A început campania în Venzuela. Primul schimb de replici dure – „mincinos” și „fascist”, între Maduro și Capriles

A început campania în Venzuela. Primul schimb de replici dure - mincinos și fascist, între Maduro și Capriles
Publicat: 11/03/2013, 10:06
Actualizat: 03/07/2013, 23:17

Lupta pentru succesiunea lui Hugo Chavez în Venezuela, la 14 aprilie, a început duminică, când a avut loc primul schimb de replici dure – „mincinos” și „fascist” – între candidatul confirmat la opoziției Henrique Capriles și președintele interimar Nicolas Maduro, relatează AFP.

Imediat după ce guvernatorul Capriles și-a confirmat candidatura, duminică seara, într-o conferință de presă în care a acuzat puterea că „utilizează corpul președintelui (Hugo Chavez) pentru a face campanie” electorală, Maduro a intervenit la televiziunea oficială acuzându-l de „căutarea violenței”.

Astăzi „am văzut fața dezgustătoare a fascistului care ești”, a lansat președintele interimar, criticând o intervenție „mizerabilă”, „deplorabilă”, „iresponsabilă” și „infamă”.

Garantându-i „candidatului perdant” în alegerile prezidențiale de la 7 octombrie o nouă „derută la 14 aprilie”, Nicolas Maduro i-a reproșat totodată că se află în serviciul „oligarhiei” și că instigă la tulburări în țară, cu scopul de a justifica „o intervenție străină”.

Cu doar câteva minute mai înainte, Henrique Capriles a oferit asigurări că va „lupta” pentru alegerile prezidențiale, pentru a „nu lăsa cale liberă” candidatului Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), Maduro, desemnat drept succesor de către președintele Chavez la începutul lui decembrie.

Candidat al principalei coaliții a opoziției din țară în alegerile prezidențiale de la 7 octombrie împotriva lui Chavez, obținând 44% din voturile exprimate, guvernatorul statului Miranda a mai acuzat puterea că a căutat să „câștige timp” mințind în legătură cu starea reală de sănătate a președintelui bolnav.

„Totul a fost calculat minuțios” pentru asigurarea succesiunii liderului charismatic decedat marți în urma unui cancer, după ce a condus țara timp de 14 ani, a continuat el.

„Nicolas, tu ai mințit această țară”, a subliniat Capriles, având grijă să îl desemneze pe viitorul său adversar prin utilizarea prenumelui. „Cine știe când a murit președintele Chavez?”, a întrebat Capriles.

Expus în salonul de onoare al Academiei Militare din Caracas începând de miercuri, corpul lui Hugo Chavez a fost salutat de sute de mii de venezueleni care au așteptat la coadă zi și noapte pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Îmbălsămat, corpul fostului președinte va fi transferat vineri în fosta cazarmă de unde Chavez a lansat, în februarie 1992, o lovitură de stat eșuată împotriva președintelui Carlos Andres Perez, situată în cartierul sărac „23 de Enero”, la vest de capitală, a mai declarat duminică Maduro.

Ulterior, președintele interimar a anunțat adoptarea, marțea viitoare, de către Adunarea Națională, a unui „amendament constituțional”, iar după aceea convocarea unui referendum care să autorizeze depunerea lui Hugo Chavez la Pantheonul național, alături de eliberatorul Simon Bolivar, o ultimă etapă a unui cult al personalității exacerbat în urma morții lui „Comandante”.

Maduro, care a primit duminică la prânz susținerea Partidului Comunist venezuelean, i-a îndemnat pe susținătorii săi la „unitate”, altfel riscând să piardă moștenirea lui Chavez.

El a invocat din nou drepturile fostului lider charismatic. „Astăzi sunt președinte conform Constituției, dar mai ales pentru că el este cel care a cerut-o”, a dat asigurări Maduro. „Voi candida la președinție, voi fi președinte și comandantul șef al forțelor armate pentru că el mi-a ordonat acest lucru”, a adăugat acesta.

Capriles, care are o carieră politică bogată în pofida faptului că este tânăr (40 de ani), a reușit în 2012 o campanie dinamică în întreaga țară, multiplicând vizitele și mitingurile, tot mai importante în timp.

Maduro, în vârstă de 50 de ani, un fost șofer de autobuz și lider de sindicat, a parcurs întreaga ierarhie a puterii sub îndrumarea lui Chavez, de la simplu deputat la președinte interimar.

Institutul venezuelean de sondare Hinterlaces anunța, în urmă cu o săptămână, că Maduro l-ar învinge pe Capriles cu 14 puncte procentuale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani