Ambasadorul SUA la Chișinău: Unirea cu România nu este o alegere practică

Ambasadorul SUA la Chișinău: Unirea cu România nu este o alegere practică
Publicat: 28/08/2016, 21:57
Actualizat: 01/11/2016, 10:40

Întrebat de ce factori ar trebui să țină cont poporul moldovean atunci când face o alegere privind viitorul țării, în contextul în care la nivelul societății există mai multe tendințe, inclusiv cel al unirii cu România, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova „trebuie să ramână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure”.

„Consider că este foarte important și aceasta desigur este politica noastră, cred că și politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oameni pentru ca ei toți să contribuie pentru a face din Republica Moldova o țară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

„Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie și proriile provocări. Printe aceste provocări se numără faptul că Republica Molodova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Molodva. Potentialul aici este foarte mare, aveți un popor calificat și harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, și asta include sectorul textil și IT”.

Ambasadorul a mai fost întrebat de ce Washingtonul a decis să recunoască independența Republicii Molodova în anul 1991, în pofida unor temeri manifestate în acest sens de mari actori internaționali precum Germania, Franța sau Marea Britanie.

„Țin minte foarte bine când s-a destrămat Uniunea Sovietică și într-adevăr, înteraga lume s-a schimbat. Eu am crescut în timpul Războiului Rece și deodată am simțit că au apărut noi oportunități pentru toată lumea, inclusiv pentru republicile fostei Uniuni Sovietice. Așa că a devenit o prioritate politică pentru Statele Unite să înființeze ambasade și să extindă recunoașterea diplomatică asupra noilor republici cât mai repede posibil din diverse motive. Unul dintre ele a fost ca să ne asigurăm că este menținută stabilitatea, dar de asemenea pentru a începe un nou capitol în istorie, unde în loc să avem in permanență aceste relații dificile date de statutul de adversari, noi puteam de fapt să ne împărtășim experiența, puteam fi prieteni, puteam încuraja comerțul și turismul, lucru care era aproape imposibil în perioada sovietică. (…) Deci, pentru noi, aceasta era o prioritate, speram atunci ca fostele republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv, Federația Rusă, să se alăture unor organisme internaționale, precum UE, chiar și NATO, să deschidă o piață comună (…). Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în totalitate, cu siguranță nu s-a întamplat în cazul unora dintre republici”, a răspuns acesta.

În ceea ce privește Republica Moldova, el și-a exprimat speranța că țara va continua „să urmeze calea europeană, să adopte valorile europene și să devină un partener productiv în comunitatea mondială”.

James Pettit a caracterizat relațiile dintre Statele Unite și Republica Moldova ca fiind pozitive, adăugând că țara sa a contribuit cu suma de 1,4 miliarde de dolari în asistența oferită acestei țări în diferite sectoare.

„Țara mea a contribuit cu peste un miliard de dolari, de fapt cu 1,4 miliarde de dolari în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce privește creșterea economică, relațiile culturale, democrație, guvernare”, a declarat diplomatul.

„Încercăm să ajutăm Republica Moldova să se conformeze standardelor europene și vom continua să lucrăm cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca țara să devină mai prosperă și mai democratică”, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
COD ROȘU! Se anunță temperaturi de peste 70 de grade
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...