste 30 de autori și colaboratori.

Revista Regal Literar face parte din proiectul cu același nume care promovează autorii români prin publicarea unor antologii ale operelor literare contemporane și prin acordarea de premii în literatură, în cadrul acestui proiect activând și un cenaclu național ce se manifestă lunar în diferite orașe din România.

Conducerea Revistei Regal Literar anunță deschiderea perioadei de nominalizări pentru Premiile Revistei Regal Literar 2022. Regal Literar își dorește să contribuie la recunoașterea, promovarea și conservarea operelor autorilor români care se fundamentează pe valorile literare infailibile.

Nominalizările pentru Premiile Revistei Regal Literar se vor face la adresa de e-mail [email protected] (perioada 10 mai – 10 iunie 2022), acestea îndeplinind următoarele condiții:

  • creația literară – volum de poezie, proză, eseu, critică, studiu științific etc., publicată la orice editură în perioada ianuarie 2021 – martie 2022 – trimisă în format PDF
  • activitatea editorială sau publicistică a autorului nominalizat (dacă este cazul)
  • datele biografice relevante și adresa de e-mail

Creațiile vulgare nu se vor lua în considerare

Nominalizările se pot face de către edituri, asociații, fundații, cenacluri, uniuni de creație și autori, anunță organizatorii. Auto-nominalizările se iau în considerare doar dacă autorul îndeplinește una dintre următoarele condiții:

  • a primit un premiu important din partea unei reviste culturale de prestigiu, din partea unui for de cultură sau unei uniuni de creație
  • este debutant

Autorii  nedebutanți sau nepremiați în trecut (pentru alte opere) de revistele cu tradiție, de foruri culturale sau uniuni de creație, nu-și pot auto-nominaliza opera.

”Cu toate că literatura ține și de pasiune, precursorii acesteia ne-au asigurat că, fără inspirație, în mod real, nu poate exista nici evoluție, nici virtute, dar nici artă autentică. Inovațiile, deci, sunt bune în măsura în care fac, așa cum ne este revelat de aproape 3.000 de ani, ca secolul să se amestece cu secolele, cu o neîncetată melodie. Iar destinul înalt al individului este și rămâne, așa cum constată și Albert Einstein, să slujească, nu să domine sau să se impună în vreun fel, rostul literaturii fiind, evident, să contribuie la destinul cel înalt, trecând valorile de la o generaţie la următoarea”

Jurnalistul și scriitorul cultural Claudiu Dumitrache

Comisia de evaluare este formată din: prof. univ. dr. Ștefan-Lucian Mureșanu (I.E.F, Academia Română), prof. univ. dr. George Coandă (vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni), prof. univ. dr. Lucian-Costin Dindirică (director al Bibliotecii Județene ”Alexandru și Aristia Aman” – Dolj), prof. dr. Cornel Mărculescu (Vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Dâmbovița), Maria Ivanov (Editor & Director TIMPUL Chișinău), Nicolae Florentin Streche (redactor-șef Regal Literar), Claudiu Dumitrache (CPFCFC, Societatea Academică de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor, fondator Regal Literar).

Despre Regal Literar

În vara anului 2020 a apărut Revista Regal Literar (online), care are ca scop promovarea autorilor români.

Fondată de muzicianul, scriitorul și jurnalistul cultural Claudiu Dumitrache, Regal Literar numără peste 30 de autori importanți din spațiul cultural, literar și artistic românesc.

Unul dintre susținătorii proiectului, Director de Onoare și autor activ al publicației, este academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

”Cu adevărat, aprecierea Frumosului ține de gust, însă noi știm că gustul se formează în urma educației și a ce consumăm de la vârstele fragede. Așadar, discernământul ajută să facem diferența dintre pasiune și adevăr, iar Frumosul, ca să poată fi considerat, trebuie să provină din Adevăr”

Claudiu Dumitrache


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult