AFP: Locuitorii din estul Ucrainei se pregătesc de iarnă printre ruine

AFP: Locuitorii din estul Ucrainei se pregătesc de iarnă printre ruine
Publicat: 20/11/2014, 13:42

Satul Stepanivka, din estul Ucrainei, a fost distrus aproape în întregime distrus de război. „Voi planta ceva la primăvară, dacă voi mai fi în viață până atunci”, spune Vitali, un ucrainean în vârstă de 62 de ani care locuiește în acest sat.

Casa lui a rămas în picioare, dar poartă urmele confruntărilor violente între forțele ucrainene și rebelii proruși, care s-au soldat cu zeci de morți în acest sat izolat.

„După cum arată acum, totul trebuie reconstruit”, adaugă suspinând bătrânul, sprijinindu-se într-o lopată și privind spre casa mică, albă. O parte a construcției și un perete s-au prăbușit, iar bătrânul a încercat în zadar să acopere gaura cu o bucată de metal ruginită, „în așteptarea zăpezii”. Folii din plastic sunt folosite în locul ferestrelor.

Bătrânul, purtând o vestă de camuflaj, a pregătit lemne pentru a încălzi camerele care nu au fost distruse, unde intenționează să se refugieze în cursul iernii.

În grădină, printre sfeclă și un rest de rachetă, se observă numeroase fire electrice: asemenea unui sfert dintre cei 1.300 de locuitori ai satului, bătrânul este în continuare fără curent electric. În timpul iernii, în această regiune se înregistrează temperaturi de minus 20 de grade Celsius.

„Am primit haine groase și alimente” oferite de reprezentanți din autoproclamata republică Donețk, spune Zimalina, în vârstă de 16 ani, care locuiește împreună cu părinții într-o casă ce nu a fost distrusă de război. Rebelii proruși le-au promis, de asemenea, „cărbune gratis”. Donbas, regiune minieră, deține importante zăcăminte de cărbune.

La Stepanivka, urmele confruntărilor intense din cursul verii sunt vizibile la fiecare colț de stradă, unde au rămas obuze ruginite și mașini distruse. Jumătate dintre locuitori nu au venit să constate pagubele, în timp ce alții fac eforturi să repare ceea ce a fost distrus. În școala din sat, distrusă de tiruri de artilerie, un muncitor repară o cameră, unde sunt depozitate echipamente și cărți.

La câteva străzi distanță, o echipă de tehnicieni, trimiși, după cum afirmă ei, de autoritățile din republica Donețk, conectează la rețeaua de energie electrică locuința unei bătrâne, care îi privește sprijinindu-se cu mana tremurândă de balustrada instabilă.

Purtând un fular și o căucilă din lână, bătrâna Raissa Savcenko a fugit din calea luptelor. La întoarcerea în sat, a constatat că nu „mai are nici ferestre și nici acoperiș la casă”, iar „tavanul s-a prăbușit”, explică ea. Unul dintre copiii săi a venit special din Rusia pentru a se ocupa de reparații. În fiecare cameră sunt depozitate provizii pentru iarnă: varză, struguri, borcane pline de murături. „Am și cărbune”, spune bătrâna, cu bucurie.

În schimb, Iuri Pozișenko stă în fața casei, intactă în urma confruntărilor din sat; el plânge însă „în fiecare zi” moartea fiului său, Serghei, ucis la sfârșitul lunii iulie într-o ofensivă a armatei ucrainene. Tânărul încerca în ziua aceea să ajungă cu mașina într-un loc sigur, dar a fost împușcat de un lunetist. „A încercat să se ridice, dar nu a reușit. A murit după cinci sau zece minute în brațele noastre”, povestește bătrânul, pentru care vântul rece din Stepanivka nu mai are niciun efect.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Toni Iuruc se reinventează după divorțul de Halep. Ce mai face omul de afaceri
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie