Alegeri în Germania. Emoții pentru Angela Merkel în ultimele sondaje

Alegeri în Germania. Emoții pentru Angela Merkel în ultimele sondaje
Publicat: 21/09/2013, 11:57
Actualizat: 29/07/2014, 19:58

Un nou sondaj prezintă o imagine la fel de incertă a rezultatului alegerilor legislative care vor avea loc duminică în Germania, dar confirmă că Angela Merkel va întâmpina dificultăți în menținerea coaliției guvernamentale conservatori-liberali, relatează AFP.

Potrivit unui „Politbarometer” comandat de postul public de televiziune ZDF, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservatori) este creditată cu 40% din intențiile de vot, un nivel stabil în comparație cu cel de săptămâna trecută, iar aliatul său liberal (FDP) pierde o jumătate de punct procentual și coboară la 5,5%.

Cu un total de 45,4%, cele două formațiuni au nevoie de cel puțin un punct și jumătate pentru a constitui o majoritate parlamentară, dar acesta este inclus în marja de eroare.

Cu mai puțin de 48 de ore înainte de deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile legislative, „problema este deschisă, așa cum a fost și anterior”, scrie grupul de cercetare Wahlen, autorul studiului.

Social-democrații din cadrul SPD ar obține un puct procentual, urcând la 27%, însă Verzii, cu care doresc să aducă alternanța la putere în Germania și să o îndepărteze pe Merkel din postul de cancelar, înregistrează o scădere de două puncte procentuale, la 9%.

Die Linke (stânga radicală), cu care nu vrea să se alieze niciun partid, este creditat cu 8,5% (plus 0,5%).

Acest studiu confirmă în linii mari un sondaj publicat joi dimineața de cotidianul Bild, realizat de institutul Insa, potrivit căruia CDU și FDP ar obține 44% din voturi, iar SPD și Verzii, 28% și, respectiv, 8%.

Principala diferență între cele două sondaje este că partidul antieuro AfD era creditat cu 5% în ancheta Insa, ceea ce i-ar permite să intre în Parlament, pe când sondajul de joi seara anunță un scor de 4%, sub pragul electoral.

AfD va fi una dintre principalele necunoscute duminică seara, institutele de sondare insistând asupra dificultății de a măsura scorul unui partid nou creat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase