Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență la MAE ungar

Ambasadorul României la Budapesta, convocat de urgență la MAE ungar
Publicat: 21/03/2013, 19:23
Actualizat: 26/03/2019, 16:52

Ambasadorul României la Budapesta, Alexandru Victor Micula, a fost convocat de urgență la sediul Ministerului ungar de Externe pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile premierului Victor Ponta privind instituirea de către UE a mecanismului de control doar din cauza Ungariei, relatează MTI, potrivit Mediafax.

Secretarul de stat din MAE ungar Eniko Gyori a declarat că ambasadorul român, Alexandru Victor Micula, a fost convocat joi, de urgență, la biroul său, pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile făcute de premierul Victor Ponta.

Gyori a transmis nemulțumirea Ungariei față de afirmațiile făcute de Victor Ponta marți, exprimând „șocul” în legătură cu aceste declarații.

Gyori a făcut referire la recentul acord încheiat între Budapesta și București prin care s-a stabilit că liderii celor două state vor evita să transmită mesaje în presă și vor rezolva disputele bilaterale prin canale diplomatice.

Ponta: „Nu vreau să fim băgați în aceeași oală cu Ungaria”

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că scrisoarea celor patru state membre care solicitau înființarea unui mecanism pentru salvgradarea valorilor democratice se referea la Ungaria, nu la România, și s-a arătat deranjat de faptul că este confundat cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Declarația premierului român a fost făcută la Adevărul Live, în contextul în care el a exprimat necesitatea ca Uniunea Europeană să stabilească niște standarde clare pentru România atunci când, de exemplu, se pune problema respectării statului de drept, în situații când trebuie un vot „jumătate plus 1” sau când este vorba de demnitarul care reprezintă statul la reuniunea Consiliului, respectiv președintele sau primul-ministru. Legat de aceasta, Ponta a spus că scrisoarea trimisă recent de miniștrii de Externe din Germania, Finlanda, Danemarca și Olanda către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu se referea la România, ci la Ungaria.

„Eu am înțeles scrisoarea celor patru ca referindu-se la vecinii noștri din Ungaria. În România, a fost așa un fel de entuziasm: > Eu nu cred că s-a referit la România, dar cred că, dacă nu suntem atenți, se va merge pe un principiu politic: >. Adică, dacă e domnul Orban de la populari, hai să fie cineva și din România, de la socialiști, și cred că e incorect față de România, pentru că în România nu s-a modificat nicio virgulă din Constituție în timp ce în Ungaria se tot schimbă Constituția, pentru că în România există libertatea presei și n-a modificat nimic legislativ și nu va modifica nimic legislativ legat de libertatea presei, pentru că în România Banca Națională chiar e independentă și respectată de toată lumea – ați văzut că și eu mă duc la Banca Națională, mă sfătuiesc cu domnul Isărescu, și domnul președinte, și toată lumea – deci nu seamănă niciun fel situația din România cu cea din Ungaria. Eu nu vreau să fim băgați în aceeași oală”, a spus premierul.

Ministerele de Externe, tenis cu reacții

De altfel, în același timp cu anunțul presei maghiare față de convocarea ambasadorului român, MAE de la București a remis un comunicat de presă, în care își exprima „surprinderea și preocuparea” față de reacția oficialilor de la Budapesta în raport cu declarațiile lui Victor Ponta.

„MAE român consideră că reacția MAE ungar este exagerată. MAE român s-ar fi așteptat ca partea ungară să reacționeze cu preocupare față de declarațiile inacceptabile ale Președintelui Adunării Naționale a Ungariei, Laszlo Kover, făcute într-o emisiune a postului național de televiziune M1 și preluate de ziarul ungar Nepszava din data de 18 martie 2013 (articolul intitulat „László Kövér: Atacul internațional împotriva modificării Constituției are loc din cauza reducerii costurilor la utilitățile publice”), prin care sunt aduse atacuri ofensatoare la adresa unor lideri politici europeni, a companiilor străine care activează în Ungaria, precum și la adresa României, a conducerii de stat a României și a clasei politice românești”, a transmis ministerul lui Titus Corlățean.

Astfel, declarațiile lui Victor Ponta față de nerespectarea statului de drept în Ungaria „trebuie înțelese în contextul discuțiilor mai extinse la nivel european privind necesitatea stabilirii unui set de standarde și proceduri general aplicabile tuturor statelor membre UE cu privire la respectarea valorilor comune europene”, a subliniat diplomația română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ