Amnesty International le cere țărilor europene, printre care și România, să facă lumină în cazul închisorilor CIA

Amnesty International le cere țărilor europene, printre care și România, să facă lumină în cazul închisorilor CIA
Publicat: 20/01/2015, 07:10
Actualizat: 09/04/2019, 02:40

„Guvernele statelor europene care au cooperat în programul secret al CIA privind detenția, interogarea și operațiuni de tortură, în cadrul războiului SUA împotriva terorismului, trebuie să acționeze urgent pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili, ca urmare a raportului Senatului american privind activitățile Agenției Centrale de Informații”, cere Amnesty International într-un comunicat oficial.

„Fără ajutor european, Statele Unite nu ar fi putut efectua atâția ani în secret operațiuni privind detenția și acte de tortură. Raportul senatorial american arată foarte clar că guvernele statelor europene au fost esențiale pentru succesul operațiunilor CIA, iar dovezile apărute în ultimii zece ani îndreaptă atenția spre aliații europeni”, afirmă Julia Hall, expert Amnesty International în Drepturile omului și Combaterea terorismului.

„Vremea negărilor și a încercărilor de acoperire a trecut. Guvernele nu se mai pot baza pe argumente lipsite de fundament privind siguranța națională și pe pretenții referitore la secrete de stat pentru a ascunde rolurile jucate în acte de tortură și în dispariția unor oameni. A venit vremea să li se facă dreptate tuturor celor care au avut de suferit din cauza practicilor oribile – precum simularea înecului, agresiuni sexuale, simulări de execuții – care au caracterizat aceste operațiuni ilegale de combatere a terorismului”, adaugă Julia Hall.

Amnesty International solicită acțiuni din partea statelor europene, menționând România, Lituania, Polonia, Marea Britanie, Macedonia și Germania.

Referindu-se la România, Amnesty International precizează: „După ani de negări, un fost șef al unui serviciu de informații și consilier al președintelui de la acea vreme a admis recent că serviciile secrete au permis Statelor Unite să deschidă unul sau două centre secrete de detenție. El a atribuit această cooperare eforturilor României pentru aderarea la NATO. Raportul Senatului SUA face referire la acest centru utilizând culoarea negru, iar detaliile sunt conforme cu informațiile publice despre un centru secret al CIA din România. S-a relatat că România a primit milioane de dolari de la Administrația SUA. Autoritățile române au anunțat lansarea unei investigații și cer versiunea întreagă a raportului Senatului SUA”.

Senatul american a prezentat în decembrie 2014 versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agenția Centrală de Informații din SUA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecților de terorism, inducând în eroare constant Președinția și Congresul privind informațiile obținute. „În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie și fără oprire”, precizează raportul. „Privarea de somn implica ținerea deținuților în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții incomode, chiar și cu mâinile legate deasupra capului”, adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ținut „parțial dezbrăcat” pe o podea de beton. Conform raportului, alți deținuți au fost legați la ochi și târâți pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviți cu picioarele și pumnii de gardieni. Mulți deținuți supuși tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinații, stări paranoice, insomnii ori au avut tendința de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii rețelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconștient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.

Versiunea publică a raportului Senatului SUA a secretizat o serie de date, inclusiv numele țărilor care au găzduit închisori secrete ale CIA. Potrivit unor surse citate de Washington Post, numele de cod al centrului de detenție construit de CIA în România este „BLACK” („NEGRU”). Polonia are culoarea „albastru”, Lituania, „violet”, iar Thailanda, „verde”. Pornind de la această informație, din document ar rezulta că Agenția Centrală de Informații din SUA a semnat, în anul 2002, un acord cu o instituție decizională de rang înalt din România (neidentificată în versiunea publică a documentului) pentru găzduirea unei închisori secrete a CIA. Fondurile oferite pentru construcția centrului de detenție au fost de ordinul milioanelor de dolari. „În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu … din țara … pentru a găzdui un centru de detenție. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din țara … să identifice modalități de susținere a … în țara … (…) Primii deținuți CIA au început să fie transferați la Centrul de detenție NEGRU în toamna anului 2003”, se arată în raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agenția Centrală de Informații. Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre închisoarea secretă din România, iar ambasadorul american în România, Michael Guest, a calificat ca „inacceptabilă” această situație, cerând clarificări și asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare. „În august 2003, ambasadorul american în țara … a încercat să ia legătura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura că instituția are cunoștință de existența centrului de detenție și de potențialul impact asupra politicilor în relația cu Administrația țării-gazdă (România – n.red). Ambasadorului american i s-a răspuns de către biroul local CIA că acest lucru nu este posibil și că nimeni de la Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de Stat (Colin Powell – n.red), nu fusese informat despre existența închisorii CIA în această țară. Catalogând drept «inacceptabilă» atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel puțin de către consilierul prezidențial american pentru Securitatea națională prin care să fie descrise atribuțiile programului, inclusiv o poziție din care să reiasă că tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale și drepturile omului (…)”, menționează raportul.

Din document rezultă că în închisoarea CIA din România au fost deținuți suspecți importanți, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al rețelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizației teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării, și Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole.

Un raport al Consiliului Europei prezentat în 2006 confirma existența unui centru secret de detenție al CIA în România, în cadrul programului Agenției Centrale de Informații de „extrădări extraordinare” vizând suspecți de terorism. În decembrie 2011, organizația Amnesty International a cerut României să redeschidă investigația privind centrul de detenție al CIA, după ce presa internațională a dezvăluit că închisoarea ar fi fost în București. În octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cerea autorităților române declanșarea rapidă a unei anchete „independente, imparțiale, detaliate și eficiente” privind implicarea României în programul închisorilor CIA. În replică, premierul Victor Ponta declara că autoritățile române vor studia rezoluția PE și vor face tot ce e normal pe plan european sau internațional. „Sincer, nu știu despre ce închisori este vorba și, în mod sigur, cred că s-au întâmplat cu mult înainte de a mă apropia eu de funcția de prim-ministru. O să studiem ce s-a decis și vom face tot ceea ce e normal pe plan european sau internațional”, spunea Victor Ponta în octombrie 2013. Pe 17 septembrie 2013, fostul consilier prezidențial Ioan Talpeș a fost audiat la Parchetul instanței supreme, în calitate de martor, în dosarul în care Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa deținere a sa într-o închisoare CIA din România. În mai 2012, avocatul sauditului suspectat de terorism a înaintat în numele acestuia o plângere penală procurorului general al României, în care reclama detenția secretă, rele tratamente aplicate clientului său, precum și procedura de extrădare. În august 2012, Open Society Justice Initiative (Fundația Soros pentru o Societate Deschisă) a depus o reclamație în numele lui Abd al Rahim al-Nashiri împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...