Ambasadorul britanic s-a întâlnit cu Bogdan Stanoevici pentru a discuta despre votul de la Londra

Ambasadorul britanic s-a întâlnit cu Bogdan Stanoevici pentru a discuta despre votul de la Londra
Publicat: 03/11/2014, 18:17

„M-am întâlnit astăzi (luni – n.r.) cu Bogdan Stanoevici, ministrul pentru românii din străinătate, pentru a discuta despre preocupările legate de românii care au încercat să voteze, ieri, la Londra”, a scris, pe Twitter, ambasadorul britanic la București, Paul Brummell.

Întrevederea a avut loc la solicitarea diplomatului britanic și a avut ca subiect evenimentele de duminică de la secțiile de vot din Marea Britanie.

Peste 1.000 români care nu au putut vota la cele trei secții de vot de la Londra au protestat, duminică seara, după închiderea urnelor, în fața ambasadei și a sediului ICR, sub supravegherea forțelor de poliție.

O româncă de la Londra, care a votat la Ambasadă, chiar înainte de închiderea secției, povestește că au rămas aproximativ 1.000 de oameni care nu au putut vota. Aceștia au rămas să protesteze în stradă, strigând: „Deschideți ușile, vrem să votăm”, „Vot plagiat”, „Vot furat”, „Jos Ponta”, „Suntem uniți”, „România, România”.

Totodată, protestatarii au cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean. La fața locului, au sosit mașini de poliție și 10 – 12 agenți. Un alt român a precizat că în zonă au venit și elicoptere ale poliției pentru a supraveghea situația.

El a povestit că românii au cerut președintelui secției de vot de la Ambasadă prelungirea programului de vot, dar nu li s-a dat un răspuns.

În plus, porțile ambasadei s-au închis cu 10 minute înainte de ora locală 21:00 (23:00, ora României). „Nu ajunge că am fost exilați, acum ni se mai arunci și o flegmă în față”, a precizat acesta.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a afirmat că votul a fost îngreunat în Marea Britanie întrucât în birourile electorale ar fi trebuit să fie șapte membri, însă au existat situații în care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi așteptau „sute sau o mie de persoane”

El a precizat că Ambasada României din Marea Britanie nu are responsabilități privind derularea operațiunilor de votare în interiorul secțiilor, aceste atribuții revenind birourilor electorale.

„În aceste birouri electorale, ambasada are câte un reprezentant, restul până la șapte sau câți sunt, sunt reprezentanți desemnați de la București de partide politice, de alte asociații. Avem situații în care deși s-a comunicat o listă cu șapte membri s-au prezentat patru, în momentul în care ai patru, adică jumătate sau ceva mai mult de jumătate din numărul membrilor inițial comunicați, evident că și procesul merge mai încet. S-a solicitat de către birourile electorale din secțiile de votare la București, la BEC, aprobarea ca oamenii care nu s-au prezentat ca membri ai birourilor să fie înlocuiți, să fie eventual oameni din cadrul ambasadei sau alți voluntari. Răspunsul a fost că nu se poate face acest lucru, deci sunt birouri care au funcționat cu patru sau cinci oameni, în condițiile în care cozile afară erau de sute sau o mie de persoane”, a declarat Jinga.

El a mai spus că s-a cerut și telefonic, și în scris prelungirea procesului de votare, însă răspunsul, primit telefonic, a fost că legea nu permite acest lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”