Acest pompier a pornit din Girona, Spania, la bordul unui Seat 600. Unde a ajuns după 3 zile, conducând nonstop cu 80 de km la oră

Acest pompier a pornit din Girona, Spania, la bordul unui Seat 600. Unde a ajuns după 3 zile, conducând nonstop cu 80 de km la oră
Publicat: 18/09/2014, 08:42
Actualizat: 08/04/2019, 13:27

Un pompier catalan din Girona a mers 2.000 de kilometri cu un Seat 600, din nord-estul Spaniei până la Glasgow, cu scopul de a-și arăta susținerea pentru independența Scoției la referendumul de joi, relatează AFP.

„Am venit pentru a-i susține pe scoțieni și pentru a spune lumii că noi, catalanii, vrem de asemenea să avem dreptul la referendum”, a declarat pentru AFP Pep Pladeveya, proprietarul mașinii, vopsită în culori ale Cataloniei.

Pladeveya, care apreciază că locuitorii Cataloniei trăiesc „într-o dictatură”, a plecat de la Girona duminică, împreună cu câțiva prieteni, la volanul micuței mașini, a cărei producție a fost stopată în 1973.

După trei zile de periplu cu 80 de kilometri pe oră, el a sosit la Glasgow miercuri în momentul desfășurării ultimei reuniuni a mișcării „Yes Scotland”.

Întâmpinat cu multă căldură de adepții independenței Scoției, el a distribuit pliante cu mesajul „Catalonia nu este Spania”.

Pep Pladeveya și-a propus să petreacă întreaga seară în George Square, pentru a-i susține pe scoțienii care doresc separarea de Marea Britanie și pentru a cere un referendum pentru autodeterminarea Cataloniei, refuzat de Guvernul spaniol.

Scoția decide azi dacă va deveni sau nu independentă

Scoția decide azi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componența Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionați de istoria sa, relatează AFP.

Cele 2.600 de birouri de vot scoțiene își deschid ușile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) și le închid la 22.00 (24.00 ora României). Primele rezultate sunt așteptate vineri dimineață.

Cei 4,29 milioane de alegători – dintre care 600.000 au votat deja prin corespondență – sunt chemați la urne și este așteptată o participare masivă, de ordinul a 80 la sută din populație.

Nimeni nu vrea să rămână tăcut atunci când este în joc viitorul Scoției și scrutinul se anunță strâns.

După ce au condus în intențiile de vot, cei care militează împotriva independenței au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinși din urmă de campania mai agresivă și mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenței.

Ultimele sondaje creditează totuși cu un ușor avans tabăra care susține menținerea în componența Marii Britanii, dar cu un număr de indeciși suficient de mare pentru a înclina balanța.

Această independență, „să o facem!”, a declarat liderul separatiștilor, premierul scoțian Alex Salmond, într-o scrisoare solemnă publicată de presă miercuri.

„Este o ocazie unică în viață, să o prindem cu amândouă mâinile”, a insitat el, în strigăte de „Da, putem” ale unei mulțimi entuziasmate în timpul unui miting la Perth, în cursul serii.

„Dacă aveți cea mai mică îndoială, nu o transformați în vot pentru da”, a replicat liderul campaniei de respingere a referendumului, fostul ministru britanic de finanțe Alistair Darling, la Glasgow.

„Să ameninți scoțienii cu sfârșitul lumii nu servește la nimic”, apreciază Ali Durrani, student la drept pakistanez la Edinburgh, care ar putea participa la vot ca toți rezidenții de origine străină din Scoția. „Pakistanul, atunci când și-a obținut independența în 1947, nu avea nimic: nici serviciu public, nici armată. Să lăsăm o șansă independenței”.

Londra a promis să lanseze procesul de delegare a mai multor competențe în domeniile bugetar și social către Edinburg, care dispune de propriul Parlament și de un Guven regional din 1999, încă din ziua următoare votului, în cazul respingerii referendumului.

Dacă Scoția alege independența, va fi sfârșitul unei alianțe ce datează din 1707. Aceasta ar putea marca și soarta premierului britanic Davod Cameron, care a calificat miercuri drept „tragedie” scenariul unei sciziuni.

În schimb, Alex Salmond ar urma să iasă învingător din scrutin indiferent de rezultatul acestuia. În cazul în care câștigă tabăra care susține aprobarea referendumuui, el se va putea erija în erou al indepedenței. Dacă nu, va obține o autonomie sporită.

În ceea privește Scoția, „indiferent dacă va fi da sau nu, (ea) nu va mai fi niciodată la fel”, anticipează cotidianul scoțian The Herald.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...