Aflată în goană după bani, Gambia se transformă în republică islamică

Aflată în goană după bani, Gambia se transformă în republică islamică
Publicat: 17/01/2016, 14:25

Gambia este a doua țară africană care se proclamă republică islamică, după Mauritania, cu toate că legea fundamentală a țării rămâne neschimbată, la fel ca în 1996 – anul când a fost stabilită. Pe 4 ianuarie a fost pus în aplicare un ordin al executivului, prin care se interzicea din acel moment ca femeile să umble cu părul descoperit în timpul orelor de lucru din cadrul sistemului public, arată The Economist.

Consiliul Suprem Islamic din Gambia, o nouă instituție înființată, a fost însărcinat să se ocupe de adoptarea noilor decizii la nivel local și de consolidarea sprijinului popular. Noua legislație urmează să fie introdusă în parlamentul gambian. Tototdată, steagul micului stat african va fi modificat pentru a sugera statutul de republică islamică al țării.

Sub guvernarea lui Jammeh, Gambia și-a căpătat imaginea de țară care respectă discreționar drepturile omului. Persoanele gay sunt persecutate și chiar președintele Jammeh s-a manifestat public contra minorităților sexuale prin mesaje extrem de agresive.

Persoanele aflate în detenție sunt și ele supuse unui regim brutal, tortura fiind o practică folosită în multe cazuri de autoritățile gambiene. Unele camere de tortură sunt plasate la câțiva zeci de metri distanță de plajele unde se relaxează turiștii veniți la mare în Gambia. Într-una din intervențiile securității din Gambia, aceștia au înconjurat sute de țărani gambieni suspectați de acte de vrăjitorie, asta după ce mătușa președintelui începuse să se simtă rău și acuza niște probleme de sănătate. Conform Human Rights Watch, în timpul interogatoriilor, multe femei aveau să fie supuse unor violuri repetate de către anchetatori.

Un fost diplomat gambian a remarcat, în presa internațională, mutările pe care le face Jammeh și a atras atenția asupra pericolului pe care îl poate institui noua ordine islamică în rândul cetățenilor non-musulmani din Gambia.

Acesta a spus că „motivele lui Jammeh sunt mereu greu de înțeles. Proclamarea unei republici islamice se înscrie în rândul declarațiilor-șoc pe care acesta obișnuiește să le cu ocazia ieșirilor publice. În 2007, Jammeh s-a lăudat în presă că a descoperit un leac din plante pentru SIDA. În 2013 a decis scoaterea Gambiei din Commonwealth.

„Guvernul nici măcar nu are know-how-ul să facă țara un stat islamic”, spune imamul Baba M. Leigh, un lider musulman aflat în exil.

Decizia președintelui gambian este însă mai mult decât un capriciu. Economia Gambiei este în dificultate, mai ales după epidemia de Ebola, ia conturile sunt aproape goale. Gestul președintelui pare menit să obțină sprijinul statelor arabe din Golf – Kuwait, Qatar și Bahrain, ai căror bani și investiții fac cu ochiul președintelui gambian. Din partea Occidentului, el nu se așteaptă la un sprijin prea însemnat, mai ales după ce UE a suspendat un ajutor de 13 milioane de euro în 2014, din cauza încălcării drepturilor omului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase