A murit MARGARET THATCHER. „Doamna de Fier” a Marii Britanii avea 87 de ani

Publicat: 08/04/2013, 23:25
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

MARGARET THATCHER, fostul premier al Marii Britanii, cunoscută drept „Doamna de Fier”, a murit luni, la vârsta de 87 de ani, anunță The Guardian, care citează BBC.

Potrivit presei britanice, cauza morții este un atac cerebral.

Familia „Doamnei de Fier” a fost cea care a făcut anunțul, precizând că baroneasa a murit în pace.

„Cu mare tristețe, Mark și Carol Thatcher au anunțat luni dimineață că mama lor, baroneasaMARGARET THATCHER, a murit în urma unui atac cerebral”, a precizat purtătorul de cuvânt al fostului premier, lordul Bell.

Fostul prim-ministru s-a retras din viața publică în ultimii ani, pe fondul problemelor sale de sănătate, liderul britanic suferind, printre altele, și de Alzheimer. La începutul anilor 2000, baroneasa a suferit mai multe atacuri cerebrale.

După cum a cerut, Margaret Thatcher nu va avea parte de funeralii naționale. Totuși, ea va beneficia de o ceremonie cu onoruri militare, urmată de o „incinerare privată”. „Downing Street este în măsură să anunțe că, prin consimțământul reginei, Lady Thatcher va avea o ceremonie cu onoruri militare”, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului.

29 martie 1987, în timpul unei vizite la Moscova // FOTO: Daniel Jannin/AFP/Mediafax

David Cameron: „Margaret Thatcher a salvat această țară”

Vestea trecerii în neființă a baroneseiMARGARET THATCHERa fost primită cu tristețe de regina Elisabeta a II-a. La rândul lui, și actualul premier, conservatorul David Cameron, s-a declarat profund întristat pentru pierderea unui „mare lider”: „Cu o mare tristețe am aflat despre moartea doamnei Thatcher. Am pierdut un mare lider, un mare premier și o mare britanică. Margaret Thatcher a făcut mai mult decât să conducă această țară, a salvat țara”, a comentat David Cameron.

„Nu vom mai vedea niciodată pe cineva de nivelul ei. A fost unul dintre cei mai mari premieri din istorie și a schimbat viețile oamenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al luiMARGARET THATCHER, lordul Bell, pentru Sky News.

O reacție a venit și din partea fostului secretar de stat american, Henry Kissinger: „MARGARET THATCHERa fost un mare conducător, un mare prieten al Statelor Unite și lider al Marii Britanii în vremuri foarte dificile”, a spus Kissinger, în direct la BBC.

4 mai 1979, Margaret Thatcher se instalează, împreună cu soțul Denis, la 10 Downing Street // AFP/Mediafax

La rândul lui, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a transmis omologului său britanic, William Hague, o scrisoare în care prezintă condoleanțe din partea României pentru decesul lui Margaret Thatcher, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

„Am aflat cu adânc regret vestea trecerii în neființă a Baronesei Margaret Thatcher, om politic remarcabil, profund admirat și respectat de poporul român. În numele meu și al Ministerului Afacerilor Externe al României, exprim sincere condoleanțe pentru această pierdere familiei doamnei Margaret Thatcher, Guvernului și poporului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, partenerul strategic al României la nivel european și internațional”, i-a transmis Corlățean lui Hague.

Femeia care a făcut istorie

MARGARET THATCHERa fost premierul Marii Britanii în perioada 1979-1990, prima și singura femeie care a ajuns să conducă guvernul de la 10 Downing Street. Mai mult, a reușit să ajungă în fruntea executivului britanic la numai șase ani după ce spunea, într-un interviu: „Nu cred că va fi o femeie premier în timpul vieții mele”, amintește CNN.

Totodată,MARGARET THATCHERva rămâne în istorie nu numai ca prima femeie prim-ministru a Marii Britanii, ci și drept liderul politic care a transformat economia britanică și a readus țara pe scena marilor actori de pe scena internațională, notează The Telegraph.

Lider al conservatorilor britanici între anii 1975-1990,MARGARET THATCHERa reformat și rolul statului în economie și afaceri sociale și și-a construit una dintre cele mai strălucite cariere politice ale secolului XX. Deși o figură controversată, în istoria recentă a țării sale, doar Winston Churchill o întrece în popularitate în rândul poporului britanic.

Alături de fostul președinte al SUA, Ronald Reagan, în 2004 / Foto: Mike Sargent / AFP / Mediafax

Alături de fostul președinte american, republicanul Ronald Reagan,MARGARET THATCHERa fost unul dintre liderii mondiali cărora le este atribuit succesul dărămârii Cortinei de Fier.

Cum s-a „topit” fierul

Porecla de „Doamna de Fier” i-a venit din presa sovietică, după un discurs din 1976.

În anul 1984, baroneasaMARGARET THATCHERa fost ținta unei tentative de asasinat din partea membrilor IRA, care au amplasat o bombă la o conferință a Partidului Conservator.

13 octombrie 1989 // FOTO: Johnny Eggit/AFP/Mediafax

Născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripția Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992. A deținut funcția de ministru al Educației și a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975.MARGARET THATCHERa câștigat alegerile generale în 1979, 1983 și 1987, amintește Mediafax.

La finalul anilor ’80, însă, pe fondul unor noi impozite, al emergenței unei puternice mișcări protestatare, chiar și în interiorul propriului cabinet și partid,MARGARET THATCHERși-a dat demisia, în 22 noiembrie 1990. A fost succedată de John Major.

MARGARET THATCHER, de la „doamnă de fier” la „bătrână singură și senilă”. Filmul considerat o „INSULTĂ” la adresa fostului premier britanic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...