Acțiune în forță a procurorilor moldoveni: cinci mașini ale fostului premier Vlad Filat, confiscate

Acțiune în forță a procurorilor moldoveni: cinci mașini ale fostului premier Vlad Filat, confiscate
Publicat: 20/10/2015, 07:42

Cinci automobile Toyota Land Cruiser, Mercedes S-Klasse, Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne și Mercedes Viano, aparținând politicianului Vlad Filat, au fost ridicate în cadrul dosarului instrumentat de procurori și aduse luni în curtea CNA, informează Unimedia.info.

„Mașinile nu sunt sub sechestru. Ele au fost ridicate și aduse la CNA în cadrul dosarului penal pentru a fi folosite în calitate de probe, având statut de corpuri delicte. Pentru a fi puse sub sechestru trebuie să fie demonstrat că acestea constituie probe în cadrul dosarului”, a precizat ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi.

Aceste automobile figurează în mărturiile controversatului om de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al orașului Orhei, depuse săptămâna trecută la Procuratura Generală, notează site-ul Moldova.org.

„La solicitarea lui V. Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, erau procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se folosește și în acest moment și care este înregistrat pe numele companiei Dufremall, două mașini Volkswagen Touareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc”, scrie în autodenunțul lui Shor.

De altfel, procurorii moldoveni au anunțat luni că a fost inițiată procedura de punere sub sechestru a bunurilor care aparțin fostului lider al PLDM Vlad Filat, relatează site-ul Prime.md.

Procurorii anticorupție au afirmat de asemenea că au găsit, în timpul perchezițiilor la domiciliul fostului premier Vlad Filat, acte care ar confirma parțial acuzațiile descrise în denunțul lui Shor.

„Am depistat la domiciliul lui Vladimir Filat acte care atestă o legătură incontestabilă asupra obiectului pe care îl documentăm, prin care se confirmă în mare parte acel autodenunț și prin care se face o legătură cauzală cu fraudele de la Banca de Economii și celelalte două bănci”, a declarat procurorul Adriana Bețișor.

Printre actele ridicate s-ar găsi și documente secrete de la mai multe instituții de stat.

„Depistate acte brief secret de la diferite instituții publice. Și alte note informative ce țin de protestele din centrul capitalei, din care rezultă filarea mai multor persoane, inclusiv a unor politicieni”, a spus procurorul Adriana Bețișor.

Între timp, oamenii legii i-au audiat pe primarul orașului Orhei Ilan Shor, fostul premier Iurie Leancă și șeful Serviciului Vamal Tudor Balițchi.

Ofițerii, însă, au refuzat, deocamdată, să spună ce au declarat aceștia. Adriana Bețișor a explicat de ce nu a fost reținut și Ilan Shor, pentru dare de mită.

„Potrivit prevederilor legale, această persoană, ca orice altă persoană, care face un autodenunț asupra unei infracțiuni de corupere, legislația Republicii Moldova îl eliberează de răspundere penală. Asta nu înseamnă că în restul cauzelor penale, unde dânsul este bănuit și are măsură preventivă aplicată, nu va fi tras la răspundere penală”, a adăugat procurorul.

Vlad Filat, acuzat de fraudă bancară și luare de mită, a fost reținut joi seară, în baza unui mandat emis de Centrul Național moldovean Anticorupție (CNA), la scurt timp după ce Parlamentul de la Chișinău a decis suspendarea imunității sale juridice.

El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică și riscă până la 15 ani de închisoare pentru corupție și fraude în sistemul bancar.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunității fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcția de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcția de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia și pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri și bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcționari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acțiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participației statului până la 33,3% și preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni