Ambasadorul britanic: „România a îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen”

Ambasadorul britanic: România a îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen
Publicat: 08/10/2013, 16:35
Actualizat: 27/03/2019, 02:36

Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, consideră că România a îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen, spunând că poziția Guvernului Marii Britanii, exprimată în 2011, nu s-a schimbat, acesta susținând aderarea țării noastre la Schengen.

Întrebat, marți, de jurnaliști, care este viziunea Marii Britanii despre procesul de aderare a României la Schengen și dacă acest demers ar fi afectat, la fel ca și MCV, de schimbările recente de procurori, Martin Harris a spus că țara sa sprijină aderarea la Schengen întrucât România a îndeplinit condițiile tehnice.

„Poziția Guvernului Marii Britanii a fost exprimată în 2011 și nu s-a schimbat: noi sprijinim aderarea României în spațiul Schengen deoarece considerăm că România a îndeplinit condițiile tehnice. Știu că alte țări membre ale UE au ridicat considerații, în conexiune cu MCV, și important pentru România este să răspundă la aceste considerații”, a spus Martin Harris, care marți s-a aflat la Cluj-Napoca, unde a participat la conferința „Globalizarea și noile economii” de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, răspunzând unei interpelări în Adunarea Națională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condițiile.

Șeful Guvernului de la Paris a respins, totodată, orice legătură între romi și aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Franța susține aderarea României la Schengen în etape, dar sunt necesare progrese în acest sens, a declarat, săptămâna trecută, la București, Jean-Pierre Dufau, președintele grupului de prietenie Franța-România din cadrul Adunării Naționale. Întrebat ce șanse are România să primească un vot pozitiv din partea Franței pentru aderarea la Schengen, Jean-Pierre Dufau a evitat un răspuns clar.

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius declara, în Adunarea Națională (AN), răspunzând unei întrebări adresate de Gilbert Collard, că Guvernul consideră că „nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca România să se integreze în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, relatează postul Europe1.

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC, că „nu sunt întrunite condițiile” pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Avem o experiență pozitivă a românilor în Marea Britanie, muncesc bine și plătesc taxele

Pe tema românilor din Regatul Unit, Harris susține că prezența muncitorilor români în țara sa este o experiență „pozitivă”, pentru că aceștia „muncesc bine și plătesc taxele”, dar nu poate spune care vor fi consecințele ridicării restricțiilor pe piața britanică a muncii după 1 ianuarie.

Întrebat, marți, de jurnaliști, la Cluj-Napoca, în ce măsură sunt îndreptățite temerile potrivit cărora după 1 ianuarie 2014 se va înregistra un val de imigranți din România și Bulgaria în Marea Britanie, ambasadorul Martin Harris a spus că Guvernul britanic a comandat un studiu despre acest subiect și sunt „multe elemente necunoscute”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vom ridica restricțiile la sfârșitul acestui an și cred că este foarte dificil de spus exact care ar fi consecințele și numărul de români sau bulgari care vor intra în Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii a comandat un studiu despre acest subiect și sunt multe elemente necunoscute. (…) Pot să spun ce a spus prim-ministrul David Cameron, că avem o experiență cu muncitori români și bulgari în Marea Britanie, este o experiență pozitivă, românii muncesc bine, plătesc taxele și sunt foarte apreciați de angajatorii lor. Pe de-o parte, este o experiență bună, pe de altă parte, este o discuție în Marea Britanie care are o experiență recentă cu migrația masivă din Europa de Est și eu cred că este important că putem să prevenim abuzurile privind dreptul la libera circulație”, a spus Harris.

Potrivit acestuia, Marea Britanie nu este singura țară care va ridica restricțiile pe piața muncii după 1 ianuarie 2014, iar românii și bulgarii vor avea acces în toate statele membre ale UE.

„Eu nu știu exact care va fi alegerea lor, dacă să rămână în România sau să își găsească un loc de muncă în Polonia sau Germania. (…) Vom continua discuțiile, pentru că este necesar, piața unică este în beneficiul tuturor”, a subliniat ambasadorul britanic.

„DNA, o instituție care are o performanță foarte bună în România”.

Totodată, ambasadorul Marii Britanii în România a spus că DNA „are o performanță foarte bună în România” și că pentru această instituție este foarte important că „are personal, independență și sprijinul tuturor pentru a continua această realizare”.

Ambasadorul britanic a spus că de când a venit în România, în urmă cu trei ani, a existat un progres semnificativ în lupta împotriva corupției și a reformei în Justiție.

„În ceea ce privește MCV, eu am venit în România acum trei ani. Am marcat un progres foarte semnificativ în ceea ce privește lupta împotriva corupției și a reformei în Justiție. Eu consider că este un trend pozitiv și consider că instituții ca ANI și DNA au făcut mult în acest sens. Cred că pentru DNA este foarte important că, în continuare, are personal, independență și sprijinul tuturor pentru a continua această realizare importantă pentru România. Eu consider că DNA este o instituție care are o performanță foarte bună în România”, a spus Harris, în contextul în care a fost întrebat de jurnaliști, la Cluj, care este viziunea Marii Britanii despre procesul de aderare a României la Schengen și dacă acest demers ar fi afectat, la fel ca și MCV, de schimbările recente de procurori.

Martin Harris a mai spus că în luna decembrie sau în luna ianuarie Comisia Europeană va întocmi un nou raport despre progresul MCV înregistrat de România.

„Sper că discuțiile despre acordul de coabitare vor avea succes și acesta va rămâne în vigoare”

Referitor la ultimele divergențe dintre Palate, Harris speră ca acordul de coabitare încheiat între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta să fie menținut, iar discuțiile pe marginea acestui document „să fie încheiate cu succes”.

Întrebat, marți, de ziariștii din Cluj-Napoca, la finalul unei conferințe organizate la Universitatea „Babeș-Bolyai”, despre neînțelegerile existente între premier și președinte, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a răspuns că acordul de coabitare încheiat între Traian Băsescu și Victor Ponta a fost „o realizare foarte importantă pentru România”.

„Acordul de coabitare a fost o realizare foarte importantă pentru România. Eu cred că a fost un rezultat foarte bun la sfârșitul anului trecut, fiindcă sunt de părere că un sistem de acord, un sistem de lucru între instituții, Parlament, Guvern, președinte, este foarte important pentru a avea succes în reformă. Eu sper că discuțiile de marți despre acordul de coabitare vor fi cu succes și acesta va rămâne pe poziție în viața politică din România”, a spus Harris.

Ambasadorul britanic a participat, marți, în Aula Magna a Universității „Babeș-Bolyai”, la conferința „Globalizarea și noile economii”, la care au mai fost prezenți, printre alții, foști diplomați britanici, dar și membri ai conducerii universității clujene.

Președintele Traian Băsescu a declarar, luni, că premierul a încălcat pactul de coabitare pe politică externă, justiție și stat de drept, adăugând că a decis ca marți să declanșeze consultări tehnice, prevăzute în acord, în legătură cu aceste domenii.

El a enumerat, printre încălcările acordului, declarațiile lui Ponta legate de Kosovo și despre regimul politic din Siria.

Guvernul va fi reprezentat la discuțiile solicitate de președintele Traian Băsescu privind politica externă și justiția de către cei doi miniștri de resort, respectiv Titus Corlățean și Robert Cazanciuc, aceștia urmând să se întâlnească cu doi consilieri ai președintelui, a anunțat premierul Ponta.

Marți, președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că discuția legată de pactul de coabitare dintre Traian Băsescu și Victor Ponta reprezintă un „caraghioslâc”, menționând că sunt ținuți din „treabă” doi miniștri importanți, dar și consilierii prezidențiali care au de construit un partid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii