AFP: Lituania vrea o președinție UE îndreptată către Est

AFP: Lituania vrea o președinție UE îndreptată către Est
Lituania vrea să plaseze președinția sa semestrială a Uniunii Europene (UE), pe care o va prelua pe 1 iulie, sub semnul apropierii de fostele republici sovietice din estul Europei, o inițiativă considerată de Moscova drept o ingerință în zona sa de influență, relatează AFP.
Publicat: 28/06/2013, 13:38
Actualizat: 16/08/2014, 15:21

Lituania vrea să plaseze președinția sa semestrială a Uniunii Europene (UE), pe care o va prelua pe 1 iulie, sub semnul apropierii de fostele republici sovietice din estul Europei, o inițiativă considerată de Moscova drept o ingerință în zona sa de influență, relatează AFP.

„Europa trebuie să înțeleagă că momentul este crucial pentru ca partenerii din Est să se apropie de Uniunea Europeană. Noi dorim să ajutăm aceste țări”, declară președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, într-un interviu pentru AFP.

Lituania, care succedă Irlanda la președinția UE, va organiza în noiembrie un summit între UE și cele șase state ale Parteneriatului Estic – Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

UE trebuie să le implice „într-un proces de integrare mai rapid și mai profund” și să evite aplicarea politicii standardelor duble pentru aceste țări și Rusia în legătură cu anumite subiecte, precum liberalizarea regimului de vize, afirmă Grybauskaite.

La summitul Parteneriatului Estic, Ucraina va trebui să semneze un acord comercial de asociere cu UE, aflat în discuții de mai mult timp.

Însă UE a anunțat în nenumărate rânduri că vrea mai întâi să soluționeze cu Kievul mai multe aspecte privind drepturile omului și, în special, detenția fostului premier Iulia Timoșenko.

„Afacerea Timoșenko a devenit un simbol și ei trebuie să înțeleagă, ei trebuie să facă ceva”, apreciază Grybauskaite, adăugând că Europa „nu va dicta” ceea ce Kievul va trebui să facă în vederea semnării unui acord.

Moscova, care, la rândul său, presează Ucraina să se alăture Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, este îngrijorată de concurența Parteneriatului Estic.

„Suntem puțin preocupați de îndemnurile lansate de către unii oficiali politici în care le dictează țărilor din Parteneriatul Estic să aleagă una dintre cele două uniuni”, a comentat joi ambasadorul Rusiei în Lituania, Vladimir Șhikvadze, pentru cotidianul Vilniaus Diena.

Kremlinul a văzut în Partenariatul Estic, lansat în 2009 de Polonia și Suedia, „semnalul unei competiții geopolitice”, explică Vytis Jurkonis, un analist de la Universitatea din Vilnius.

În opinia sa, Parteneriatul Estic va trebui să permită „orientarea radarului politicii externe a UE atât către Est, cât și către Sud”, după „primăvara arabă” și evenimentele din Orientul Mijlociu.

În Evul Mediu, Marele Ducat al Lituaniei era o putere europeană majoră care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, amintește Antanas Kulakauskas, profesor de istoire la Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas (centru).

„Dar aspectele geopolitice și economice nu sunt mai puțin importante. Frontiera estică a UE este la 30 de kilometri de Vilnius și Lituania nu atrage interes economic”, subliniază el.

În martie 1990, Lituania a fost prima republică ce s-a separat de Uniunea Sovietică, iar, în prezent, este ancorată în Vest, fiind membră UE și NATO din 2004, și prevede să intre în zona euro în 2015.

În timpul crizei mondiale, economia sa a scăzut cu 14,8% în 2009 și Vilniusul a fost nevoit să adopte măsuri de austeritate drastice în vederea reluării creșterii (+3% este creșterea așteptată pentru acest an, potrivit Ministerului de Finanțe).

„Lituania ar putea să se prezinte ca un model de țară flexibilă care a reușit să controleze rapid criza”, comentează Nerijus Maciulis, economist-șef pentru Swedbank, la Vilnius.

După acordul politic încheiat joi, la Bruxelles, privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, președinția lituaniană va trebui să negocieze detaliile acestui program în valoare de 960 de miliarde de euro.

„Există aproximativ 70 de acte juridice pe care va trebui să le negociem cu Parlamentul European (PE)”, subliniază Grybauskaite.

Uneori numită „Doamne de Fier” pentru exigența sa în materie de disciplină bugetară, Grybauskaite, fost comisar european pentru Buget, a lucrat, deja, asupra unui buget al UE, și anume la cel pentru perioada 2007-2013.

Acordul privind bugetul trebuie încă să fie aprobat cu o majoritate calificată a celor 754 de deputați ai PE care se vor reuni în sesiune plenară începând de luni.

După Lituania, președinția UE va fi asigurată de Grecia începând de la 1 ianuarie 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...