A murit Massimo Cuttitta, fost antrenor la naţionala de rugby a României

A murit Massimo Cuttitta, fost antrenor la naţionala de rugby a României
A murit Massimo Cuttitta, fost antrenor la naţionala de rugby a României / Foto: Scottish Rugby, Facebook
Publicat: 12/04/2021, 10:04

Este doliu în lumea rugbiului. Italianul Massimo Cuttitta, fost antrenor cu pachetul de înaintare al naţionalei României, a murit din cauza COVID-19.

Cuttitta avea 54 de ani și a murit la câteva zile după ce a fost internat în Spitalul Albano, din Roma.

Massimo Cuttitta a murit din cauza infectării cu COVID-19

S-ar fi infectat cu COVID-19 de la mama lui, care a murit cu trei zile înaintea lui Massimo, tot din cauza complicaţiilor date de coronavirus.

Massimo Cuttitta a fost antrenor cu pachetul de înaintare al naţionalei României în perioada 2017-2018. A renunţat la colaborare în momentul în care, practic, întreg staff-ul naţionalei României a fost înlocuit, alături de el plecând şi galezul Lynn Howells, antrenorul principal, sau scoţianul Rob Moffat, antrenorul cu linia de treisferturi.

Era fratele geamăn al lui Marcello Cuttitta. Cei doi și-au petrecut copilăria în Africa de Sud (unde au şi început să practice rugbiul), alături de Michele Cuttitta, fratele lor mai mare.

În cele din urmă, Massimo şi Marcello aveau să ajungă doi dintre cei mai mari jucători ai Italiei.

Massimo Cuttitta a adunat 69 de selecţii în naţionala Italiei, a jucat la Cupa Mondială din 1991 şi la cea din 1995, când a şi fost căpitanul naţionalei Italiei, şi a înscris eseuri împotriva Angliei, la Durban, în 1995, sau împotriva Irlandei, la Dublin, în 1997. El a mai făcut parte dintr-o echipă a Italiei care a învins pe Irlanda la Treviso, în 1995, pe Argentina la East London, în 1995, pe Irlanda la Dublin, în 1997, pe Franţa la Grenoble, în 1997, pe Irlanda la Bologna, în 1997, pe Argentina la Piacenza, în 1998, şi pe Scoţia la Roma, în 2000.

România, eșec cu Rusia, în Rugby Europe Championship. „Stejarii”, învinși fără drept de apel la Soci

România a înregistrat un eșec în Rugby Europe Championship. „Stejarii” au fost învinși fără drept de apel de Rusia, meci jucat la Soci, scor 18-13 pentru sportivii antrenați de Lyn Jones. Pentru români, a fost debutul cu stângul în ediţia 2021 a acestei competiții.

Prin această victorie, Rusia a câştigat prima ediţie a Cupei Kiseleff. Trofeul, acordat în onoarea contelui rus Pavel Kiseleff, este pus în joc din acest an în toate meciurile directe internaţionale, disputate la nivel de seniori între cele două ţări.

„Stejarii” au fost dominaţi de ruşi în acest meci, în care au avut o scurtă perioadă bună în prima repriză. România a făcut multe greşeli, care au dus la lovituri de penalitate. Rusia a marcat prima, dintr-o lovitură de pedeapsă, dar a urmat un moment bun al echipei României, cu un eseu reuşit de Antonescu, transformat de Vlaicu. Acesta a reuşit apoi să fructifice şi o lovitură de penalitate, care a dus scorul la 10-3 pentru „stejari”.

Apoi, Rusia a pus presiune constantă şi i-a împins pe români să greşească de multe ori. Chiar dacă au intrat la pauză în avantaj, „stejarii” n-au mai putut opri tăvălugul rus din partea secundă, astfel că, în final, gazdele au câștigat cu 18-13. Toate punctele Rusiei au fost înscrise de Ramil Gaisin, din şase lovituri de penalitate (a ratat alte două). Pentru România, Marius Antonescu a marcat un eseu, iar Florin Vlaicu a contribuit cu o transformare şi două lovituri de pedeapsă.