ALEGERI SUA 2012. BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY – Ce părere au despre avort, homosexuali, pedeapsa cu moartea și religie

ALEGERI SUA 2012. BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY – Ce părere au despre avort, homosexuali, pedeapsa cu moartea și religie
Barack Obama și Mitt Romney, care se înfruntă în alegerile prezidențiale americane de la 6 noiembrie, au poziții diferite asupra unor probleme legate de societate, relatează AFP care prezintă aceste poziții.

Barack Obama și Mitt Romney, care se înfruntă în alegerile prezidențiale americane de la 6 noiembrie, au poziții diferite asupra unor probleme legate de societate, relatează AFP care prezintă aceste poziții.

AVORTUL ȘI CONTRACEPȚIA

Mitt Romney: vrea anularea hotărârii istorice a Curții Supreme „Roe versus Wade” (1973), care a legalizat și reglementat avortul în Statele Unite. El susține interzicerea avortului cu excepția cazurilor de viol, incest sau risc la adresa sănăății sau vieții mamei.

Romney va înceta să mai subvenționeze centrele de planning familial. De asemenea, el a criticat reforma sănătății inițiată de Barack Obama, deoarece aceasta ar obliga angajatorii, inclusiv instituțiile religioase, să suporte costurile contracepției.

Barack Obama: președintele în exercițiu, un apărător al drepturilor omului, „crede că opțiunile în privința sănătății unei femei constituie o decizie personală, luată împreună cu medicul, fără amestecul politicienilor”.

DREPTURILE PERSOANELOR DE ORIENTARE HOMOSEXUALĂ

Mitt Romney: se opune căsătoriei între persoane de același sex și uniunilor civile, susținând un amendament la Constituție prin care căsătoria să fie definită drept o uniune între un bărbat și o femeie. El s-a opus abrogării legii „Don’t ask don’t tell”, care interzicea accesul în armată al persoanelor care și-au exprimat în mod deschis orientarea sexuală, dar a anunțat că nu va reveni asupra ei.

Barack Obama: a fost primul șef al Executivului american care s-a pronunțat, cu titlu personal, în favoarea dreptului ca persoane de același sex să se căsătorească și care a subliniat că decizia de a autoriza sau nu o asemenea căsătorie revine statelor.

PEDEAPSA CU MOARTEA

Mitt Romney: problema a fost rareori abordată în cursul campaniei și niciun candidat nu a propus abolirea ei. „Apreciez că pedeapsa cu moartea tinde să împiedice unele dintre crimele cele mai oribile”, a spus Romney.

Barack Obama: s-a opus anterior pedepsei cu moartea. În prezent, el o susține în cazul celor mai „atroce” crime, dar subliniază că trebuie să fie aplicată rar.

CONSUMUL DE CANABIS

Mitt Romney: se opune legalizării utilizării canabisului la nivel federal pe motive medicale, așa cum s-a întâmplat în mai multe state, inclusiv în California.

Barack Obama: a ordonat agențiilor federale să nu intervină împotriva clinicilor în care se consumă canabis în scopuri „medicale”, însă administratorii acestora s-au plâns, începând de la data respectivă, de o intensificare a unor măsuri de represiune. El se opune, de asemenea, unei scoateri a consumului de sub incidența legii.

ARME DE FOC

Mitt Romney: interpretează în mod strict al Doilea Amendament al Constituției, care protejează dreptul americanilor de a deține arme. El se opune oricărei noi legislații federale care restrânge achiziționarea de arme de foc. Candidatul republican se bucură de susținerea puternicului grup de lobby al fabricanților de arme de foc (NRA).

Barack Obama: afirmă că respectă al Doilea Amendament, dar dorește o consolidare a verificării antecedentelor cumpărătorilor de arme.

CELULE STEM

Mitt Romney: este favorabil cercetărilor asupra celulelor stem adulte, dar se opune clonării de embrioni.

Barack Obama: a deblocat încă din primele luni ale mandatului cercetarea asupra celulelor stem embrionare.

RELIGIE

Mitt Romney: s-a exprimat împotriva unor tentative de „retragere din viața publică a vreunei forme de recunoaștere a lui Dumnezeu”. Un mormon, el se roagă în fiecare seară înainte să meargă la culcare și îl evocă pe Dumnezeu în discursurile sale, subliniind că „drepturile nu ne sunt date de către stat, ci de către Creator”.

Barack Obama: un susținător al separării bisericii de stat, s-a declarat, „în calitate de cetățean și de creștin”, „foarte atașat” de libertatea religioasă. El afirmă că a recurs la sfatul unor lideri religioși pentru a se orienta în misiunea sa.

Inchide