Alegeri parlamentare parțiale în SUA. Trump: Agenda Democraților este un COȘMAR SOCIALIST. Agenda Republicanilor este un VIS AMERICAN

Alegeri parlamentare parțiale în SUA. Trump: Agenda Democraților este un COȘMAR SOCIALIST. Agenda Republicanilor este un VIS AMERICAN
Publicat: 06/11/2018, 10:43
Actualizat: 25/03/2019, 20:16

Aflat la jumătatea mandatului, președintele Donald Trump are, potrivit sondajelor, o popularitate de aproximativ 40%. Liderul de la Casa Albă s-a implicat activ în campania electorală în speranța că Partidul Republican va putea menține majoritatea în Congresul SUA.

În scrutin vor fi desemnați 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. În plus, vor avea loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.

Conform proiecțiilor, Partidul Democrat are șanse reale de a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, iar republicanii ar putea menține controlul asupra Senatului.

În ultima săptămână, președintele Donald Trump, un politician republican, a intensificat retorica antiimigrație, acuzând Partidul Democrat că vrea menținerea legislației flexibile pentru a permite accesul străinilor în mod ilegal în Statele Unite. Trump a efectuat vizite electorale în statele Florida, Montana, Georgia, Tennessee, Ohio, Indiana, Missouri și Virginia de Vest, pentru susținerea candidaților republicani. Aflat vineri seară la un eveniment electoral desfășurat în statul Virginia de Vest, Donald Trump a admis că există riscul ca republicanii să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanților. „Se poate întâmpla acest lucru. Avem o situație foarte bună în cursa pentru Senat. Dar, știți ceva? Eu, toată viața, știți ce am spus: nu îmi fac griji, găsesc eu o soluție”, a declarat Donald Trump.

„Republicanii au creat cea mai bună economie din istoria țării și cele mai căutate locuri de muncă de pe planetă. Agenda democraților este un coșmar socialist. Agenda republicanilor este un vis american”, a postat Donald Trump pe Twitter

Republicans have created the best economy in the HISTORY of our Country – and the hottest jobs market on planet earth. The Democrat Agenda is a Socialist Nightmare. The Republican Agenda is the AMERICAN DREAM! https://t.co/0pWiwCHGbh pic.twitter.com/JfdM1p5xxY

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 5, 2018

Președintele Donald Trump îi îndeamnă pe cetățeni să voteze cu partidul republican: „Ai fost loial și luptător pentru țara ta și acum ai un președinte loial care luptă pentru tine. Mergi și votează pentru Partidul Republican”, scrie Donald Trump.

You have been loyal and faithful to your Country, and now you have a President that is loyal and faithful to you. Get out tomorrow, and https://t.co/HfihPERFgZ! pic.twitter.com/Fr6HlmA7y6

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 6, 2018

Scrutinul din 6 noiembrie este considerat de specialiști un referendum privind politicile președintelui Donald Trump. Miza scrutinului o reprezintă controlul asupra Congresului SUA. Vor fi desemnați 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. În plus, în 6 noiembrie, au loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.

Principalul scenariu de care probabil se teme președintele Donald Trump, un politician republican, este pierderea majorității în Camera Reprezentanților. Camera inferioară a Congresului SUA inițiază cele mai multe proiecte legislative, iar schimbarea majorității riscă să afecteze semnificativ agenda politică a președintelui Donald Trump.

Temele de siguranță publică, inclusiv imigrația, dar și situația economică sunt prioritare în campania electorală. Donald Trump a intensificat retorica antiimigrație și a lăudat performanțele economice obținute de la începerea mandatului de președinte al SUA.
Pierderea controlului republicanilor asupra Senatului ori o majoritate fragilă în Camera superioară a Congresului riscă să genereze o serie de probleme de tip politic pentru Donald Trump. Senatorul democrat Dianne Feinstein, membră a Comisiei pentru Afaceri Judiciare, a avertizat că vrea o nouă investigație în cazul judecătorului controversat Brett Kavanaugh, numit recent într-un post la Curtea Supremă de Justiție în pofida acuzațiilor privind comiterea unei agresiuni de tip sexual în adolescență.

În plus, investigația procurorului special Robert Mueller privind presupusele contacte ale echipei electorale a președinteluiDonald Trump cu Rusiaar putea avea diverse efecte juridice pentru actualul lider de la Casa Albă, riscând să conducă la inițierea procedurii demiterii în cazul în care se va schimba majoritatea în Congres.

Rezultatul scrutinului parlamentar va avea efecte și asupra planului lui Donald Trump de a candida pentru un nou mandat de președinte în anul 2020. Un rezultat slab înregistrat acum de Partidul Republican ar putea fi interpretat ca fiind un vot împotriva politicilor președintelui Donald Trump. Situația va influența politicile președintelui în următorii ani. În plus, există riscul ca unii adversari politici republicani să fie încurajați să concureze împotriva lui Donald Trump în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican la postul de președinte al SUA în anul 2020. De obicei, președintele în funcție candidează automat pentru un nou mandat, având în continuare susținerea partidului, dar au existat cazuri în care președinții în funcții au reușit să fie desemnați din nou candidați abia după competiții dure.

Pe de altă parte, eventuala pierdere a majorității republicane în Congres ar putea fi folosită de președintele Donald Trump pentru a argumenta în campania prezidențială că democrații nu i-au permis aplicarea ideilor politice.

Compania Facebook Inc a anunțat că a blocat 115conturisuspectate că ar avea legături cu entități străine, cu câteva ore de începerea alegerilor parlamentare și regionale din Statele Unite.

Compania care administrează cea mai mare rețea socială online a mai informat că va analiza în continuareconturile pentru a determina dacă au legătură entități din Rusia, precum Agenția de Cercetare pe Internet.

Statele Unite au acuzat Guvernul rus de ingerințe în politicile americane prin postări pe rețelele sociale care sunt menite să dezimformeze.

Dintre cele 115conturiblocate, 85 făceau parte din rețeaua de sharing Instagram, iar alte 30 de pe Facebook, fiind asociate cu pagini în limba rusă și franceză.

Câtevaconturiaveau ca temă principală celebritățile, iar altele dezbaterile politice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?