Alex Salmond, noul „Braveheart” al Scoției, demisionează din funcția de premier după eșecul referendumului

Redactor:
Alina Matis
Redactor:
Mihai Draghici
Alex Salmond, noul „Braveheart” al Scoției, demisionează din funcția de premier după eșecul referendumului
Alex Salmond, susținătorul inițiativei privind independența Scoției, a anunțat că va demisiona din funcția de premier al regiunii britanice.

Alex Salmond este unul dintre susținătorii campaniei în favoarea independenței Scoției.

Însă 55,42 la sută dintre alegătorii din Scoția au votat împotriva independenței, iar 44,58 la sută în favoarea acesteia.

„I-am transmis secretarului general al Partidului Național Scoțian (SNP) că nu voi participa la alegerile pentru conducerea partidului și că voi demisiona din funcția de prim-ministru”, a declarat Salmond, citat de AFP.

Congresul SNP este programat în perioada 13-15 noiembrie. „Până la această dată, îmi voi continua mandatul. A fost un privilegiu să fiu premier al Scoției”, a subliniat Alex Salmond.

Cine este Alex Salmond?

La 700 de ani de la bătălia de la Bannocksburn împotriva englezilor, un prim-ministru scoțian reușește să își aducă țara și regatul din care face parte într-un punct de cotitură. Chiar dacă a pierdut, Alex Salmond rămâne liderul politic care a ajuns mai departe ca orice alt predecesor, reușind, în același timp, o reanimare a naționalismului scoțian. De rezultatul referendumului nu depindea doar viitorul Scoției și al Regatului Unit, consecințele unei independențe scoțiene putând avea efecte mult mai ample: la nivelul Uniunii Europene, al mișcărilor secesioniste din lumea întreagă, al economiei europene și mondiale, după cum susținea George Friedman, într-o analiză Stratfor.

„Am uitat mai multă istorie englezească decât au știut vreodată cei mai mulți parlamentari conservatori”

Socialist convins la începutul carierei sale politice – un „radical inofensiv”, în formularea Washington Post, Alex Salmond este cel mai de succes naționalist scoțian al istoriei recente, care, în același timp, este foarte atașat de persoana reginei Elisabeta a II-a. „Nu există nici măcar un os anti-englezesc în corpul meu. Am uitat mai multă istorie englezească decât au știut vreodată cei mai mulți parlamentari conservatori”, se lăuda Salmond în 2000.

FOTO: Ben Stansall/AFP/Mediafax

A dus, în ultimii doi ani, o campanie extrem de eficientă în pregătirea referendumului de joi. Filosofia lui – Scoția poate avea totul: și prietenia cu englezii, și independență – poate fi contestată cu ușurință, la fel și promisiunile de prosperitate economică în eventualitatea ieșirii din Regatul Unit.

Totuși, succesul lui Salmond este și o consecință a campaniei mai slabe făcute de tabăra „Let’s stick together” (anti-independență). Nu trebuie trecută cu vederea nici prestația – la fel de slabă – a premierului britanic David Cameron, care a dus dezbaterea despre independența Scoției într-un punct inimaginabil în momentul în care a a stabilit acest referendum, adică acela în care taberele au ajuns atât de apropiate, încât rezultatul stătea, în ziua referendumului, în marja de eroare.

FOTO: Alex Salmond/Twitter

Om al contrastelor

În vârstă de 59 de ani, Alex Salmond a devenit primul-ministru al Scoției în 16 mai 2007. Întâi, a condus un guvern de minoritate, însă a reușit să își asigure ulterior o majoritate, după succesul de la alegerile din 2011. Legătura lui cu Partidul Național Scoțian datează din perioada facultății, în anii  ’70.

The Independent amintește că acest politician urmărit în această perioadă de toată lumea este același care a fost și dat afară din partidul pe care îl conduce și care a și demisionat din fruntea acestui partid, în 2000.

FOTO: Ben Stansall/AFP/Mediafax

Salmond s-a impus încă de la începutul carierei lui politice drept unul dintre promotorii curentului secesionist, cerând în repetate rânduri un referendum pe această temă. A promis, la un moment dat, că nu va mai purta kilt până în ziua în care țara lui va fi cu adevărat independentă, un angajament pe care nu a reușit însă să îl respecte.

Politician carismatic, dar, în același timp, controversat, Alex Salmond și-a construit, în timpul campaniei pentru referendum, o imagine demnă de personajul William Wallace, cunoscut mai ales din filmul de Oscar „Braveheart”. De altfel, discursurile lui i-au și atras porecla de Braveheart, analizată de numeroase ziare și site-uri în ultimii doi ani.

Fan „semi-declarat” al lui Vladimir Putin

Ideologia lui conține și importante elemente de platformă ecologistă, potrivit BBC. Criticat ca urmare a relației sale apropiate cu magnatul media Rupert Murdoch, Salmond a reușit să își atragă critici la nivel european după ce a vorbit admirativ despre „anumite calități” ale lui Vladimir Putin, în contextul crizei din Ucraina.

Alex Salmond a criticat vehement intervențiile militare britanice în Serbia, din 1999, și în Irak, din 2003. El l-a condamnat pe fostul premier britanic – originar din Scoția -, Tony Blair, pentru că a participat la bombardamentele NATO din Serbia fără a avea autorizația Consiliului de Securitate al ONU. Ulterior, s-a opus și deciziei de a invada, alături de coaliția condusă de SUA, Irakul, în căutarea arsenalului biologic al lui Saddam Hussein. L-a acuzat pe Blair că a mințit poporul cu bună știință în privința armelor chimice și a cerut demiterea liderului de pe Downing Street.

FOTO: preluare BBC

Alex Salmond este căsătorit, soția sa, Moira, fiind cu 17 ani mai în vârstă decât el. Cei doi nu au copii și nu discută niciun aspect al vieții lor private, pe care sunt hotărâți să și-o ferească de presă și public cu orice preț, scrie BBC.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide