Ambasadorul SUA la Chișinău: Unirea cu România nu este o alegere practică

Ambasadorul SUA la Chișinău: Unirea cu România nu este o alegere practică
Publicat: 28/08/2016, 21:57
Actualizat: 01/11/2016, 10:40

Întrebat de ce factori ar trebui să țină cont poporul moldovean atunci când face o alegere privind viitorul țării, în contextul în care la nivelul societății există mai multe tendințe, inclusiv cel al unirii cu România, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova „trebuie să ramână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure”.

„Consider că este foarte important și aceasta desigur este politica noastră, cred că și politica de aici, ca Republica Moldova să rămână un stat suveran și independent în interiorul unor granițe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici în Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oameni pentru ca ei toți să contribuie pentru a face din Republica Moldova o țară mai bună pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

„Republica Moldova nu este România, Republica Molodova are propria sa istorie și proriile provocări. Printe aceste provocări se numără faptul că Republica Molodova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special în cadrul Republicii Molodva. Potentialul aici este foarte mare, aveți un popor calificat și harnic, există multe promisiuni în anumite sectoare pe lângă agricultură, și asta include sectorul textil și IT”.

Ambasadorul a mai fost întrebat de ce Washingtonul a decis să recunoască independența Republicii Molodova în anul 1991, în pofida unor temeri manifestate în acest sens de mari actori internaționali precum Germania, Franța sau Marea Britanie.

„Țin minte foarte bine când s-a destrămat Uniunea Sovietică și într-adevăr, înteraga lume s-a schimbat. Eu am crescut în timpul Războiului Rece și deodată am simțit că au apărut noi oportunități pentru toată lumea, inclusiv pentru republicile fostei Uniuni Sovietice. Așa că a devenit o prioritate politică pentru Statele Unite să înființeze ambasade și să extindă recunoașterea diplomatică asupra noilor republici cât mai repede posibil din diverse motive. Unul dintre ele a fost ca să ne asigurăm că este menținută stabilitatea, dar de asemenea pentru a începe un nou capitol în istorie, unde în loc să avem in permanență aceste relații dificile date de statutul de adversari, noi puteam de fapt să ne împărtășim experiența, puteam fi prieteni, puteam încuraja comerțul și turismul, lucru care era aproape imposibil în perioada sovietică. (…) Deci, pentru noi, aceasta era o prioritate, speram atunci ca fostele republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv, Federația Rusă, să se alăture unor organisme internaționale, precum UE, chiar și NATO, să deschidă o piață comună (…). Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în totalitate, cu siguranță nu s-a întamplat în cazul unora dintre republici”, a răspuns acesta.

În ceea ce privește Republica Moldova, el și-a exprimat speranța că țara va continua „să urmeze calea europeană, să adopte valorile europene și să devină un partener productiv în comunitatea mondială”.

James Pettit a caracterizat relațiile dintre Statele Unite și Republica Moldova ca fiind pozitive, adăugând că țara sa a contribuit cu suma de 1,4 miliarde de dolari în asistența oferită acestei țări în diferite sectoare.

„Țara mea a contribuit cu peste un miliard de dolari, de fapt cu 1,4 miliarde de dolari în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce privește creșterea economică, relațiile culturale, democrație, guvernare”, a declarat diplomatul.

„Încercăm să ajutăm Republica Moldova să se conformeze standardelor europene și vom continua să lucrăm cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca țara să devină mai prosperă și mai democratică”, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri