AFP: Viitor sumbru pentru teritoriile separatiste din Ucraina

AFP: Viitor sumbru pentru teritoriile separatiste din Ucraina
Publicat: 05/06/2014, 17:59
Actualizat: 05/02/2019, 05:05

„Consecințele conflictului sunt catastrofale pentru economia locală, anticipăm, în ansamblu, scăderea cu 30% a producției, într-un an”, a estimat Iuri Makogon, profesor la facultatea de economie a Universității Donețk.

Regiunile Donețk și Lugansk, din bazinul carbonifer Donbas, unde trăiesc peste 6 milioane de locuitori, și-au proclamat independența și au rupt legăturile cu puterea centrală de la Kiev.

Regiunea Donețk, centrul industrial al Ucrainei, care asigură 20% din PIB-ul țării, se află în anarhie. Cele mai mari companii din regiune, Stirol și Severodonețk Azot, lideri în industria chimică a Ucrainei, au oprit producția la începutul lunii mai din cauza luptelor dintre rebelii proruși și forțele ucrainene.

Unul dintre cele mai mari proiecte de gaze de șist din țară, operat de Shell, care implică investiții de 10 miliarde de dolari, este blocat. Shell a dat asigurări că proiectul continuă, dar premierul Arseni Iațeniuk a recunoscut că activitățile sunt perturbate întrucât o parte majoră a zăcământului este situată la Slaviansk, bastion al separatiștilor, încercuit de armata ucraineană și unde luptele au loc zilnic.

Mai multe mine de cărbune au încetat activitatea, provocând în ultimele săptămâni o scădere de 10% a producției, respectiv cu până la 10.000 de tone de cărbune pe zi, a declarat Iuri Ziukov, secretar de stat în Ministerul Industriei Cărbunelui.

„La Donețk, multe companii și-au închis porțile, iar personalul este în concediu fără plată”, a declarat marți Ghenadi Tkacenko, viceprimarul orașului cu 1 milion de locuitori.

Și sectorul transporturilor este perturbat. Aeroportul internațional din Donețk este închis, după o tentativă de preluare a acestuia de către proruși și a unui contraatac cu mortiere al forțelor ucrainene, care în prezent controlează zona.

Traficul feroviar a fost perturbat de explozii pe căile ferate. Pe majoritatea rutelor din regiune au fost ridicate baraje de către rebeli înarmați și de către forțele ucrainene, ceea ce face ca transportul de mărfuri să fie pus uneori în pericol.

Liderii proruși se declară optimiști în privința viitorului economic al „Republicii Donețk” și prezintă date concrete pentru a liniști populația, cum ar fi faptul că regiunea reprezintă puțin peste 4% din teritoriul Ucrainei și 14,5% din populație, dar realizează 20% din PIB-ul țării și 25% din exporturi.

„Dacă Republicile Donețk și Lugansk nu sunt recunoscute de comunitatea internațională, nu putem exporta producția. Exportăm în Rusia numai 30% din producție. Rusia nu poate cumpăra tot ceea ce fabricăm”, a arătat profesorul Iuri Makogon.

Potrivit statisticilor oficiale ucrainene, regiunea Donețk primește fonduri de trei ori mai mari decât contribuția acesteia la bugetul statului, iar regiunea Lugansk primește fonduri de două ori mai mari.

Miliardarul Rinat Ahmetov, al cărui imperiu economic din estul Ucrainei reunește circa 100.000 de angajați, s-a declarat împotriva separatiștilor. Șeful „Parlamentului” prorus, Denis Pucilin, a amenințat cu confiscarea și naționalizarea companiilor acestuia.

„Premierul Republicii Donețk”, Alexandr Borodai, a respins aceste amenințări, afirmând că nu se pune problema naționalizării companiilor. El și-a exprimat speranța că Ahmetov, principalul angajator din regiune, își va schimba atitudinea față de proruși.

Un analist economic din Donețk a spus că regiunile din est nu pot supraviețui doar prin propriile resurse, fără ajutor de la Kiev. El a menționat că metalurgia lucrează în pierdere din 2009, din cauza crizei mondiale, iar statul susține aceste sectoare din motive sociale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×