ALEGERI în SUA. Trei studenți americani răspund pentru Gândul la întrebarea: „Cum va arăta America după votul de azi?”

Publicat: 08/11/2016, 11:13

Au puțin peste 20 de ani, sunt studenți și locuiesc în Florida. Contrar etichetelor care li se pun adesea tinerilor atât în privința nehotărârii de care ar da dovadă în momente cruciale, cât și lipsei de interes față de politică, Stephen (22 de ani), Brontë (21 de ani) și Kevin (21 de ani) par să arate contrariul. Cel puțin modul în care se poziționează față de scrutinul de marți arată, o dată în plus, cât de important este rezultatul său.

Stephen, care studiază ingineria civilă la Universitatea Florida de Sud, crede că SUA ar fi în „cădere liberă” cu Donald Trump președinte, în timp ce, cu Hillary Clinton la Casa Albă, „totul ar rămâne așa cum e”. La capitolul schimbări, Stephen este de părere că următorul președinte ar trebui să își asume reforme importante în educație. „Simplul fapt că văd oameni în jurul meu, de vârsta mea, care sunt educați precar, care nu știu lucrurile de bază pe care ar trebui să le știe, pentru a face din țara noastră una mai bună și a evolua”, a afirmat, în acest sens, Stephen, în cadrul unui interviu acordat Gândul.

Pe de altă parte, Bronte, care studiază istoria artei, științe umaniste și studii culturale tot la Universitatea Florida de Sud, crede că o problemă extrem de importantă în SUA, la ora actuală, este dezbinarea instalată prin propagarea mesajelor instigatoare la ură: „Așadar, cred că următorul președinte va trebui să fie foarte conștient de ceea ce se întâmplă cu toți oamenii, nu să împartă lucrurile în funcție de etichetele care ne-au fost puse, a diferențelor care sunt evidențiate și care ne separă în loc să ne aducă împreună”, a afirmat, pentru Gândul, Bronte, subliniind faptul că i-ar mulțumi lui Trump pentru că „într-o clipă le-a permis tuturor celor, care nu știau exact, să vadă cât de departe merg rasismul și sexismul, și discursul urii”.

La rândul său, Kevin, care studiază știința și tehnologia mediului la Colegiul St. Peterburg, consideră că „sub o eventuală administrație Trump ar fi mai multă ostilitate, în special între oamenii de diferite naționalități”, spre deosebire de cum ar sta lucrurile dacă Hillary Clinton ar fi următorul șef la Casa Albă. În ceea ce privește schimbările de care SUA au nevoie, Kevin consideră că succesorul lui Obama ar trebui să contribuie la „mai multe reforme în sectorul mediului”, afirmând că și-ar dori o legislație care să stopeze construirea de conducte și să pună mai mult accent pe energia regenerabilă.

Gândul: Cum ar arăta Statele Unite dacă Trump ar fi președinte?

Brontë: Din ceea ce spune Trump, reiese că este o persoană plină de ură, care discriminează și cred că dacă el ar ieși președinte, cuvintele lui ar fi luate foarte ad litteram și nu am rezolva niciuna dintre problemele legate de ură pe care le avem în acest moment în societatea noastră. Cred că sub conducerea sa structura noastră socială și psihologică ar începe să se prăbușească pentru că aceste greșeli ideologice s-ar propaga și asupra sistemului nostru educațional de bază, copiilor noștri și ne-ar afecta începând cu tinerele generații.

Stephen: Cred că dacă Trump va deveni președinte, SUA va fi în cădere liberă. Cu Trump președinte, comportamentul oamenilor ar deveni mai dezechilibrat și le-ar da o scuză să acționeze greșit, să spună ceea ce vor pentru că persoana care ne conduce țara este mai mult sau mai puțin nebună. Nu ar face decât să le încurajeze acel comportament și copiii, care ar crește văzându-l președinte, lider al unei națiuni, nu ar primi decât exemple și valori greșite.

Kevin: Sub o eventuală administrație Trump ar fi mai multă ostilitate, în special între oamenii de diferite naționalități, având în vedere modul în care se raportează la ei. Cu Trump președinte ar fi mai mult haos.

Cum ar arăta Statele Unite sub conducerea lui Hillary Clinton?

Brontë: Hillary este un subiect delicat pentru că, inițial, nu îmi doream ca ea să fie președinte, atunci când am început pentru prima dată să mă uit la candidații selectați, în principal din cauza acestor scandaluri în care este implicată, dar am ajuns să îmi explic mie, însămi, că acele e-mailuri nu cântăresc la fel de greu ca toate lucrurile pe care le spune Trump, ca acuzațiile de agresiune sexuală pe care le-a primit, ca fiecare lucru discriminatoriu pe care l-a spus despre fiecare categorie din țara noastră.

Stephen: Cu toată speranța, cu Hillary totul ar rămâne așa cum e pentru că totul se află, momentan, la un nivel decent, cel puțin în viața mea. Dacă ar fi președinte nu am vedea-o încercând să modifice ce a făcut administrația precedentă, pentru că a fost vorba de un președinte democrat. Republicanii tot își doresc să facă este să își petreacă timpul modificând ce au făcut cei de dinainte. Ceea ce Hillary ar face, ce președinte, ar fi să continue să meargă înainte într-un mod respectuos, decent. A spus că vrea să se concentreze pe familii, pe copii, sperăm că și pe educație.

Cum te-a făcut să te simți această campanie?

Brontë: Campania lui Trump m-a făcut să mă simt extrem de furioasă. De la început și până acum, campania lui Trump nu a arătat altceva decât negativism, încercări de a doborî anumiți oameni, nu a transmis nimic altceva decât faptul că oamenii care nu sunt din înalta societate nu contează, ca ei sunt mai neînsemnați decât acest grup de oameni. De campania lui Hillary nu am fost, probabil, complet conștientă decât abia după ce Bernie Sanders a decis să nu mai participe la alegeri. Văzând tot ce se întâmplă acum, tot campania lui rămâne preferata mea. Campania lui Hillary mă face să simt că, având susținerea lui Bernie, este decizia bună pe care trebuie s-o iau pe termen lung, nu doar pentru aceste alegeri.

Stephen: La început campania lui Trump m-a făcut să râd pentru că am crezut că e amuzantă. Îl știam pe Trump, mereu a apărut la televizor, face parte din cultura americană. Când am aflat că era reală (n.r – campania), m-am enervat să văd cât sprijin avea. Aia a fost partea cea mai șocantă. Să văd atâția oameni care simt atâta furie și ură ca el. A fost puțin înfricoșător. Campania lui Hillary m-a făcut să mă simt ok, dar frustrat pentru simplul fapt ca în campania ei, modul în care a fost abordată de reporteri și întrebările ce i-au fost puse erau despre e-mail-urile ei. Tot ce avea să discute despre era despre email-uri, scandalurile în care era implicată și tot așa. Ambele campanii sunt condamnabile. Au vorbit mai mult despre ego-ul lor decât despre problemele reale.

Kevin: Campania lui Trump am perceput-o într-o direcție mai agresivă decât cea a lui Hillary. Campania lui Hillary a fost direcționată, mai mult, spre republicani. Per total, pentru campania lui Trump cred că a fost vorba de multă dezorganizare prin comparație cu campania lui Hillary.

Care sunt cele mai importante valori pe care ar trebui să le reprezinte un președinte?

Brontë: Cele mai importante valori pe care un președinte trebuie să le reprezinte, din punctul meu de vedere, sunt, în primul rând, partea pozitivă a gândirii americane, care este grija pentru celălalt, să te asiguri că ești un cetățean bun, că adopți principiile corecte, că oprești negativismul și toată ura din această lume și, cel mai important, că sprijini Constituția, care ne asigură libertățile. Înseamnă mult mai mult acum…înseamnă mult mai mult decât arme, decât problemele care fac parte din societatea noastră, în acest moment.

Stephen:Președintele ar trebui să reprezinte, să respecte și să lupte pentru drepturile fiecărei persoane din această țară, ajutând la progres, dar asigurând și oportunități fiecărui cetățean.

Kevin: Președintele ar trebui să fie un lider puternic, capabil să își pună planurile în aplicare, indiferent cu cine lucrează.

Care sunt cele mai importante schimbări pe care următorul președinte ar trebui să le realizeze?

Brontë: Acum simt că o problemă nu mai puțin importantă este cea legată de ura din țara noastră, față de toate aceste neînțelegeri, față de faptul că nu putem trece dincolo de noi pentru a găsi o soluție. Așadar, cred că următorul președinte va trebui să fie foarte conștient de ceea ce se întâmplă cu toți oamenii, nu să împartă lucrurile în funcție de etichetele care ne-au fost puse, a diferențelor care sunt evidențiate și care ne separă în loc să ne aducă împreună.

Stephen: Cred că marea schimbare de care țara noastră are nevoie este o concentrare serioasă pe educație: problema că universitățile sunt atât de scumpe, școlile noastre pierd finanțări tot timpul și simplul fapt că văd oameni în jurul meu, de vârsta mea, care sunt educați precar, care nu știu lucrurile de bază, pe care ar trebui să le știe pentru a face din țara noastră una mai bună și a evolua.

Kevin: Pentru mine, personal, aș dori să văd mai multe reforme în sectorul mediului, în special la nivelul statului, mult mai multă implicare și o legislație care să stopeze construirea de conducte și mai mult accent pe energia regenerabilă.

Care sunt nemulțumirile tale cu privire la Administrația Obama?

Brontë: Barack Obama nu a fost în stare să facă suficiente lucruri pentru că Senatul și Congresul nu l-au lăsat, într-un fel. Simt că a fost un președinte foarte bun, atunci când privesc în urmă, pentru că a fost primul nostru președinte de culoare, iar asta a spart gheața. De fapt, am intrat într-o altă etapă, iar aceste alegeri sunt foarte importante. Am avut deja primul nostru președinte negru, așa că de ce nu am avea și o femeie?

Stephen: Aș spune că a fost o persoană carismatică, care a vorbit bine, care a putut fi abordată ușor. Este clar cel mai „cool” președinte pe care l-am avut. Cred că a fost foarte bun pentru generația noastră. A dărâmat bariere și a făcut multe lucruri bune.

Kevin: În ceea ce privește administrația Obama, cred că am văzut mult prea mult „statu-quo”. Asta ar fi singura mea plângere. Nu consider că a făcut multe ca președinte.

În ce mod ar putea aceste alegeri prezidențiale să-ți schimbe sau să-ți afecteze planurile?

Brontë: Simt că, dacă Trump ar fi președinte, inima mea nu ar putea suporta foarte bine acest lucru. Simt că totul ar fi tensionant, că toți s-ar urî mult unii pe ceilalți, că s-ar întâmpla mult mai multe decât se întâmplă acum. Eu sunt îngrijorată pentru pătura de jos a societății, îmi pare rău pentru oamenii cu venituri scăzute pentru că ei nu au aceleași posibilități ca mine. Așadar, mai departe, vreau un președinte care să se gândească la acești oameni, nu doar la cei 1% din vârf.

Stephen: Cred că suntem suficient de norocoși că viețile noastre nu se vor schimba drastic sau nu foarte repede. Orice se întâmplă în politică ia mult timp.

Kevin: Aceste alegeri vor determina dacă voi rămâne în SUA. Cu siguranță, din punct de vedere spațial, vor influența acest factor din viața mea. Dacă Hillary ar fi președinte, cu siguranță am vedea mai puține acțiuni agresive decât cele pe care le-am vedea sub o eventuală administrație Trump. Într-o astfel de Americă mi-ar fi frică să locuiesc.

Dacă ai fi președintele Statelor Unite pentru o zi, ce ai face?

Brontë: Într-o singură zi, aș vrea să pot apăsa un buton și toată lumea să se înțeleagă mai bine. Cred că acesta ar fi lucrul pe care l-aș face.

Kevin: Dacă aș avea doar o zi, cred că aș începe prin a semna acordarea de investiții în sectorul energiei regenerabile, lucru care ar rezolva de unul singur alte probleme strânse sub umbrela negării în materie de climă, care există chiar la nivel federal. Cred că aș face ceva și în privința sistemului electoral.

Ce mesaje ai pentru Hillary Clinton și Donald Trump?

Brontë: Lui Trump cred că i-aș transmite „O, Doamne!”. Este, literalmente, un fenomen. Cred că ar trebui să-l „felicit” că a ajuns atât de departe, că a reușit să spele pe creier jumătate din populația Americii. Într-o clipă le-a permis tuturor celor, care nu știau exact, să vadă cât de departe merg rasismul și sexismul, și discursul urii. I-aș zice și „mulțumesc” pentru că ne-a arătat că încă mai avem un drum lung de parcurs față de unde ne aflăm acum.

Mesajul pe care îl am pentru Hillary este acela că, sincer, sunt entuziasmată că o femeie a ajuns măcar atât de departe. Aceasta este un test despre cât de departe putem merge, și chiar putem să mergem și mai departe de atât. Așa că amândoi ne-au arătat părțile bune și părțile rele ale țării noastre și cred că la asta se reduce totul: alegătorii noștri vor trebui să aleagă din punct de vedere moral la acest scrutin. Nu contează atât de mult cine este mai potrivit pentru slujbă sau cine este cine e cel mai puțin rău dintre două rele, ci cine simți tu că are o convingere morală mai solidă decât celălalt.

Stephen: Lui Trump i-aș spune…nu știu. Cred că poți doar să țipi la o persoană cum e el, dar i-aș spune să plece. Lui Hillary i-aș spune să încerce să facă ceea ce e corect pentru noi.

Kevin: Lui Hillary i-aș spune să continue în același ritm, cu valorile însușite și cu planul pe care spune că îl va aplica dacă va fi, sper, președinte. Mesajul pentru Trump ar fi să nu ia înfrângerea prea dur.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară