Amnesty International: Malta a folosit „tactici josnice și ilegale” pentru a trimite migranții înapoi în Libia

Amnesty International: Malta a folosit „tactici josnice și ilegale” pentru a trimite migranții înapoi în Libia
Amnesty International: Malta a folosit „tactici josnice și ilegale” pentru a trimite migranții înapoi în Libia. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/09/2020, 01:13

Un raport al Amnesty International acuză Malta că ar fi folosit „tactici tot mai josnice și mai ilegale” pentru a refuza migranții și refugiații care sosesc din Africa.

În raportul publicat marți, Amnesty susține că Malta a trimis migranți înapoi în Libia în mod ilegal, a trimis ambarcațiuni cu migranți către Italia și a reținut sute de persoane la bordul unor feriboturi echipate necorespunzător, sub pretextul carantinei, informează Al Jazeera.

De asemenea, organizația a criticat autoritățile malteze și pentru decizia de a semna un acord cu Libia cu scopul de a-i împiedica pe migranți să părăsească țara africană.

„Malta se folosește de tactici din ce în ce mai josnice și ilegale pentru a evita să-și respecte obligațiile față de persoanele care au nevoie. Într-un mod rușinos, Uniunea Europeană și Italia susțin că au normalizat controalele la frontierele maritime cu Libia, dar să trimiți oameni înapoi către pericol în Libia nu este deloc normal”, a declarat Elisa De Pieri de la Amnesty International.

Documentul mai arată că „unele dintre acțiunile autorităților malteze ar putea implica și fapte penale, criminale, care au rezultat în morți care ar fi putut să fie prevenite, detenții arbitrare și expulzări ilegale către Libia, țară afectată de război”.

„De asemenea, autoritățile au folosit pandemia de COVID-19 ca un pretext pentru a declara că Malta nu este un loc sigur pentru debarcare, cu scopul de a descuraja oamenii să caute siguranță și un trai decent în Europa”, se mai arată în raport.

Amnesty mai amintește că 27 de persoane salvate de către nava daneză Maersk Etienne pe 4 august se află încă pe mare, întrucât nu a fost emisă nicio autorizație pentru ca acestea să debarce pe teritoriul Maltei.

Luni, trei organizații internaționale au făcut apel la statele mediteraneene să preia migranții, întrucât situația acestora este din ce în ce mai dificilă.

Malta susține că nu este responsabilă pentru soarta migranților

Premierul Maltei, Robert Abela, a declarat că țara sa nu este responsabilă pentru acești migranți. Cu toate acestea, Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) și Camera Internațională de Transport Maritim (ICS) acuză guvernele din regiune că încalcă legislația internațională atunci când le interzic migranților debarcarea.

„Legislația internațională și convențiile maritime stipulează obligații clare pentru state, care trebuie să se asigure că persoanele aflate în dificultate trebuie să fie salvate rapid și să fie transportate acolo unde pot fi în siguranță”, spun cele trei organizații.

Malta, cea mai mică țară membră a UE, a primit, potrivit IOM, 2.162 de migranți în perioada 1 ianuarie – 20 august 2020, comparativ cu 3.405 în 2019.

Malta și Italia au susținut în repetate rânduri că sunt afectate în mod inegal de către migrația din Africa de Nord și că celelalte state membre nu sunt solidare în acest sens.

Autoritățile din cele două țări au avut o abordare și mai dură ca urmare a pandemiei de COVID-19, în contextul în care au existat îngrijorări cum că migranții ar putea răspândi virusul.

Organizațiile pentru drepturile omului au avertizat că migranții blocați în Libia sau trimiși forțat înapoi în această țară sunt expuși torturii, exploatării și altor abuzuri de acest tip.

Potrivit Amnesty International, 7.256 de persoane au fost forțate să revină în Libia de către Paza de Coastă a Libiei, sprijinită de către Uniunea Europeană, în perioada 1 ianuarie – 27 august, de multe ori cu ajutorul Frontex și al altor instituții europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase