AFP: Europenii întind mâna Greciei, care a votat în favoarea menținerii în zona euro

AFP: Europenii întind mâna Greciei, care a votat în favoarea menținerii în zona euro
Publicat: 18/06/2012, 09:40
Actualizat: 18/06/2012, 10:59

Liderii europeni au întins mâna Atenei încă de duminică seara, pentru a facilita aplicarea reformelor și formarea unui Guvern de dreapta proeuro, respirând ușurați după votul grecilor, relatează AFP.

Încă după primele estimări ale rezultatelor alegerilor legislative din Grecia, Berlinul a trimis un semnal de flexibilizare a poziției sale, intransigente în mod obișnuit, cu privire la reformele necesare pentru consolidarea competitivității economiei grecești în plină criză.

„Pot să îmi imaginez că vom discuta din nou termenele limită” pentru aplicarea programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional în schimbul salvării sale financiare, a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.

El a subliniat că Grecia a cunoscut o „paralizie politică în ultimele săptămâni din cauza alegerilor”. „Cetățenii normali nu trebuie să fie victime, în special cei care au sportat deja tăieri drastice”, a apreciat Westerwelle, adăugând că nu există „altă cale în afara reformelor”.

În Belgia, fostul ministru de Finanțe Didier Reynders a afirmat, de asemenea, că există „o marjă de dialog posibilă cu privire la termenele de punere în aplicare” a memorandumului încheiat între Atena și creditorii săi.

„Europenii trebuie să însoțească grecii către creșterea (economică), este nevoie de disciplină dar și de speranță”, a adăugat ministrul francez de Finanțe Pierre Moscovici.

Guvernul britanic s-a declarat, la rândul său, dispus să colaboreze cu viitorul Cabinet grec, „indiferent care va fi acesta”.

„Marea Britanie va colabora cu Guvernul ce va fi format, indiferent care va fi acesta”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Liderii europeni care nu își ascund preferința pentru liderul dreptei Antonis Samaras, s-au văzut mai liniștiți după victoria acestuia în fața liderului stângii radicale Alexis Tsipras. Samaras pare în măsură să formeze, împreună cu trei partide proeuro, un Guvern de uniune națională.

Cancelarul german Angela Merkel l-a sunat rapid pentru a-l felicita pentru „rezultatul său bun”. Ea a declarat că „pleacă de la principiul că Grecia își va respecta angajamentele europene”.

Ministrul german de Finanțe Wolfgang Schäuble a salutat „decizia alegătorilor greci de a continua aplicarea reformelor economice și fiscale profunde”.

Miniștrii de Finanțe din zona euro și-au exprimat speranța că „va fi format rapid un Guvern grec care va pune în aplicare programul față de care Grecia și zona euro și-au luat angajamentul la începutul anului”, într-un comunicat al Eurogrup.

Liniștit după aceste rezultate care îndepărtează spectrul ieșirii Greciei din zona euro, Eurogrup „așteaptă ca instituțiile de creditare să revină în Grecia imediat ce noul Guvern va fi instalat (…) și să se pregătească pentru o primă examinare a situației țării, în cadrul unui al doilea plan de ajutor”.

FMI a anunțat, de asemenea, că este „pregătit să discute cu noul Guvern” grec, în timp ce președintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy și cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au promis să ajute Atena. „Vom continua să susținem Grecia”, au declarat ei într-un comunicat comun difuzat de la Los Cabos (Mexic), unde va începe luni un summit al șefilor de stat și de guvern din G20.

În timp ce Samaras promovează „o renegociere” a planului de austeritate impus țării de doi ani de creditori, Tsipras voia „anularea” acestuia.

„Este important să fie format un Guvern proeuropean care să nu pună în discuție tot ce a fost negociat”, a declarat Westerwelle.

Liderii europeni membri ai G20 au discutat duminică prin telefon înainte de începerea summitului de la Los Cabos, a declarat șeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, adăugând: „Cred că ceea ce vom transmite este un mesaj de încredere în euro”.

Miniștrii de Finanțe ai G7 și-au exprimat, de asemenea, public dorința de menținere a Greciei în zona euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata