ALEGERI ÎN GRECIA. Europa se pregătește de ce e mai rău. Planul la care liderii europeni au lucrat în acest sfârșit de săptămână

Publicat: 17/06/2012, 18:05
Actualizat: 18/06/2012, 11:18

Cu doar câteva ore înainte ca grecii să meargă iar la vot, în cadrul alegerilor legislative anticipate, liderii europeni, în frunte cu președintele Băncii Centrale (BCE), Mario Draghi, au lucrat intens la un nou plan pentru zona euro, scrie New York Times. Scopul: trimiterea unui semnal către investitori că uniunea monetară funcționează și că își poate rezolva problemele, indiferent de ceea ce se întâmplă în Grecia.

Planul încearcă reducă vulnerabilitatea de care a dat dovadă zona euro și să vină cu măsuri care să calmeze o eventuală panică de pe piață, creată de cei care iau cu asalt băncile. Totodată, se caută găsirea unei ieșiri din cercul vicios format de datoria guvernamentală și problemele băncilor.

Cu toate acestea, există o oarecare notă de scepticism în jurul ideii că piețele financiare se vor mulțumi cu noi angajamente de reformă din partea zonei euro, notează jurnaliștii americani. În fond, au tot existat planuri, însă efectele încă se lasă așteptate.

Principalul lider din spatele acestui plan amplu împotriva crizei euro, Mario Draghi, a declarat vineri că proiectul va fi făcut public zilele următoare, în anticiparea Consiliului European din 28-29 iunie. De altfel, se așteaptă ca acesta să devină unul dintre principalele subiecte de discuție de la summitul liderilor europeni, care trebuie să ia în calcul orice posibilă soluție pentru stabilizarea zonei euro.

Noua strategie pentru salvarea Europei include și un subiect tot mai des întâlnit la nivel european în ultima vreme. Este vorba despre sporirea puterilor BCE, până la a face din Banca Centrală singura autoritate de reglementare financiară. Aceasta ar însemna că BCE va prelua atribuțiile actualei Autorități Bancare Europene.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel // FOTO: John MacDougall/AFP/Mediafax

Despre acordarea de puteri ample Băncii Centeale Europene a vorbit, zilele trecute, și Angela Merkel. Într-un discurs susținut în fața legislativului de la Berlin, cancelarul german a admis că BCE are nevoie de atribuții sporite, pentru a putea controla eficient băncile.

Totodată, planul conceput de Draghi, împreună cu ceilalți lideri europeni, prevede înființarea unui program de asigurare a depozitelor, în completarea celor de la nivel național. Un astfel de program ar urma să împiedice reapariția unor situații precum cea din Grecia ultimei luni, când au existat retrageri masive din bănci, cu efecte devastatoare pentru o economie deja în cădere liberă.

Tot despre stabilizarea zonei euro și conceperea unui plan de rezervă, în cazul în care stânga radicală anti-euro vine la putere în Grecia, s-a vorbit și vineri, în cadrul unei videoconferințe. Angela Merkel, David Cameron, Francois Hollande, italianul Mario Monti, premierul spaniol Mariano Rajoy și președinții Comisiei și Consiliului Uniunii Europene, Jose Manuel Barroso, respectiv Herman van Rompuy, au dezbătut, în miez de noapte, diferite scenarii, în funcție de rezultatul votului grec, scrie The Guardian.

Summitul G20 din Los Cabos, Mexic (18-19 iunie) se așteaptă să aibă tot criza europeană și rezultatul alegerilor din Grecia pe ordinea de zi. Fostul premier britanic Gordon Brown a atras atenția că acest summit G20 este, în realitate, „ultima șansă” pentru salvarea zonei euro.

Alexis Tsipras, liderul stângii radicale elene, este candidatul de care Europa se teme cel mai mult în acest moment // FOTO: Louisa Gouliamaki/AFP/Mediafax

ULTIMELE INFORMAȚII DESPRE ALEGERILE DIN GRECIA – GÂNDUL TRANSMITE LIVE TEXT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore