16 Decembrie – Ziua Națională a Kazahstanului: ”Suveranitatea este un atu neprețuit, cea mai prețioasă comoară”

Redactor:
Cristian Lisandru

Diversificată din punct de vedere etnic și cultural, Kazahstanul – a noua cea mai mare țară a lumii – aniversează, astăzi, 29 de ani de la proclamarea independenței, în 1991. Pandemia de coronavirus și măsurile de restricție luate pentru a se stopa răspândirea infecției fac ca ziua de 16 decembrie a acestui an, Ziua Națională a Kazahstanului, să nu poată fi marcată prin evenimente desfășurate pe scară largă, ci doar online. Dar sărbătoarea este prezentă în sufletul și în casele tuturor kazahilor.

În 1991, noul stat Kazahstan și-a proclamat independența și suveranitatea, iar Primul Președinte – numit ”Părintele Națiunii” – a fost Nursultan Nazarbayev. Ziua de 16 Decembrie rămâne, astfel, un motiv de bucurie și mândrie, cu atât mai mult cu cât, în acea zi a anului 1991, Consiliul Suprem al țării a adoptat Legea Independenței Constituționale, o lege care – împreună cu Declarația de suveranitate – s-a constituit, practic, în actul de naștere al celei mai bogate țări din Asia Centrală.

Statul independent și suveran Kazahstan a trecut, astfel, într-o altă etapă istorică, iar primii pași au fost un nou sistem parlamentar – cu două camere – și Forțele Armate Naționale, înființate ”pentru a răspunde nevoilor de apărare”. În 1997, capitala Kazahstanului a devenit Astana, ulterior numită – în onoarea Primului Președinte al statului independent Kazahstan – Nur-Sultan.

Astăzi, Kazahstanul se apropie de 19 milioane de oameni și unește etnii diferite, inclusiv etnici kazahi, care reprezintă 70% din populație. În țară sunt prezenți, ruși, uzbeki, ucraineni, uiguri, tătari, germani, turci, azerbaidieni, coreeni, dar și de alte minorități.

În 1995, fostul președinte kazah, Nursultan Nazarbayev, a inițiat crearea Adunării Poporului din Kazahstan tocmai pentru a asigura echilibrul socio-politic din țară. Inițial, Adunarea a fost un organ consultativ sub președinte, dar ulterior a fost transformată într-un organism constituțional cu statut social-politic.

”Pentru Kazahstan – o țară cu o istorie bogată și rădăcini adânci – nu există o valoare mai mare. Aceasta este cea mai prețioasă comoară, cea mai intimă posesie. Acesta este motivul pentru care apreciem independența la care au visat strămoșii noștri. Suveranitatea este un atu neprețuit pe care nu îl are fiecare națiune. Cronica independenței noastre este strâns legată de figura istorică a primului președinte – Elbasy (n.red. -Elbasy Nursultan Nazarbayev, primul președinte al Kazahstanului independent, considerat un ”Părinte al națiunii”)”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Prima țară din Asia Centrală care a fost aleasă pentru un mandat de doi ani în Consiliul de Securitate

Anul 1991 a fost unul cu adevărat istoric pentru Kazahstan și – după declararea independenței – ”Țara Stepelor” s-a alăturat celor mai influente organizații internaționale din lume – Națiuunile Unite (ONU), Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO) și Organizația de Cooperare Islamică (OIC).

Mai mult, Kazahstanul a devenit prima țară din Asia Centrală care a fost aleasă pentru un mandat de doi ani în Consiliul de Securitate, organismul ONU care investighează disputele și situațiile internaționale care amplifică, din păcate, o tensiune la nivel global. Nu în ultimul rând, Kazahstanul a fost gazda rundelor de discuții la nivel înalt în timpul conflictului sirian din 2017.

În același an, Kazahstanul a atras, din nou, atenția în tregii lumi, prin Expoziția Internațională EXPO 2017 Astana. Evenimentul a avut loc în perioada 10 iunie – 10 septembrie 2017, chiar în capitala Kazahstanului, reunind aproape 120 de state și 22 de organizații internaționale, precum și aproximativ 4 milioane de vizitatori, inclusiv o jumătate de milion de turiști străini.

”Acum 29 de ani a avut loc cel mai important eveniment din istoria poporului kazah. De-a lungul anilor de independență, oamenii noștri au păstrat și consolidat unitatea și armonia, respectul pentru individ, indiferent de statutul lor social, etnie și religie. Din timpuri imemoriale, independența statului a fost principala noastră valoare, o adevărată coroană a triumfului poporului kazah în lupta veche de secole pentru dreptul de a fi stăpâni pe pământul și destinul său. Kazahstanul modern este rezultatul eforturilor comune ale tuturor cetățenilor care, în zorii independenței, și-au încredințat soarta Primului Președinte, capacitatea sa de a răspunde nevoilor societății, de a efectua reforme și de a consolida națiunea”

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

„Războinicul de aur“

„Războinicul de aur“ este unul dintre simbolurile Kazahstanului, alături de irbis („leopardul zăpezilor“). Statuia „Razboinicului de Aur“ se află în Piaţa Independenţei din Almaty, fosta capitală a ţării.

Războinicul se află pe spatele unui irbis înaripat, simbolizând dezvoltarea continuă a Kazahstanului, tot aşa cum statele din sud-estul Asiei sunt denumite „tigri asiatici“.

Monumentul prezintă un războinic scit descoperit într-un kurgan (mormânt) aflat la circa 70 de kilometri de Almaty. Sciţii au fost popoare nomade care au trăit în stepele din nordul Mării Negre şi în zona Mării Caspice, fiind menţionaţi chiar şi de către istoricul grec Herodot.

În antichitate, sciţii se luptau adesea cu perşii. „Războinicul de aur“ a fost descoperit împreună cu o armură de aur, un pumnal de aur, o sabie, bijuterii şi alte obiecte de tezaur.

”Războinicul de aur”, unul dintre simbolurile Kazahstanului

O incitantă incursiune în istoria, cultura și tradițiile Kazahstanului

O vizită în Kazakhstan poate fi o incitantă incursiune în istoria, cultura și tradițiile acestei țări cu o istorie extraordinară. Pot fi vizitate situri arheologice, se poate face un tur al frumoaselor orașe Almaty (Alma Ata), Nur-Sultan, Atyrau, Borovoe, Shymkent, Taraza, Uralsk.

Dar nu numai atât. Kazahstanul oferă posibilitatea de a practica sporturi de iarnă sau invită la un tur al Inelului de Aur Almaty, acolo unde turiștii descoperă atracții precum Tamgaly Tas, Canionul Charyn sau Lacul Colsa.

Iubitorii naturii descoperă în Kazahstan munții impetuoși unde trăiesc animale sălbatice specifice locurilor, vechile peșteri, dar și lacurile de munte în care se oglindesc piscurile înzăpezite.

Nur-Sultan, capitala Kazahstanului

Kazahstanul a renunțat la capacitățile de apărare nucleară: ”Vom acorda o atenție deosebită nevoilor tuturor segmentelor populației”

O nouă eră a marcat, așa cum era firesc, schimbări semnificative în statutul Kazahstanului ca putere nucleară, iar autoritățile țării au renunțat la capacitățile de apărare nucleară. De altfel, Kazahstanul militează, permanent, pentru dialog între toate țările lumii și pentru stoparea tuturor conflictelor, regionale sau globale.

În ultimii 20 de ani, au avut loc conflicte în țări apropiate Kazahstanului, precum Afganistan, Irak și Siria. Cu toate acestea, Kazahstanul și-a adus o contribuție semnificativă la stabilitatea în regiune

În discursul său la ceremonia de decernare a premiilor de stat, în ajunul Zilei Independenței, președintele Kassym-Jomart Tokayev a remarcat că acest al 29-la an al Independenței Kazahstanului a fost ”dificil, dramatic și neconvențional”.

”Astfel de încercări fatidice nu cad în seama fiecărei generații. Sunt sigur că descendenții noștri vor aprecia eforturile noastre în viitor. După ce am trecut de înrăutățirea severă a crizei globale, ne vom stabili obiective și obiective și mai îndrăznețe. Anul va fi o piatră de hotar pentru noi. Va avea loc sub semnul celei de-a 30-a aniversări a Independenței Patriei noastre. Acesta este momentul pentru a face bilanț și a reflecta la calea pe care am parcurs-o”, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev.

Kazahstanul intenționează să se îndepărteze de formatul acțiunilor de profil, toate lucrările vor fi construite cât mai pragmatic și economic posibil. O atenție specială va fi acordată nevoilor tuturor segmentelor populației, în special a tinerilor, femeilor și persoanelor cu dizabilități.

La începutul anului viitor, va fi anunțat un nou pachet de reforme, care va da un nou impuls transformărilor democratice din Kazahstan, care vizează construirea unui „stat ascultător”, promovarea și aprobarea principiilor justiției și egalității de șanse.

”Anul următor va fi o piatră de hotar pentru noi. Va avea loc sub semnul celei de-a 30-a aniversări a independenței patriei noastre. Acesta este un moment al bilanțului, al reflecției la calea parcursă. Vom marca această dată importantă pentru oamenii noștri cu acțiuni concrete și noi proiecte. Ne vom îndepărta de formatul acțiunilor de profil și al evenimentelor pretențioase și toate lucrările vor fi construite cât mai pragmatic posibil. Vom continua să implementăm un set cuprinzător de măsuri sistematice în economie, sferă socială și mediu. Vom acorda o atenție deosebită nevoilor tuturor segmentelor populației, în special a tinerilor, femeilor și persoanelor cu dizabilități. Suntem hotărâți să continuăm procesul de modernizare politică a țării”

Președintele Kassym-Jomart Tokayev

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Mutare bombă în televiziune! Andreea Mantea pleacă de la Kanal D? Oferta ȘOC făcută de...
Serena Williams, surprinsă cu fostul iubit! Imagini uimitoare cu americanca
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Ce a putut să apară pe o stradă din cartierul Rahova. Locuitorii sunt șocați. 'Am...
De ce nu pot să îmi aleg tipul de vaccin cu care să mă vaccinez?...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Tokyo cere Chinei să nu mai facă teste anale pentru COVID-19 cetățenilor japonezi
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
Cum a reacționat soția lui Gigi Becali când a anunțat-o că vrea să se retragă...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Răsturnare de situație în accidentul care a oripilat Bucureștiul. Ce ar fi consumat șoferița care...
INCREDIBIL! Ce a făcut Gheorghe Dincă chiar acum. Monstrul din Caracal nu a avut nicio...
Gafa majoră în care a fost implicată o prezentatoare cunoscută. E uluitor ce a apărut...
Felicitari de 1 Martie 2021: Cele mai frumoase imagini cu text pentru persoanele dragi cu...
Cum arată lacul toxic care a îmbolnăvit mai mulți influenceri. Ce s-a întâmplat cu pielea...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Pentru prima dată după mulţi ani asistăm la un trend inversat al migraţiei în Europa....
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide