Administrația SUA cere grupului Hamas să respecte acordul cu Israelul / Emmanuel Macron se consultă cu oficiali din state arabe și musulmane

Administrația SUA cere grupului Hamas să respecte acordul cu Israelul / Emmanuel Macron se consultă cu oficiali din state arabe și musulmane
Publicat: 22/11/2023, 22:17

Administrația SUA a cerut, miercuri seară, grupului islamist Hamas să respecte termenii acordului cu Israelul privind eliberarea ostaticilor și a dat asigurări că va continua eforturile diplomatice, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu oficiali din state arabe și musulmane, pentru a discuta despre evitarea escaladării conflictului din Orientul Mijlociu.

Președintele SUA, Joseph Biden, l-a sunat miercuri pe emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, și i-a mulțumit pentru medierea negocierilor între Israel și grupul islamist palestinian Hamas. La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a mulțumit lui Biden pentru eforturile internaționale în sensul eliberării ostaticilor.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Biden, a îndemnat grupul islamist Hamas să respecte termenii acordului cu Guvernul israelian. ”Din evaluările noastre, sunt și alte grupuri militante, posibil chiar rețele criminale, care îi dețin pe unii dintre ostatici. Hamas depune eforturi pentru a se asigura că își respectă partea sa din acord. Dar nu putem fi siguri că Hamas va acționa în acest sens și că va furniza rezultate, este o abordare bazată pe încredere, vom verifica dacă sunt respectate condițiile”, a afirmat Jake Sullivan, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că Administrația de la Washington va face tot ce este posibil pentru eliberarea tuturor ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza. ”Nu vom avea liniște până când nu vom obține eliberarea tuturor ostaticilor și reunificarea lor cu familiile”, a afirmat Kirby.

”Vom continua să susținem Israelul pentru a ne asigura că are la dispoziție instrumentele și capabilitățile pentru a elimina grupul Hamas. Vom continua accelerarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza. Acest acord va permite și întreruperea confruntărilor, patru zile, poate mai mult, de aceea trebuie intensificată asistența umanitară”, a subliniat John Kirby.

Potrivit postului de televiziune israelian Channel 12, grupul Hamas a transmis deja Israelului numele persoanelor care vor fi eliberate joi, în prima etapă de implementare a acordului.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a afirmat, miercuri seară, conform cotidianului Haaretz, că eliberarea ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza este o procedură complicată și ar putea necesita timp suplimentar. ”Avem obligația de a face totul pentru salvarea ostaticilor. Este un proces complex, care nu s-a finalizat încă și care ar putea comporta mai multe etape. Ar putea fi nevoie de timp suplimentar pentru definitivarea lucrurilor”, a declarat oficialul militar israelian.

David Barnea, directorul Serviciului israelian de informații Mossad, s-a deplasat miercuri în Qatar, pentru a stabili detaliile acordului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu oficiali din state arabe și musulmane

În cadrul eforturilor diplomatice, președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit miercuri, la Paris, cu miniștrii de Externe din Arabia Saudită, Egipt, Iordania, din cadrul Autorității Palestiniene, din Turcia, Indonezia, Nigeria, precum și cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, conform cotidianului Le Monde. Luni, Macron a discutat cu președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul eforturilor de evitare a unei crize umanitare grave în Fâșia Gaza.

Liderul de la Paris a salutat acordul dintre Israel și grupul islamist Hamas. ”Depunem eforturi intense pentru eliberarea ostaticilor. Armistițiul umanitar anunțat va permite furnizarea de asistență populației din Fâșia Gaza”, a afirmat Emmanuel Macron miercuri.

Guvernul Benjamin Netanyahu a aprobat un acord cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas care prevede eliberarea a 50 de ostatici israelieni în schimbul a 150 de militanți islamiști aflați în penitenciare din Israel. În total, în Fâșia Gaza sunt ostatice 239 de persoane răpite din sudul Israelului pe 7 octombrie de militanți islamiști palestinieni.

Acordul prevede suspendarea câteva ore pe zi a operațiunilor dronelor israeliene asupra Fâșiei Gaza, un armistițiu de patru zile care poate fi prelungit și accesul personalului Crucii Roșii la ostaticii care rămân în Fâșia Gaza.

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va relua operațiunile militare cu toată forța după armistițiul temporar. ”Decizia este dificilă, este dureroasă, dar este corectă. Dar nu ne vom opri după armistițiu. Suntem în război, iar războiul va continua până la atingerea obiectivelor: eliminarea grupului Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și garantarea că nu va mai exista nicio amenințare din Fâșia Gaza”, a avertizat premierul israelian.

Acordul va începe să fie implementat joi, iar cei aproximativ 50 de ostatici vor fi eliberați în patru sau cinci etape.

Foto: Profimedia

Citește și:

Grupul G20 cere eforturi internaționale pentru evitarea extinderii conflictului dintre Israel și mișcarea Hamas

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni